Itthon » Kék fény

Rosszul parkolt, lefújták és megbilincselték

Tilosban parkolásért akartak igazoltatni egy Audi-tulajt, aki megtagadta ezt. Túlkapás vagy hatóság elleni visszaélés? A bíróság döntheti el.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
pirosrendszam2

Nem volt érvényes forgalmija

Már falun se lehet nyugodtan lejárt rendszámmal...
koccanasSzentlelek

Koccanás Szentléleken

A malomfalvi eltérőnél történt a baleset.
balesetCekend

Kicsúszott és nekiment a másiknak

A Cekendre vezető úton ralizott a kolozsi sofőr, de...

bilincses2
illusztráció
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2016. július 07., 13:58
17 hozzászólás. 

A helyi rendőrség munkatársai szerdán délután 16 óra 30 perckor a központban járőröztek, amikor észrevették, hogy a cukrászda közelében egy fekete Audi Q5-ös autó a tilosban parkol. Az egyik járőr, K. L. igazoltatni akarta az autó tulajdonosát, Szabó Istvánt, aki a rendőrök szerint sértő módon megtagadta ezt, majd bement egy üzletbe.

A helyi rendőrök azonban megvárták, és újból felszólították, hogy igazolja magát. Mivel agresszíven viselkedett, figyelmeztették, hogy ez törvénysértő magatartás, és súlyosabb következményei is lehetnek az ügynek – részletezte a konfliktus előzményeit László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője.

Megsérült a rendőr

László szerint az illető továbbra is agresszív volt, félrelökte a helyi rendőrt, kinyitotta és nekilökte az autó ajtaját, két kézzel szándékosan ráhúzva a hatósági személyre az ajtót.

Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőrkapitányság szóvivője azt mondta, az orvosi leletek alapján a helyi rendőr bal keze, ujjai sérültek. A fizikai tettlegesség után a helyi rendőrök mozgásképtelenné tették az üzletembert, megbilincselték, majd elvitték a román állami rendőrségre, ahol az esetről jegyzőkönyv készült, amit továbbítottak a székelyudvarhelyi ügyészségnek.

Amennyiben az ügyészség megalapozottnak tartja a vádat, Szabó ellen bűnügyi kivizsgálás indulhat hatóság elleni visszaélés miatt.

Az új Btk. 257. cikkelye értelmében a hatóság elleni visszaélésért, amennyiben munkáját végző rendőrről vagy csendőrről van szó, a büntetés mértéke kétszerese annak, mint amit egy civil állampolgár ellen elkövetett bűncselekmény ellen kiróhatnak.

Nem helikopterrel vagyok

Megkerestük Szabó Istvánt, az incidens másik résztvevőjét, aki elmondta, hogy nagyon fel van háborodva néhány helyi rendőr udvariatlansága miatt, és szerinte súlyos túlkapás történt.

Szabó elmesélte, szerda délután a szemüveges üzletbe akart bemenni, és be szeretett volna állni a mellette levő kapualjba, ahol ismerőseinek vannak boltjai, ám egy áruszállító elállta az útját. Kiszállt a kocsiból, hogy megkérdezze a sofőrt, félreállna-e, de mire visszajött, már ott voltak az autónál a helyi rendőrség munkatársai, és közölték vele, hogy rossz helyen parkolt.

− Mondom, figyeljen ide uram, én nem rossz helyen parkoltam, hanem be akartam menni a kapu alá, s most itt vagyok. Nem helikopterrel vagyok, hogy elrepüljek innen, hogy gondolják ezt? Felrótták, hogy én szemtelenül beszélek velük. Mondom, én egyelőre magyarul beszélek – részletezte az elhangzott párbeszédet Szabó István.

Ezután mondta a helyi rendőrnek, hogy a rendszám alapján küldjék ki a büntetést, és kifizeti vagy elviszi az ügyvédjéhez, és majd meglátja, mi történik. Ekkor kérte a rendőr a személyit, de nem volt nála, ám a rendőr erősködött, hogy adja oda.

„Beültem a kocsiba, nézzem meg, hátha ott megtalálom. Erre az ajtót megfogta, és visszafele rángatta. Meg akart fogni, hogy szálljak ki a kocsiból. Én az ajtót persze visszahúztam. Mondtam, álljon meg uram, ez az én kocsim. Megint rángatta és megint húzta. Ez így ment úgy öt másodpercig. Gyorsan előkapta a gázsprayt, és figyelmeztetés nélkül a szemembe spriccelt. Utána kiszedett a kocsiból, odajöttek a kollégái is. Levertek a földre, hátulról megbilincseltek, beültettek az autóba, és szirénával felvittek az állami rendőrségre. Ott várattak egy olyan tíz percet. Nem láttam semmit, nem kaptam levegőt, a bilincs szorította a kezemet, és utána rosszul lettem. Még jó, hogy túléltem az egészet" – így történtek az események Szabó szemszögéből.

„Ezért lefújni engem, aki életemben nem bűnöztem, van két gyerekem, tisztességes családi életem van. Egyszerűen nem kapok szavakat. Elmentem egy ügyvédhez, nem akarok nagy dolgot csinálni az egészből. De ma én vagyok, holnap megfognak esetleg egy turistát, és elhíresül a város, hogy rendőrváros vagyunk. Ilyen még a Ceaușescu-időben sem történt. Ilyent emberölésért vagy kábítószerezésért csinálnak, nem egy feltételezett kihágásért. Nem Irakban, vagy Afganisztánban, hanem Európában vagyunk, én úgy gondolom"− méltatlankodott az üzletember.

Mikor igazoltathat?

László Szabolcs kérdésünkre elmondta, indokolt esetben mind az állami, mind a helyi rendőröknek jogukban áll igazoltatni a román állampolgárokat, akiknek kötelességük engedelmeskedni a felszólításnak. Az indokolt eset lehet gyanús személy vagy gyanús csoport jelenléte stb. Ez esetben nem kérdés, hogy indokolt volt-e az igazoltatás, ugyanis tilosban parkolt az Audi.

Székelyudvarhelyen nem sűrűn fordul elő, hogy ezt megtagadják, egyszer-kétszer történt meg a helyi rendőrség fennállása óta, de ezekben az esetekben sikerült szóban meggyőzni a „lázadókat", hogy engedelmeskedjenek.

Kamerát hordanak a helyi rendőrök

Rákérdeztünk arra is, hogyan kommentálná azokat a hangokat, hogy a helyi rendőrség túlzásba viszi mostanában a „rendcsinálást", valósággal rendmániás lett. 

Ez legyen a legnagyobb bajunk – válaszolta. – Tőlünk a város lakossága azt várja el, hogy rendet tartsunk, és ennek igyekszünk megfelelni.

A helyi rendőrökkel kapcsolatos másik kritikára, miszerint a személyzet modortalanul viselkedik a lakossággal, azt a választ kaptuk, hogy a járőrökön kamera van, ennek felvételeit rendszeresen visszanézik, és igyekeznek a hibákat orvosolni.



17 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
blackbird
2016-07-07 15:21:25
az majd eldonti, hogy kinek van igaza
"...azt a választ kaptuk, hogy a járőrökön kamera van, ezt rendszeresen visszanézik,..."
avatar
hahaha
2016-07-07 15:50:02
A Q5 ös Audinak nem jó a parkoló. Ő kapualjba kell parkoljon !!!! És ha ott nincs hely akkor a járdán. De van annyira vagány ő is, hogy egyet még bölcselkedik. Valahogy jobban elhiszem a rendőrök verzióját mint egy ilyen patronnak a nagymenő szövegét. Nincs is amit osztani, p is beismeri, hogy egy értetlen mikor nem hogy elfogadja azt ,hogy büntetik ő akkor még ügyvéddel jön. Személyi nincs nála mert ő nagy ember. Szóra sem érdemes az ilyen. Megérdemelte.
avatar
idgaf
2016-07-07 16:14:15
bitch please
Egy üzletember tárcájában ne legyen személyi ? Ugyan már :)
avatar
Bőrönd Ödön
2016-07-07 19:29:41
előzményeket láttam
Én azt láttam, hogy egy rendőr és egy rendőrnő 10 percen keresztül nyugodtan várták, hogy az autó tulajdonosa előkerüljön.
Vicces volt, hogy a cukrászdából mindenki azt nézte, hogy vajon a sofőr merre van, mert a cukrászdában nem volt.
avatar
Egy a sokból
2016-07-07 20:44:16
Audi Q5 tulajdonossal szemben csakis túlkapás történhet!

Amúgy kissé sántít az áruszállító dolog, ugyanis az udvarban zálogház és turisztikai iroda működik, gondolom egyikhez sem viszik "dubával" az árut :) A másik üzlet az optika, de oda sem ilyen formán érkezik az áru.
avatar
smpr
2016-07-08 02:44:20
Sajnos, egyre több hasonló "üzletember" miatt tart ott a város, ahol! Nem tudják, hogy hol a helyük. Erkölcstelen, öntelt parasztok. Csak ennyire futja? "egy áruszállító elállta az útját" Ha már eszed nincs, de pénzed van, a hazudozást legalább hagyd az ügyvédedre.

noob
avatar
perretz
2016-07-08 08:25:37
A zuzletember a fekete Audival a fal mellett, az uttal parhuzamosan varta, hogy az aruszallito odebb alljon.
avatar
csz
2016-07-08 09:16:01
Ugyan már, én is álltam már meg rossz helyen, ki is szúrtak, odajöttek s kérdezték, hogy tudom-e hogy rossz helyen állok. Én meg mondtam, hogy meglehet, akkor ők megkértek, hogy keressek magamnak rendes parkolóhelyet, én meg pontosan azt tettem. Azóta nem állok meg rossz helyen még egy percre sem. Ennyi. Persze, hogy szirénázva visznek el, ha hülyeségeket csinálsz, majd pofázol és erősködsz.
avatar
mzolee
2016-07-08 18:32:53
En is alltam fel a jardara, nem vettem eszre hogy a kozelben vannak a helyi rendorok, odajottek es udvariasan mondtak hogy menjek parkolohelyre. Megkerdeztem hogy kivehetem e a penzt az automatabol (pont annal a kapualjnal), bocsanatatot kertem, kivettem a penzt es ment mindenki a dolgara. Azota meg 2 percre se allok a jardara...
avatar
Nero
2016-07-08 20:51:12
Elismeres a helyi rendornek amiert kiallt az igazaert, nem valtotta meg a vilagot de ha igy folytatja es lesznek meg hozza hasonloak akkor majd egy reggelen szebb vilagra ebredunk...
avatar
Isty
2016-07-08 21:45:07
hihi
Valahogy a rendoroknek hiszek...gratulalok nekik, igy tovabb!!!

UI. Jot rohogtem, hogy bilincselve vittek be a nagykeput...Ugyes...csak igy tovabb es vegre rend lesz. Van remeny!!
avatar
erika86
2016-07-10 13:57:41
Elretento; hogy manapsag a helyi rendorok milyen eszkozokhoz folyamodnak tilosba parkolasert: le fujnak gazspray-vel, hatra bilincselik a kezedet.
Lehet, hogy ezt a torturat egy percig nem birtam volna ki.
avatar
hovirag
2016-07-10 14:17:45
A gazsprayt es a bilincset lehet a vállalkozó adojabol vették Fizes helyi adot mas varosba komám
avatar
tisztan latto
2016-07-10 21:32:34
2016-os Balkani inkvizíció.
avatar
Egy a sokból
2016-07-10 21:42:52
re:
avatar
erika86
Elretento; hogy manapsag a helyi rendorok milyen eszkozokhoz folyamodnak tilosba parkolasert: le fujnak gazspray-vel, hatra bilincselik a kezedet.
Lehet, hogy ezt a torturat egy percig nem birtam volna ki.


Komolyan, szerinted ez a parkolásért történt??? Nem az intézkedéssel való szembenállásért, illetve a hatóság képviselőjével szembeni erőszakért?

Az USA-ban ezért simán golyót eresztett volna bele a rendőr.
avatar
erika86
2016-07-10 21:59:17
re: re:
avatar
Egy a sokból
[quote=erika86]Elretento; hogy manapsag a helyi rendorok milyen eszkozokhoz folyamodnak tilosba parkolasert: le fujnak gazspray


Talan??????????????
Sok amerikai filmet nezzel.
avatar
Egy a sokból
2016-07-12 12:41:38
re: re: re:
avatar
erika86
[quote=Egy a sokból][quote=erika86]Elretento; hogy manapsag a helyi rendorok milyen eszkozokhoz folyamodnak tilosba parkolasert: le fujnak gazspray


Talan??????????????
Sok amerikai filmet nezzel.[/quote]

Mostanában néztél híradót?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."