200 panaszos tett feljelentést a csendőrség ellen

192 tüntető állítja, hogy a csendőrök jogtalanul bántalmazták őket a román diaszpóra pénteki kormányellenes tüntetésén. 

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

tuntetes diaszpora
A csendőrség szerint nem volt semmi gond. Nincs itt semmi látnivaló
szerkesztoÍRTA: UH.RO / AGERPRES
2018. augusztus 16., 21:31
0 hozzászólás. 

Szerda reggelig közel 200 ember panaszát iktatták a bukaresti katonai ügyészségen, amelyben azt állították, jogtalanul bántalmazták őket a román diaszpóra pénteki kormányellenes tüntetésén – közölte Ionel Corbu, a vádhatóság vezetője.

A katonai ügyészség megkapta a csendőrség bevetési naplóját, amiből arra lehet következtetni, hogy 160 csendőr vett részt a tömegoszlatásban. Egyelőre azonban sem a bukaresti prefektus tömegoszlatást elrendelő parancsának átiratát, sem a csendőrség által használt könnygáz vegyi összetételének leírását nem kapták meg – részletezte Corbu.

A csendőrség szerdán közleményben cáfolta, hogy „vegyi támadást” intézett volna a tüntetők ellen, ahogy azt az ellenzéki média állította.

A különböző eszközökben (spray, nagy teljesítményű permetező, gránát) használt könnygázt a csendőrség kizárólag törvényes úton, engedélyezett gyártóktól szerzi be. Ezeket az anyagokat használja az európai rendfenntartók erők többsége” – szögezte le a csendőrség.

Eltúlzott reakció

Az állásfoglalásban arra reagáltak, hogy egyes ellenzéki médiumok következetesen a tüntetők elleni „gáztámadásként" emlegetik azt, hogy a csendőrség könnygáz sprayt, illetve könnygázgránátokat vetett be a kormányellenes tüntetők megfékezésére. Az ellenzéki hírtelevíziókban megszólaltatott szakértők (mentőorvosok, vegyészek) aggasztónak minősítették, hogy egyes tüntetők a bénító hatású önvédelmi permetezők hatására emlékeztető tünetekkel, mások pedig most, öt nappal a gáz belélegzése után megjelenő újabb panaszokkal – „égési sérülésekkel" – jelentkeznek a sürgősségen.

Válogatás nélkül ütöttek

A román diaszpóra pénteki kormányellenes megmozdulásán – a tömegben elvegyülő rendbontók sorozatos provokációira hivatkozva – a csendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a sok tízezres tömeg „lecsillapítására”, majd erővel kiszorította a tüntetőket a térről.

Az eseményeket élőben közvetítő hírtelevíziók felvételein az látszott, hogy egyes csendőrök válogatás nélkül ütöttek mindenkit, aki éppen az útjukba került: földön térdelő, kezüket felemelő, védtelen embereket bántalmaztak. A rendfenntartók másnap azt közölték: 450 ember, köztük 35 csendőr szorult helyszíni orvosi ellátásra, 70 embert, köztük 11 csendőrt kellett kórházba szállítani.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."