Itthon » Közélet

Merre tovább Mokka?

Új tulajdonosa van a város egyik legmenőbb helyének. De mi lesz a sorsa a kultúrkávézónak?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

A székelyudvarhelyi Mokka Kávéház bejárata
A tervek szerint egyelőre nem várhatóak jelentős változások
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. október 10., 13:29
0 hozzászólás. 

Hetek óta az a pletyka kering a Mokka Kávéházról, hogy a népszerű hely eladó – mára már megvan az új tulajdonosa is, Pethő Attila személyében. Az új működtetővel a kávéház jövőjéről beszélgettünk.

Kívülről az látszott, hogy pár hete megjelentél a Mokkában és Szabó Zoltánnal (Kobra) többször is hosszasan beszélgettetek, aztán egyre több időt kezdtél itt tölteni. Mi történt az elmúlt hetekben?

Igazából ez már jóval régebb elkezdődött, de csak az elmúlt hetekben alakultak úgy a dolgok, hogy konkrétumokról tudjunk beszélni. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Mokka megvételének szándéka már régebb felmerült bennem, viszont akkor még nem volt eladó.

Időközben úgy alakult, hogy az előző tulajdonos kezdte komolyan fontolgatni az eladást, így megkezdődhetett az egyezkedés, ami eléggé elhúzódott. A családban harmadik generációs vendéglátósként úgy éreztem, hogy szükségem van erre a kávézóra, látom benne a lehetőséget.

Jelenleg ki a Mokka tulajdonosa?

Ez egy kicsit összetettebb dolog, ugyanis miután Kobrával sikerült megegyezni, még hátra volt a Székelyudvarhelyért Alapítvány is, ugyanis az épület az ő tulajdonukat képezi. Kobra bérelte tőlük, ezt a bérleti szerződést is át kell kellett vennem, ami újabb tárgyalásokat eredményezett.

Amit konkrétan megvettem, azok a Kobra által befektetett ingóságok és az általa épített brand. Ez nem csak az én befektetésem, a kávézót a testvéremmel közösen fogjuk vezetni, az épületet pedig mi is csak béreljük.

A köztudatban kultúrkávézóként lett népszerű a hely. Megőrzitek ezt a jellegét?

Az első és legfontosabb cél, hogy ez megmaradjon. Senkinek sem kell megijednie, szeretnénk, hogy továbbra is megőrizze polgári kávézó jellegét és színes programokkal egészüljön ki.

Bulik, koncertek helyszínéül is szolgált a Mokka. Lesznek még bulik? Ha igen, milyen jellegűek?

Az előző tulajdonos bizonyos okok miatt már egy éve nem rendezett semmilyen bulit vagy koncertet. Én ezeket vissza szeretném hozni, újra megteremteni azt a hangulatot, ami itt régebb volt.

Nem ismerem, de sokan dicsérték a Tóth Árpi-bulikat, sőt többen is kérték, hogy Kusmó-bulit is szervezzünk. Most még nagyon-nagyon sok tennivaló van, amíg teljesen átveszem a kávézót, de ezekre természetesen nyitottak vagyunk, és hamarosan megtesszük a szükséges lépéseket is ebben az irányban.

A színház, táncház világa mennyire fog visszaköszönni?

Jelenleg még nem látom át annyira, hogy ez miként működik, egy színházi darabot hogyan hoznak ide. Megmondom őszintén, hogy ehhez annyira nem értek, de ha sikerül találnom egy megfelelő embert, aki ennek a hátterét leszervezi vagy lesz erre bármiféle érdeklődés, akkor egyértelmű, hogy a kávézó kulturális oldalára is ráerősítünk. Itt megint hangsúlyozom, hogy az eddigi hangulatát továbbra is szeretnénk megőrizni.

Az arculat marad, a célközönségen szeretnétek-e változtatni?

Azt szeretnénk, hogy a Mokka azoké maradjon, akiké eddig is volt. A generációk változnak, jönnek be újak, ezt a kávézó vonzásköre fogja meghatározni. Valószínűleg lesznek új arcok, de ez teljesen normális egy kávézó életében.

Terveztek bármilyen bővítést vagy változtatást a jövőben?

Nagy lehetőségeket látok a hely adottságaiban, de a bővítés még annyira távlati terv, hogy erről nincs, amiért beszélni. Amit szeretnék jövő nyárra megcsinálni, az a terasz felújítása. A bútorzat egy kicsit elfáradt, azzal mindenképp kezdünk valamit. Aztán, ha már mindenki a nyári kertet használja, akkor bent is lesz egy kisebb módosítás.

Vendéglátósként úgy gondolom, rossz helyen van a bárpult. Egy teljesen új és környezetbe illő bárpultot teszünk a dobogós terembe. Onnan kiesik három asztal, de azokat átköltöztetjük a mostani pult helyére, illetve a lépcső alá, így helyszűke sem lesz. Az új bárpult sokkal nagyobb lesz, így több kávégépet tudunk beszerelni.

Számomra az a természetes, hogy egy kávézóban ahányféle kávé van, ahhoz annyi kávégép legyen. Jelenleg négyféle kávét főznek le ugyanazon a gépen, pedig négy különböző volumenű kávéról van szó.

A személyzetet lecserélitek?

Nem szeretnénk senkit sem elküldeni, sőt, inkább egy ütős csapatot akarok kinevelni, hogy a vendégek maximális kiszolgálást kapjanak.

A kínálatban lesz változtatás?

Egyelőre nem változtatunk, vagy ha mégis, az csak olyan termék lesz, ami most sem megy. Abból váltunk egy újabb, jobb termékre, de csak olyanra, amivel valami pluszt tudunk behozni és belefér ebbe az árkategóriába. Az árakon sem fogunk változtatni, ha csak önakaratunkon kívül nem lesz valami általános drágulás.

A cikk témáját képező privát, üzleti szerződés feleinek kérésére, a diszkréció megőrzésének érdekében, a cikkhez nem lehet hozzászólni.



hirdetes

hirdetes