Itthon » Közélet

Sóval és homokkal várjuk a telet

A polgármesteri hivatal készen áll a télre, a megyei utakon még lehetnek gondok, nincs vállalkozó a takarításra.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Havas út Hargita megyében
Fotó: archív
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA, SZASZA
2012. október 31., 11:33
0 hozzászólás. 

Minden jel arra mutat, hogy egyre közelebb a tél beállta, ami rögtön havazással is érkezhet. A polgármesteri hivatalnál arról érdeklődtünk, hogy milyen eszközökkel készülnek a város utcáinak hótalanítására.

Jöhet a tél Udvarhelyre

Bálint Attila sajtószóvivő arról számolt be, hogy a polgármesteri hivatal a téli szezonban 70, csúszásgátlóval megrakott ládát helyez el a jövő hét elején, főként a város lejtős, meredek utcáiban. A ládákba só és homok keveréke kerül, ezt fogják csúszásgátlóként használni – előbbiből 200 tonnát, míg homokból 200 köbmétert vásároltak.

A gépállomány is készen áll a hótalanításra: a hivatal tavalyelőtt vásárolt egy multifunkcionális gépet, ami hókotróként és homokszóróként is működik. Emellett két, traktorra szerelhető hóeke, egy, szórásra használható, traktor vontatta pótkocsi és szükség esetén egy Dacia személygépkocsi is üzembe helyezhető.

Havas út

A telefonos hószolgálat idén is éjjel-nappal működni fog, a következő napokban az is kiderül, milyen telefonszámon lesz elérhető. Bálint szerint a hivatal a váratlan helyzetekre is fel van készülve, akár éjjel is tudnak dolgozni, a város készen áll a tél fogadására.

Ki takarít a megyei utakon?

Hargita Megye Tanácsánál érdeklődve megtudtuk, hogy a megyei önkormányzat a helyi tanácsok együttműködését keresné a megyei utak téli karbantartásában, mivel az erre kiírt közbeszerzési eljárás során nem sikerült minden térségbe kivitelező vállalkozást találniuk. Azokat a helyi vállalkozókat fogják megkeresni, akik eddig alvállalkozóként látták el a megyei utak téli karbantartását.

 

A keresztúri és udvarhelyi térségre eddig nem jelentkezett egyetlen vállalkozó sem, a gyergyói és csíki megyei utak téli karbantartására lebonyolított közbeszerzési eljárást pedig érvényteleníteni kell.

A gyenge jelentkezés okát a megyei tanács abban látja, hogy több esetben számon kérték az elvégzett munkálatokat, és túlkapásokat állapítottak meg a munkálatok elszámolásában. Mintegy 200 ezer eurónyi összeget sikerült peres úton visszaszerezniük.

Havas út

A megyei tanács egyébként az idei évtől szeretné elérni, hogy a hótalanítás és a csúszásgátlás a sózás teljes mellőzésével történjen a frissen aszfaltozott szakaszok állapotának minél további megőrzése érdekében, másrészt a rendelkezésre álló pénzt további aszfaltozásra költené, ezért arra fognak törekedni, hogy téli gumiabroncsokkal, óránkénti 40 kilométeres sebességgel biztonságosan lehessen közlekedni a megyei utakon.

A megyei tanács nyáron vásárolt traktor mellé folyamatosan szerzi be a hótalanításra alkalmas eszközöket. Ezenkívül rendelkeznek ATV-kkel is, amelyek ugyan hókotrásra nem alkalmasak, de az elszigetelt települések lakóinak tudnak élelmet, fűtőanyagot szállítani velük, és a bajban levő emberek kimentésére is alkalmasak.

„Ha szükség van rájuk, hivatalos kérés alapján kölcsönadjuk őket más intézményeknek is" – nyilatkozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Cătălin Romanescu, a Hargita Megyei Országutak Felügyelőségének igazgatója portálunkkal közölte, hogy idén 36 hóekével tisztítják majd az utakat. Az erről szóló szerződéseket kedden írták alá.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."