Itthon » Közélet

Recsenyéd: meleg prédikáció egy hideg templomban

Az egyik romániai magyar politikai párt képviselőjelöltje vasárnap is dolgozik. Benéztünk az egyik „munkahelyére".

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Recsenyédi templom
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. december 09., 16:39
1 hozzászólás. 

Vasárnap déli 12 óra van, Recsenyéden a fű se nő – hogy is nőhetne, hiszen vastag hótakaró lepi be az egész Homoród mentét. A kis faluban száz alatt van a lélekszám, többségük unitárius vallású, de a templomban összesen tizenegy ember foglal helyet a mai istentiszteleten (velünk együtt). Székely Réka Kinga tizenegy órától Homoródszentpéteren tartott istentiszteletet, nyár óta (tudjuk meg a harangozótól) viszont nincsen állandó lelkésze Recsenyédnek, így itt is ő látja el a papi teendőket.

Recsenyédi templom

Tizenkettő után négy perccel megérkezik a lelkésznő, kis piros Ford Ka személygépkocsival és a kántornővel a jobbján jön, az addig az ajtóban várakozó harangozó elindul „beindítani" a dolgokat.

Székely Kinga Réka mosolyogva köszön stábunknak, majd a templomajtó előtt ölti magára lelkészi palástját, s közben elmondja, hogy úgy néz ki, hogy meg tudják oldani a templom fűtését, mert sok idős embertől ilyen időben nem várható el, hogy a fagyos templomban üldögéljen egy órát.

Tényleg hideg van a templomban, a lehelet rendesen látszik, s két fiatalt leszámítva jobbára idős emberek ülnek be a padokba.

Recsenyédi templom

Felhangzik az első ének, majd a második, a lelkésznő felmegy a szószékre – vasárnapi beszédének alapját Sámuel egyik könyvéből választotta. Az ószövetségi történet Saul királyról, valamint Dávidról szólt – megemlíti Dávid és a filiszteus Góliát harcát is, illetve azt, hogy Saul egyre irigyebb, féltékenyebb lett az ifjú hősre.

Advent második vasárnapja van, Székely Kinga Réka a közelegő karácsonyi ünnepeket is megemlíti prédikációjában – a várakozás, a legszebb keresztény ünnep, „az év koronája" következik hamarosan. Kimért, de mégis meleg papi beszéd ez, a két kezünkön megszámolható jelenlevők boldogan, felüdülve jönnek ki a kis templomból. Az, hogy ma választásokat tartanak, nem hangzik el a templomban, de a kódolt üzenet ott van a sorok között.

Recsenyédi templom

Az istentisztelet lejártával Székely Kinga Réka a templom előtt szóba állt a recsenyédiekkel. Szó volt a választásokról is, több idős ember nehezményezte, hogy nem lehet a településen szavazni, csak Homoródszentpálon, oda kellene átmenni annak, aki akar szavazni.

„Régebb kidobolták az ilyent!" - jegyezte meg egy idős férfi, majd a maroknyi gyülekezet elindul haza. Vagy szavazni.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
balintgeza58
2012-12-09 18:26:33
politika
SZinte nem értem a papságot véleményem szerint ha valaki feleskűszik az isten szolgálatára mit keres a politika mocskos szinpadán azt hiszem minden lelkész jobban tenné ha az egyházát ,nemzetét a megadott kőzősségben szolgálná azt hiszi valaki ha bemegy a román parlamentben a vérszomjas farkasokkal eltud báni hát nem irigylem senkinek a sorsát akiket oda kűldúnk

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."