Itthon » Közélet

Folytatódnak a szemétkedések Korondon

Szabotálja az RMDSZ-es polgármester az ellenzéket - panaszkodik a Néppárt. A szemétteleppel is mi a helyzet?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

DSC00633
Fotók: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: SZILÁGYI ISTVÁN
2018. október 04., 10:46
1 hozzászólás. 

Sajtótájékoztatót tartott október 3-án Zakariás Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt Hargita megyei elnöke és Balázs János, az Erdélyi Magyar Néppárt korondi elnöke a párt székelyudvarhelyi székhelyén, ahol a Demokrácia Központ is található.

A sejtelmesen csak Korondi ügyek címen beharangozott sajtótájékoztatón három fő témáról beszélt , amiből valójában kettő egy és ugyanaz. A sokat vitatott szeméttelep ügye ugyanis lassan összemosódott Séra Zoltán korondi lakos nevével, az ő vívódásával, amelyről több ízben írtunk már. Különben fogadni mertünk volna, hogy ez lesz az egyik téma. A másik napirendi pont (vagyis a harmadik – ahogy tetszik) pedig arról szólt, hogy az RMDSZ-es többségű önkormányzat nem hajlandó beiktatni az EMNP új helyi tanácsosát a már egy éve megürült helyre.

Helyi tanács egyenlő RMDSZ?

Balázs János elmondása szerint a 2016. évi választási eredmények négy tanácsosi helyre jogosítanák fel Korondon az EMNP-t, ebből ketten maradtak, és még azok sem szerepelnek a korondi önkormányzat honlapján. Lecsekkoltuk, tényleg így van: se híre, se hamva az ellenzéknek, cserébe viszont szerepelnek az RMDSZ-frakció tagjai, fényképpel, ingben, ahogy illik.

Balázs János

Mindez persze mellékes ahhoz képest, hogy több, mint egy éve lemondott egy EMNP-s tanácsos, és azóta sem került napirendre az új személy iktatása, ezért az ellenzék csonka frakciója mindössze kéttagú maradt. Balázs János állítása szerint két hónapig tudomást se vettek a lemondásról, és hiába sürgették Katona Mihály polgármestert, a mai napig nem tűzte a helyi tanács napirendjére az új tanácsos beiktatását.

Mint kiderült, maga Balázs János, a korondi elnök volna a cserejátékos, de személyes érintettsége miatt kissé pironkodva árulta el nekünk. Noblesse oblige – szabadkozott magabiztos franciasággal.

Ej, ráérünk arra még

Az EMNP helyi szervezete azzal gyanúsítja az RMDSZ-es polgármestert, hogy szándékosan húzza az időt, hiszen nincs törvényes határidőhöz kötve a beiktatás. Sejtésük szerint az sem véletlen, hogy többször rendkívüli módon hívták össze a tanácsüléseket, mert ezeken nem is lehet az önkormányzat összetételéről dönteni.

A helyi elnök állítása szerint különféle nevetséges kifogásokkal is akadályozzák az ellenzék érvényesülését. Előbb tudomásukra hozták, hogy nem csak a tanácsosi, hanem a bizottsági tagságáról is külön le kellene mondania a volt tagnak, majd néhány hónap elteltével jelezték, hogy lejárt a párt által az új nevesítésre kiállított igazolás. Hiába tettek eleget a feltételeknek, a probléma mégsem oldódott meg, ezért fordultak a sajtóhoz. Azt remélik, hogy a helyi tanács októberi rendes ülésére felkerül immár az új tanácsos neve is. Időközben egy másik tanácsos is lemondott, mert az EMNP-vezetők szerint nem bírta a polgármester részéről a folytonos támadásokat, így két ellenzéki tanácsos maradt a korondi önkormányzatban.

Ki felel a szemétségekért?

Ami a korondi szeméttároló ügyét illeti, a néppártosok szerint nagyon nagy a csend, hiába született egyhangú döntés a helyi önkormányzat erre „szakosodott” vegyesbizottságában, amely a korondi közösség kívánsága szerint új helyre költöztetné a már elkezdett beruházást. Állítólag a testületet egy éve nem is hívták össze, pedig volna alternatív terület és engedélyek is hozzá, de a polgármester közben lemondással fenyegetőzik.

Zakariás Zoltán

Az EMNP tájékoztatása alapján eddig kétmillió lejt ruházott be a megyei tanács. A helyszínváltozás viszont azt eredményezné, hogy a másik területen újra kellene alapozni, tehát az eddig befektetett összeg elvész. Ilyen értelemben „veszélyben van a projekt, igen, néhány ember felelőtlensége miatt” – zárta szavát az EMNP hargitai elnöke, aki Borboly Csabát és Katona Mihályt nevezi meg a kárért felelősnek.

Állítását arra alapozza, hogy a nevezett személyek elsiették a dolgot, és a közmeghallgatást nem végezték el komolyan, csupán formailag teljesítették. A lakosság ugyanis csupán akkor szembesült a problémával, amikor már nekifogtak az építkezésnek. Ekkor merült fel az ellenállás (petíció, pereskedés), ami fel is függesztette a folyamatot.

Jó, de mi van Sérával?

Séra Zoltán korondi lakosnak az ügyben tanúsított peres ellenállása kapcsán Zakariás Zoltán megyei EMNP-elnök elárulta, hogy eddig minden pert elveszített, egyetlen kivétellel. Tudniillik a megyei tanács képviseletében Bíró Barna Botond alelnök visszavonta a Séra ellen benyújtott kereset lebontásra vonatkozó pontját, a fenntartott második pontot (birtoklevél érvénytelenítése) pedig október 17-én tárgyalná a bíróság.

Zakariás emlékeztetett, hogy személyesen kérte Borboly Csabát, vonja vissza a második pontot is a megyei tanács, de a megyeelnök átdobta a labdát Bíró B. Botondnak, akit ez úton szólít fel Zakariás, hogy tegye meg, mert nem tartja méltányosnak a Séra ellen indított eljárást.

Zakariás Zoltán

Továbbá időhúzás gyanúja merül fel ebben az ügyben is, hiszen az uniós határidők szorításában a régi helyen volna kézenfekvőbb folytatni, azaz lakóházak között építenék meg a szemétkezelő állomást, a helyi közösség szavának ellenében. Tulajdonképpen ezt szeretné megelőzni az EMNP a sajtó bevonásával.

A néppártosok azt várják a helyi és megyei elöljáróktól, hogy vállalják fel hibájukat és vessenek véget a közösség és nevezetesen Séra Zoltán meghurcolásának. A  sajtótájékoztató óta kapott információink szerint folytatódnak a munkálatok az eredeti helyszínen.

UdvarhelyiEMNP

Különben érdemes figyelemmel követni a témát, hiszen Ufó kollégánk éppen egy meglepetésanyagon dolgozik, amit reményeink szerint hamarosan közzé is teszünk. A főszerepben nem más, mint Séra Zoltán.

Az ügyben nyitottak vagyunk a korondi és a megyei önkormányzat álláspontját is közölni, hamarosan megkeressük őket.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
diko
2018-10-04 16:12:28
Pont.
Tamogatom, hogy legyen nyilt forum Borboly Csaba es Katona Mihály reszvetelevel, online kozvetitse a "szajhos"

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."