Itthon » Közélet

Lecsúsztunk Keresztúrig

Jeges, havas útszakaszok, torlódások és balesetveszélyes helyzetek várják az autósokat. Teszteltük az Udvarhely-Keresztúr szakaszt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

havasutak-07
havasutak-07
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. december 11., 18:21
6 hozzászólás. 

Katasztrofális állapotok uralkodnak bizonyos megyei utakon. Több olvasónk is jelezte, hogy az aszfaltot sok helyen teljesen eltakarja a fagyott hóréteg, amin a közlekedés nagyon nehézkes. A délelőtti órákban a Székelyudvarhely - Székelykeresztúr útvonalat vizsgáltuk meg, ahol valóban balesetveszélyes körülmények fogadtak.

havasutak-01

A hólánc is lehet megoldás

Nem kell messze menni, alig haladunk el a város határát jelző tábla mellett, az addig latyakos, nyomsávos út teljesen fehérré változik. A szerkesztőség kocsijával csak lassú tempóban tudtunk haladni: a sebességünk 40-50 km/h volt, és még így is ajánlott a megköveteltnél is nagyobb követési távolságot betartani.

Hiába az óvatosság és az alacsony sebesség, még így is sokszor megcsúszott az autónk, sőt, előfordult, hogy néhány méteren irányíthatatlanná vált.

havasutak-02

A falvak közt sem jobb a helyzet

A településen átvezető szakaszok is teljesen fehérek, a letaposott és megfagyott hóréteget nem sikerült még annyira eljárnia az autóknak, hogy legalább a keréknyomon az úttesten haladhasson az gépjármű. A lakott területeken még fokozottabban kell figyelni, ugyanis a gyalogosok, rosszul leparkolt autók és a gyakran előforduló szekerek is nehezítik a közlekedést.

havasutak-03

Ezen az útszakaszon a legtöbb vasúti átkelőt Szent András kereszt jelzi, így az állandóan megálló, majd elinduló autók jegesre járták a sínpár előtti és utáni métereket. A vasúti átjáróknál idejében kezdjük meg a lassítást, különben nem garantált a biztonságos megállás.

Ha feltorlódott kocsisor fogad az átkelőnél, akkor hagyjunk kellő távolságot az előttünk megálló autótól, ugyanis a jeges kaptatón a nehézkes indulás miatt vissza is csúszhat a kocsi. Ugyancsak óvatosan kezeljük, az átfolyókat és hidakat, ezeknél hasonló problémákkal találkozhatunk: azok az útszakaszok, ahol a levegő az úttest alatt is szabadon átjár, jóval később engednek fel. Könnyebben megcsúszhat az autónk és nem kellemes az árokban vagy a híd korlátján landolni.

havasutak-04

A Székelykeresztúrt Udvarhellyel összekötő megyei út nagy részén felfedezhető az elszórt csúszásgátló nyoma, de ennek hatékonysága a mínusz fokokban eléggé csekély.

A megyei hószolgálat munkatársai többszöri keresésük után sem tudtak választ adni az útszakaszt érintő problémák kapcsán. Egy meg nem erősített információ szerint ma írják alá a szakasz hótalanítását biztosító szerződést, ettől remélhetnek javulást az erre autózók.

Addig is mindenki közlekedjen óvatosan, és, ha a környéken hasonló állapotokat tapasztal, írja meg nekünk egy hozzászólásban.


címkék: jeges havas út

6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
edike
2012-12-12 08:18:45
Felsoboldogfalva-Kenos-Okland
Kerlek-kerlek-kerlek titeket, hogy ha meritek vallalni, akkor teszteljetek a Felsoboldogfalva-Kenos-Okland es Varosfalva utszakaszt is.
Varom a beszamolot, amit elore is koszonok.
avatar
hofika
2012-12-12 10:29:31
Mehettek Székelyudvarhely Gyergyószentmiklós irányába is a Libánon keresztül,ott hó eke sem járt, de sót sem latot a hó
avatar
jucus31
2012-12-12 22:03:37
Ott jártam vasárnap, gyergyószrentmikloson Opel Astra f-el, sajnos láncnélkül.de legtöbb hejen a havat nyomta az auto eleje,mentem mert fontos sajnos volt.Na ott van csak tél. Aki hoban akkar vezetni az mehet arra fele.
avatar
persze
2012-12-12 13:32:44
en legszivesebben szempekopnem az illetekeseket! mint mar irtam a masik ezzel a temaval kapcsolatos cikk kommentjebe is, szavazni azt kerik hogy menjunk, de a tel kozepen ebrednek fel szerzodest irni. En eddig elfogadtam Borbolyt, meg minden, de ezzel nagyott esett a nepszerusege. Ma a nyikomenti utat hasznaltam, azt legalabb szorjak, de nem volt eltolva az olvadt ho es nagyon csuszik. A tegnap a Fundamenta szorta, valami vekonyan a Keresztur-Udv. szakaszt de szerintem csak homokkal, abban so nemvolt. Szoval, szegyeljek magukat es kerjenek legalabb bocsanatot a tokeletlensegukert. Ezert fizetjuk az utadot, meg a mindenfele adot !
avatar
jozsi16
2012-12-12 18:14:16
nem kell meszire meni a varosban is akadnak ojan utak ahol lehetetlen a jaras.
nem eleg csak a fo utvonalakat megtisztitani , teny h a tabornegyedben is ugyahogy szorjak az utat , de azta latyakot jo lene elnyomni legalab , tapasztalatom szerint a latyak ( hokasa ) sokszor meg roszab mind a fris ho , a fris hon legalab tapadnak valamenyire a teli giumijaim , de a latyak eltomiti a receket s akor ojan mindha korcsojaznek...
PL : szarkako utca , ady endre , tavasz setany , stb
a legveszelyeseb az orban balazs iskolanal a keresztezodes , kifele ha megkel alni a kocsival keptelenseg elindulni, a kanyart beveni sem egyszeru manover , nagyon veszelyes , csoda h meg ot nem tortent baleset
avatar
egy utazó
2012-12-12 18:37:42
az ocfalvi letérő után Kányád fele hóeke csak a választások előtt járt egyszer, most olyan az út, mint a sivatagban, ma délután 40 km/órás sebességgel korcsolyáztunk. Kampányra van pénz, hogy öngyújtót, meg tollat, meg naptárt és sok sok szórólapot osztogassanak, de hogy az igazán fontos dolgokra is áldozzanak arra nincs. Kifogás, hogy nem készültek fel, meg nincs szerződés, mert ugye augusztusban havazott, ezért váratlan. Decemberben kell erre gondolni? És hiába közlekedsz útviszonyoknak megfelelően, ha jön egy magát felsőbbrendűnek, bátrabbnak, merészebbnek gondoló sofőr, és leszorít az útról, mert te kisebb autóval vagy, vagy épp 20 méterrel előtted jön szembe, mert előz. Kíváncsi lennék, hogyan boldogulnának a vezetőség emberei, ha minden nap ilyen utakon kellene munkába járjanak...Ha nem változik reggelig, el sem tudok menni dolgozni.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."