Itthon » Közélet

Nem csak Kénos, de már kínos

Újra autóba ültünk s a Homoród-menti útviszonyokat néztük meg. A folyamatos havazás és a hótalanítás hiánya miatt csak romlanak az állapotok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

havashomorodmente-04
havashomorodmente-04
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2012. december 12., 18:22
2 hozzászólás. 

A nap sem sütött ma, így a város utcáin is felgyűlt a hó. Hiába járták ki az autók a nyomokat, még a forgalmasabb útszakaszokon is nehézkes és veszélyes a közlekedés. Egyre több autón jelenik meg a hólánc.

A város határát elhagyva csak rosszabbak a viszonyok, az út teljesen fehér. Alig térünk le Boldogfalvánál, az az érzésünk, mintha a térképről mentünk volna le. Az út szélét nem lehet látni, csak az útmenti sánc és növényzet alapján tudjuk betájolni, hogy az úttest melyik részén lehetünk.

havashomorodmente-01

Nem ok nélkül van itt a hóláncot ajánló tábla

A Kénosi tetőnek nekiindulva, nem árt ha tartjuk a lendületet, különben könnyen kipörögnek a kerekek. A kanyarokat csak lendületből tudta bevenni a szerkesztőség Peugeotja, már a minimális gázadásokra is elnyomta az orrát. Ilyenkor félő, hogy az útmenti szűz hóba belekap a kerék és onnan már csak a sánc tart meg.

havashomorodmente-02

A tetőre érve olyan látvány fogad, mintha egy tejfölös biliből nézelődnénk szerteszét. Lefele sem egyszerű a menet, a kanyarokat csak gyenge motorfékkel bírjuk bevenni.

A felső, friss hórétegben több, néhány centiméteres nyom is kialakult, így a kisebb autókat könnyen ide-oda dobálja. Ez főleg akkor emelte a pulzusunkat, amikor egy-egy szemből jövő autó elhaladt mellettünk.

havashomorodmente-07

Homoróddzentpál végében érdekes látvány fogadott, egy erőgép taszította maga előtt a havat. Már azt hittük, végre nekiláttak a megye útjainak hótalanításához: csak közelebb érve láttuk, hogy magán kezdeményezésről van szó, és az egyik közelben működő cég szélesítette ki autóinak a parkolóhelyet.

A Szentpált követő emelkedőnél elkövettük azt a hibát, hogy megálltunk. Az indulás körülményes volt, csak néhány előre-hátra menet után volt hajlandó újra erőre kapni az autó s kivinni a tetőre. Egyébként minden indulásnál, az óvatosság ellenére is csak pörgő kerekekkel és ide-oda csúszkálva tudtunk újra lendületet venni.

havashomorodmente-10

Mindig kerül olyan, aki kihívja maga ellen a sorsot.

Az autós forgalom nem nagy az adott szakaszon, de ha néhány jármű utoléri egymást, könnyen egy lépésben haladó kocsisorban találhatjuk magunkat. Előzni nem ajánlatos, a már említett nyomvályúk sokszor kezelhetetlenné teszik az autót. A jó téli gumi elengedhetetlen, de ekkora mennyiségű hónál már ez sem elegendő a teljesen biztonságos közlekedéshez.

Hókotró vagy eke nyomát nem láttuk út közben, helyenként szórás nyomai látszottak a fehérlő hóban, de akkora mennyiségben, mint amennyi lehull egy homokkal megrakott teherautóról, rázkódás közben. Eredményessége, úgy véljük, említésre sem méltó.

havashomorodmente-09

Nem mindekinek hátrány a havas út

Jó tanácsunk továbbra is az, hogy ha már muszáj autóba ülnünk, akkor csak óvatosan és inkább induljunk jó idejében.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
edike
2012-12-12 22:07:35
Köszönöm szépen
Köszönöm szépen, hogy leteszteltétek a Homorod-menti útviszonyokat, remélem szerencsésen értetek vissza....
avatar
Milan Yorgi
2012-12-12 23:26:30
Szegyen
En szerintem ebben a modern korban amiben elunk,ez a helyzet szegyen es nem is kene cikk legyen,egyeltalan! NEM HISZEM EL , hogy valamifele akar regi-felujitott ,eppen mukodokepes hoktrora nem jutotta a varosnak ,tudok es lattam , hgy van egy szep narancs szinu..no de nem egy kell!!! Ezek utan van-e meg ki csodalkozik azon hgy USA tol vagy D-tol azt mondjak 20 evvel el vagyunk maradva.. s meg nincs is itt olyan nagy kemeny tel, nem Alaska ..ejjj edes istenem, udvarhely s a vezetosege s tarsai! :( Beeenaaa...balek felallas, nem tudom mar egyeltalan mit lehet ezen szepiteni, a kommentet inkabb befejezem , hgy ne legyek sem serto sem egyebb! Voila!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."