Itthon » Közélet

Beszámoltak a hegyimentők

A székelyudvarhelyi Harmont hegyimentő csapat a 2008-as év végi és a 2009-es tevékenységéről tájékoztatott.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

hegyimentok
hegyimentok
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. január 13., 13:43
0 hozzászólás. 


Téli szezonunk minden év december 27-től kezdődik és következő év áprilisának végéig tart – olvasható a beszámolóban. A hegyimentők foglalkozása ebben az időszakban a Madarasi Hargita sí régiójára korlátozódik. Itt jelenleg 15 ház, panzió ad otthont a téli sportok kedvelőinek. Négy felvonó és egy összefüggő pályarendszer működik. A túrasí útvonalak 10-35 km hosszúak és a turisták száma eléri a 300-400 főt hétvégenként.

A Harmont Egyesület hegyimentői a téli idényben szolgálatot teljesítettek önkéntesekkel és alkalmazottakkal karöltve. Az ünnepek alatt (december 27. – január 2.) állandó szolgálatot teljesítve tették a munkájukat – derül ki a hozzánk eljutatott közleményből. Továbbá négy téli tábor, hat síverseny valamint az egyetemista Téli-olimpia szervezésében is segítőkezet nyújtottak. Ugyancsak a téli időszak eseményeihez tartozik a Mike Csaba emléktúra verseny, ahol 70 versenyző 18 kilométeres szakaszon méri össze erejét. A hegyimentők részt vettek téli iskolákban, ahol a szóban forgó idényben Major Tamás érte el a legjobb eredményt. Információval, útbaigazítással, biztonságos turizmusról szóló szórólapokkal látták el a kirándulókat, sportolókat. A Megyei hegyimentő közszolgálattal, a székelyudvarhelyi és zetelaki mentőszolgálattal, illetve a Kovászna megyei hegyimentőkkel együttműködve telt el az idény. Nem volt mentések nélküli a téli időszak, ezt sípályákon, de az Ivó-Madarasi Hargita útszakaszon, és Ivóban is segítségre szorultak.

IMG_0611
Turistajelzés és kirándulók

A nyári tevékenység, azaz a május elsején kezdődő és október 31-én végződő szezon, a Hargita-Görgényi havasok nyugati-délkeleti részétől a Vargyas-szorosig tartó régióban zajlik. Ebben az időszakban általában hétvégén, valamint táborok, rendezvények alkalmával is teljesítenek szolgálatot. Ilyenkor a turistautak felmérése, feltérképezése, biztonságosabbá tétele a cél, mindezt együttműködve a Kovászna megyei hegyimentő csapattal, a Baróti Elveszett Világ Egyesülettel és Hargita Megye Tanácsával.

Így kerülhetett sor a biztonsági korlátok felszerelésére a Vargyas-szoros felső bejáratánál, a mászó utak állapotának felmérésére Székelyudvarhely és Vargyas környékén, a turistaút megfestésére a Vargyas-szorosban, a hargitai illetve a megye déli részén található turistautak feltérképezésére. Ugyancsak a nyári szezon hozadékának és persze a hegyimentők munkájának köszönhetően a Budvárra és a Szarkakőre látogatók biztonságosabban túrázhatnak, hiszen korlátokkal, jelzésekkel látták el az odavezető utat. A Libán-Madarasi Hargita útvonalon is hasonló lett a helyzet, a 25 kilométeres szakaszon irányítótáblák és turistajelzések könnyítik meg a túrázók dolgát. Önkénteseket is bevontak a csapatba, név szerint: Major Tamás, Imets János, Pop Valentin, Major Loránt és Buti László csatlakozott, de egy jogtanácsossal, Puskás Imrével is kiegészült a Harmont Egyesület. A nyári kirándulásokon is ott voltak a hegyimentők, de rendezvényeken is mentőszolgálatot biztosítottak - például a Pünkösdi Búcsú alkalmával Csíksomlyón.

IMG_0618

Kirándulásokat szerveztek a Madarasi Hargitára a Csillagvár napköziseinek, szintén ide látogattak el a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium harmadikosaival. A Vargyas-szoros több ízben volt a kirándulók központja: egyhetes hegymászótábor, három napos mászómaraton, egyhetes hagyományőrző tábor, egyhetes cserkésztábor.
Teljesítménytúrán vettek részt a Kalibáskőre, és segédkeztek az udvarhelyi gyereknapon. Szolgálatot teljesítettek a Hargita, Varság, Székelyudvarhely környékén rendezett Hargita Off-Road Trophy-n. Gyerekekkel kirándultak a hegyimentők a Békás-szoros, Cohard tető irányába, de voltak a közeli Szarkakő, Budvár kilátókhoz is. Magyarországi középiskolásoknak tartottak turistavezetést a kétnapos Madarasi Hargita-Ivó-Kápolnásfalu útvonalon. A gyergyószentmiklósi hegyimentők szervezte felkészítőn tapasztalatot cseréletek a szomszédokkal.

A legrövidebb időszak az őszi idény, hiszen ez csak november elseje és december 26-i időszakot öleli fel. Ilyenkor a turistaútvonalakat ellenőrzik, esetünkben a Libán-Madarasi Hargita 25 km-es szakaszát valamint a Hargitafürdő-Madarasi Hargita 11 km-es szakaszát, és sajnálattal nyugtázták, hogy megrongálták a felújított jelzéseket, festéseket.
Az adminisztratív munka tölti be ilyenkor a hegyimentők életét, befejezték az irodai épület munkálatait, pályázatírásban vettek részt. Az egyesület munkáját a 40 éves országos hegyimentő szövetség díszoklevéllel díjazta. Felkészültek a téli szezonra és kényszerszabadságot vettek ki.

Dióhéjban ennyi lenne az elmúlt időszak tevékenysége.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."