Itthon » Közélet

Kilakoltatják Márton József közjegyzőt

Adócsalásért már elítélték, most kilakoltatják irodájából. Ügyét a legfelsőbb bíróságon tárgyalják.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

kozjegyzo-01
Csendőrök a közjegyző irodája előtt. Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. február 15., 11:12
5 hozzászólás. 

Péntek reggel nyolc órakor több személy gyülekezett Márton József közjegyző székelyudvarhelyi irodája előtt. Az épület, amelyben az irodahelyiséget bérelte, az Akarat Szövetkezet tulajdonát képezi. Információink szerint a közjegyzői irodára hónapok óta nem fizetik a bért, illetve Márton József sem jelent meg személyesen több hónapja, így most, a kilakoltatáskor sem.

Új lakat alatt az akták

A helyszínen jelen volt az Akarat Szövetkezet igazgatója, a Közjegyzői Kamarától kiküldött megfigyelő biztos, illetve több udvarhelyi közjegyző is. A helyszín biztosítására a csendőrség embereit is kivezényelték.

Az iroda egyik jelenlevő alkalmazottja kinyitotta az ajtót, ezt követően egy lakatosmester a zárszerkezetet eltávolította, és egy másikra cserélte ki.

kozjegyzo-02

A helyszínen megtudtuk, az iroda kilakoltatása abban tér el a megszokott folyamattól, hogy irattára nagy mennyiségű hivatalos aktát tartalmaz, amelyet a helyszínen leltárba kell venni, és biztonságos helyre szállítani. Ezt a feladatot egy udvarhelyi közjegyzőnek kellett elvégeznie.

Az elszállításnál gondot okoz az irattárban levő akták mennyisége is. Amíg a Közjegyőzi Kamara megteszi a szükséges lépéseket, a megbízott közjegyző feladata raktározni és felügyelni a dokumentumokat.

Mialatt a kiköltöztetés, és az irattárban levő aktacsomók számbavétele történt, az épület oldaláról eltávolították mindkét, az irodát reklámozó táblát.

kozjegyzo-03

Márton Józsefet korábban adócsalásért ítélték el, az ügy tárgyalás jelenleg a legfelsőbb bíróságon folyik. A közjegyzőt még múlt év júliusában hét hónap börtönbüntetésre ítélte a Marosvásárhelyi Táblabíróság. Ezen kívül nem választhat, és nem választhatják meg semmilyen közfunkcióba, nem lehet olyan szerepköre, ami az állami hatalom gyakorlásával jár, illetve nem lehet közjegyző sem. A bíróság mind a börtönbüntetést, mind a kiegészítő, közfunkcióktól tiltó büntetést 2,7 évre felfüggesztette.

A közjegyzőt ezek mellett kötelezték, hogy az államnak 304 703 lejt fizessen kártérítésként. Ameddig a meghatározott összeg befizetése nem történik meg, több, a tulajdonában lévő lakást garanciális javakként tartanak nyílván.

A bírósági döntés még nem jogerős, Márton ezt megfellebbezte, az ügyet a legfelsőbb bíróság tárgyalja. Eddig már két ízben halasztottak, a közvetkező tárgyalást február 28-ra tűzték ki.

A nép hangja

Az utca embere sem hagyta szó nélkül az eseményeket. Az arra járók közül volt, aki félhangosan megjegyezte: „Már éppen ideje volt!", mások úgy vélekedtek, hogy „nagy helyen mozog ez az ember, ennek még lesz folytatása".



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2013-02-15 12:57:50
Ha ezt hamarabb ( évekkel korábban ) megteszik nagyon sok - meggondolatlan - család saját lakásban lakna még mindig és a brazilok kevesebből gazdálkodnának.
avatar
blazsek
2013-02-15 13:05:35
Vox populi
Tudom, hogy létezik az ártatlanság vélelme, de a nép hangja felülírja. Néhány hónappal ezelőtt még sokan prüszköltek Szőke Lászlóra, pedig ő csak azokat a dolgokat közölte (hogy tényszerű volt-e vagy sem, az más kérdés) amelyeket már akkor a nép suttogot, beszélt. Úgy is mondhatnánk, hogy szél fúvatlan nem indul... És lám, hová került az audinyolcasrózsaszínnyakkendősfehéringes közhegyző úr? Majd zabot hegyez, ha még adnak neki. Azt az embert, akit a hitelesség és a jogrendszer legfőbb védelmezőjének tartanunk, mint közjegyőt - egyelőre - fehérgalléros bűnözésért elítélik. Istenem, mi lehet abban a levéltárban! Közjegyző urak és hölgyek vagy akár Közjegyzői Kamara tisztelt képviselői! Nem gondolják úgy, hogy a mundér becsületének védelmében egy kicsike sajtóközleményt összedobhatnának? A saját szakmájuk imidzse lett megtépázva!
avatar
fseby666
2013-02-15 15:13:34
Erdély ma weboldalon, ezelőtt már pár évvel készítettek vele interjút :

http://erdely.ma/mozaik.php?id=88802&cim=marton_jozsef_nincs_gyanus_ugyfel
avatar
watson
2013-02-15 16:27:16
re:
Nem az erdélyma weboldalon készítették, hanem a Hargita Népéből lopták...

avatar
fseby666
Erdély ma weboldalon, ezelőtt már pár évvel készítettek vele interjút :

http://erdely.ma/mozaik.php?id=88802&cim=marton_jozsef_nincs_gyanus_ugyfel
avatar
blazsek
2013-02-18 06:50:55
"– Én eddig lehajtott fejjel viseltem a megaláztatásokat, sohasem volt peres eljárásom, de a magam és a kollégáim, a szakma nevében muszáj példát statuálnom." Azt, fiam, azt. Peldat :-)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."