Itthon » Közélet

Vacogva, de méltósággal ünnepeltünk

A megszokott forgatókönyv szerint zajlott a székelyudvarhelyi ünnepség. A hideget azonban nem minden „márciusi ifjú" bírta.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

marc15-11
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. március 15., 16:02
3 hozzászólás. 

A Márton Áron térre szép számban összegyűlt udvarhelyiek a déli harangszó után a bevonuló huszárokat tapsolhatták meg, majd az intézmények, szervezetek koszorúzták meg a Vasszékelyt.

Az ünnepség műsorvezetői Antal D. Csaba és Varga Márta, a Tomcsa Sándor Színház művészei voltak, előbbi Heltai Jenő Szabadság című versét szavalta el. Jelen voltak a történelmi egyházak képviselői: Mátyás Károly római katolikus esperes, Gede Mátyás református és Kedei Mózes unitárius lelkészek. Bunta Levente polgármester a színpadra is kitűzte a székely zászlót.

A Márton Áron tér több épületén nemcsak magyar, hanem székely zászló is lobogott. Az utóbbi hetek székelyzászló-ügyének hatása, hogy az előző évekhez viszonyítva sokkal több, legalább harminc nagyméretű székely zászló is lengett a piros-fehér-zöld lobogók mellett.

Bunta körülbelül nyolcperces beszédet tartott. Többek között arról szólt, hogy a 165 évvel ezelőtti események tükrében nézzük napjaink küzdelmeit, akkor a tizenkét pont még mindig nem valósult meg. Hangsúlyozta, hogy párhuzamos nemzetstratégiákkal nem lehet előbbre jutni.

marc15-14

A polgármesteri köszöntő után többen elindultak hazafele. Nem az elmondottak vették el az ünneplő kedvet, hanem a hirtelen jött hóesés és a metsző hideg. A számbelileg megfogyatkozott tömegnek tartott érdekes történelmi visszaemlékezést az ünnepség meghívottja, Chikán Tamás Péter egyetemi tanár.

A beszédeket követően a Boróka és a Kékiringó néptáncegyüttesek álltak a színpadra.

Az ünneplők száma egyre kevesebb lett, a zászlókat lobogtatók is elhagyták a teret, a „márciusi ifjak" egy része a belvárosi vendéglátóipari egységekbe „menekült". Voltak olyanok, akik már a déli kezdéskor elfoglalták helyeiket. Remélhetőleg mi mégsem állunk ilyen rosszul március 15-ét illetően.

Az ünnepségről távozóban a huszárok az Emlékezés Parkjánál is megálltak és megkoszorúzták Bem József szobrát. A március 15-i emlékünnepség a Székely Himnusz eléneklésével ért véget.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
konzervativ
2013-03-15 17:50:45
farizeus
"Bunta Levente polgármester a színpadra is kitűzte a székely zászlót...Bunta körülbelül nyolcperces beszédet tartott... Hangsúlyozta, hogy párhuzamos nemzetstratégiákkal nem lehet előbbre jutni."

Farizeussag es Szasz-fobia! Vasarhelyen nem volt, de a szekely zaszlot kituzi. Micsoda bohoc...
avatar
butalevente
2013-03-15 19:32:00
Inkább Szász-flusztráltság, amit érezni Buntán... elégé szürke ünnep, olyan amilyen a város lett... amilyen a polgi, olyan a város...
avatar
Kicsi Buba
2013-03-18 09:02:12
sakkor?
Jó, s akkor nem kellett volna a székely zászlót kitűzze, vagy mi? Ez a véleményetek? Ha igen, sajnállak benneteket. És nem gondolom, hogy a város szürke lett, az ünnep pedig a hagyományokat követte. Az előttem szólók azt hiszem lelkükben szürkék.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."