Itthon » Közélet

Kötelességünk feljelenteni

Minden feljelentést egyformán és ugyanakkora figyelemmel kezelünk. Bizalommal forduljon mindenki a rendőrséghez – tájékoztatott Jére Ferenc parancsnokhelyettes.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Jére Ferenc, a székelyudvarhelyi rendőrség parancsnokhelyettese
Jére Ferenc, a székelyudvarhelyi rendőrség parancsnokhelyettese. Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. március 28., 11:28
3 hozzászólás. 

Az elmúlt évek gazdasági mélypontjainak egyik negatív hozadéka az egyre nagyobb társadalmi feszültség, amelyeknek legtöbbször bűncselekmény a végkicsengése. Amíg a legtöbb jóhiszemű lakos a rendőrségtől várja a biztonságot és a megoldásokat, addig a rendőrség arra hivatkozik, hogy feljelentés nélkül tehetetlenek. Jére Fernc a székelyudvarhelyi rendőrparancsnokság parancsnokhelyettesével beszélgettünk, hogy tisztes állampolgárként mikor és miként tehetünk feljelentést a rendőrségen. Maradhatunk a névtelenség árnyékában, vonatkozik-e ránk bármiféle kötelezettség, ha mi vagyunk a feljelentők?

Mi a feljelentés menete?

Abban az esetben, ha nem sürgősségi bejelentésről van szó, akkor a sértett félnek személyesen kell megjelennie a rendőrségen, ahol írásos feljelentést tesz. A szolgálatos rendőr – amennyiben ez munkaidőben történik – a feljelentés jellegének és fontosságának megfelelő operatív osztaghoz irányítja a sértettet.

Amennyiben munkaidőn kívül történik a feljelentés, akkor egy operatív csapathoz kerül az ügy, akik 24 órás készenlétben állnak.

Ha a feljelentés helyszínelést és nyomgyűjtést igényel, de a sötét miatt ez nem lehetséges, a helyszínt rendőrök biztosítják, amíg a technikai csapat számára alkalmas lesz a vizsgálata.

Sürgősségi bejelentés esetén tárcsázzuk a 112-es segélyhívó telefonszámot. A bejelentést a rendőrség veszi át, és a lehető legrövidebb időn belül a helyszínre megyünk.

Udvarhelyen ez 2-3 percet jelent. A körzetünkbe 22 rendőrőrs, a környékbeli falvak rendőrségei tartoznak.

Fontos, hogy a helyszínt, amennyire lehet, hagyjuk érintetlenül, hogy az elkövetők által hátrahagyott esetleges nyomokban ne tegyünk kárt.

Feljelentést tehetünk még az ügyészségen is, ilyenkor azt iktatják, és átküldik hozzánk.

A falvak esetében a sürgősségi hívást követően, a kihelyezett őrsparancsnokot vagy a szolgálatos rendőrt értesítik. Ő fog kimenni a helyszínre és szükség esetén ő hívja ki a technikai csapatot.

A feljelentést követően elkezdődik a nyomozás és harminc napon belül eldől, hogy az ügyet lezárjuk, vagy tovább léptetjük. Ennyi idő van, hogy összegyűjtsük a bizonyítékokat. Ha az ügyet harminc nap után sem zárják le, a nyomozást mi folytatjuk, de az ügy már az ügyészséghez tartozik, ők koordinálják a folyamatát.

Hogyan tehetünk feljelentést?

Fontos, hogy írásos feljelentést tegyünk. Ha egyből a rendőrséghez fordul a feljelentő, akkor adunk egy formanyomtatványt, kitölti, kihallgatják, iktatják, és ezzel folyamatba kerül az ügy. A feljelentést otthon is meg lehet írni, aztán behozni, és mi iktatjuk.

Ha telefonon történik a feljelentés, akkor egy csapat a helyszínre megy, és meggyőződik a bejelentés valóságalapjáról. Ha bűncselekmény történt, akkor a feljelentőnek be kell jönnie a rendőrségre, hogy írott feljelentést is tegyen.

Magyar nyelven is tehetünk feljelentést?

Igen, nyugodtan meg lehet írni magyarul, azt iktatjuk, majd a szakemberek lefordítják, mert a folyamat román nyelven zajlik. Abban az esetben, ha olyasvalaki jön a rendőrségre, aki nem tud románul, azonnal rendelkezésére bocsátunk egy tolmácsot.

Mikor tegyünk feljelentést? Ha szemtanúi vagyunk egy verekedésnek, azt mi kell, hogy jelentsük, vagy a sértett?

Téves az a mentalitás, hogy nem hívom a hivatalos szerveket, mert azt fogják gondolni, hogy besúgó vagyok, vagy úgysem tesznek semmit. Minden feljelentést egyformán és ugyanakkora figyelemmel kezelünk.

Azt javasolom, ha szemtanúi vagyunk egy bűncselekménynek, vagy a normálishoz nem illő viselkedésnek, akkor hívjuk a 112-t. A hívásra a rendőrség a helyszínre megy.

Gyanús személyek esetében is tárcsázzunk, ha nem is teszünk feljelentést, mert lehet, ezzel megelőzünk egy bűncselekményt. Ez a felelős civilizált viselkedés: kerülhetünk magunk is bajba, és a segítség nekünk is jól jön.

Tehetünk-e névtelen feljelentést?

A törvény kimondja, hogy a névtelen feljelentést nem vesszük figyelembe. Viszont, ha a feljelentésnek operatív értéke van, vagy már vannak az ügyben egyéb információink, akkor a rendőrség kezdeményezhet feljelentést, és önmagától indítja el a bűnügyi eljárást.

Azt jó tudni, hogy ha felhívom a 112-t, akkor bevállalom a feljelentő szerepét is, mivel tudomásom van a bűncselekményről.

Ha szemtanúi voltunk egy bűncselekménynek, de minket is megfenyegetnek, hogy ne szóljunk a rendőrségnek, akkor mitévők legyünk?

Az tudni kell, hogy a fenyegetés is egy bűncselekmény. Meg kell tenni a feljelentést az első esetben, és a fenyegetőt külön is fel kell jelenteni. Ilyen történt többször is, a feljelentést követően a fenyegetést bűncselekménynek minősítettük, és elindítottunk kivizsgálást.

Sajnos, arra is volt példa, hogy elkezdtük a nyomozást, de amikor lett volna eredmény az ügyben, a sértett visszavonta a feljelentést. Ezt megteheti bárki, mert ha nem szeretné, hogy tovább nyomozzunk, írásban jelzi, és mi megszüntetjük a nyomozást, lezárjuk az aktát.

Ha megtettük a feljelentést, utána bármi teendőnk vagy kötelességünk van-e?

Nincs, a rendőrség megkezdi az ilyenkor megszokott eljárást. Abban az esetben, ha a rendőrségnek újabb kérdései vannak, akkor az illetőt behívhatják, vagy kérhetnek újabb nyilatkozatot.

Általában mennyi idő egy feljelentés megtétele?

Ez lehet öt perc, vagy fél óra. Próbálunk operatívan dolgozni, se időnk, se okunk, hogy feleslegesen itt tartsuk az embereket. Ha csak feljelentésről van szó, akkor ügytől függően maximum egy órát tart, ezt attól függ, hogy mennyi adatot kell rögzíteni.

A feljelentést követően a rendőrségnek milyen kötelezettségei vannak?

A rendőrség azért van, hogy alkalmazza a törvényeket. Meggyőződünk, hogy az adott feljelentés jogos, majd a technikai csapat elvégzi a helyszínelést.

Ezzel egy-időben van, aki a tanúk kihallgatásával, és a jegyzőkönyv megírásával foglalkozik a helyszínen. Nagyobb ügy esetén a tanúkat behívjuk a rendőrségre, hogy ott tudjuk kihallgatni.

Ha beigazolódik a bűncselekmény, akkor azt 24 órán belül jelentjük az ügyészségének, ahol kap egy iktatószámot. Minden esetben az ügyészséggel közösen dolgozunk, az ügyészségre kerülnek a papírok és ők döntik el, milyen menetrend szerint vizsgáljuk ki az ügyet.

Az udvarhelyiekre mennyire jellemező, hogy feljelentést tesznek, és leginkább milyen területeken teszik?

Az udvarhelyiek értik és megértették, a feljelentés fontosságát, főleg az utóbbi időben. Elég vegyesen kapunk feljelentéseket a gazdasági bűnügyi szférából is, talán lopást jelentenek be a legtöbbet. Ezek száma sem riasztó, kézben tudjuk tartani az eseteket. Udvarhely egy civilizált város, és az emberek többsége jóhiszemű.

Ha a feljelentés miatt kerülünk veszélybe, kapunk rendőri védelmet?

Azonnal kell jelezni annak, aki az üggyel foglalkozik, és megtesszük a szükséges intézkedést. A rendőrség általános védelmet tud nyújtani, de hogy egy személynek külön éjjel-nappali védelmet biztosítsunk, már bonyolultabb. Van rá mód, de ezzel külön szervek foglalkoznak, és nagyon veszélyes ügyekben.

A járőröző rendőröknek mindig tartunk eligazítást, ilyenkor kihangsúlyozzuk, hogy az adott utcában vagy ház előtt gyakrabban járőrözzenek, és igazoltassanak is, ha szükséges.

A hamis feljelentésnek milyen következményei vannak?

Legtöbbször a telefonos bejelentéseknél fordul elő, hogy a helyszínre érve meggyőződünk, hogy nem valós a feljelentés. Ez büntetendő cselekmény, ami pénzbírságot von maga után.

Ha nyomozás közben derül ki, akkor fennállhat, hogy szabálysértésnek minősítjük, és büntethető a rendőrség részéről. A hamis feljelentés is előfordul, és ezt sajnáljuk, mert rengeteg időt, emberi erőforrást, papírmunkát igényel, és addig sem tudunk a valódi bűncselekményekre koncentrálni.

Azt javaslom, hogy bármilyen esetben bizalommal forduljanak a rendőrséghez, hogy az ügyet hivatalosan lehessen kivizsgálni. Az önbíráskodás nem célravezető, és nem követendő példa.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
blazsek
2013-03-29 07:20:59
hejje-sírás
Kérdezném a tisztelt szerkesztőtől vagy cikkírótól, hogy a magyar helyesírás mely szabálya alapján mázolta a képfeliratot? Mitől nagybetű a rendőrség, ha nem név? Tudomásom szerint Román Rendőrségnek hívják hivatalosan. Ha így használja, akkor indokolt a nagybetű. Ha nem, akkor egyszerű köznév és kisbetűvel kell írni...
avatar
blazsek
2013-03-29 07:23:13
No meg ez is: rendőrőrs Helyesen rendőrörs...
avatar
editeva
2013-03-29 17:33:00
helyesírás
Köszönjük a figyelmeztetést! A képaláírást javítottuk, a rendőrőrsre vonatkozó részt a biztonság kedvéért ellenőriztük a helyesírási szótárban, az őrs címszónál találtuk, hosszú ő-vel. Kellemes húsvéti ünnepeket!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."