Itthon » Közélet

Szociális fektetőbázis lesz a Kolping házban

A környéken egyedülállónak számító fektető központban utolsó stádiumban levő rákos betegeket és súlyos agyvérzés után lábadozókat fognak ápolni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

kolping-01
Szociális fektető központ lesz a Kolping-házban.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. április 25., 15:56
0 hozzászólás. 

A Papkertben, a Rózsa utca 16/C alatt található Kolping ház 2006 és 2008 között épült fel, eredetileg szociális otthonnak: a benne levő helyiségek átmenetileg otthont adtak volna a szociálisan hátrányos helyzetűeknek.

A terv végül meghiúsult, a Tövissy Zsolt csíkszeredai műépítész tervei szerint elkészült, modern és tágas épület mindmáig üresen állt, kihasználtsága alig 20 százalékos volt.

Az ötlet, hogy az ingatlannak más, de társadalmilag szintén hasznos rendeltetést adjanak nem új keletű. A Gyulafehérvári Caritas Otthoni Gondozói Szolgálatának igazgatója, Péter György már 2009-ben felvetette és a polgármesteri hivatal is támogatta, hogy az ingatlanban egy szociális központot hozzanak létre.

Itt a haldokló vagy éppen a súlyos betegség után lábadozó, állandó ápolásra, gondozásra szoruló betegek kapnának szakszerű, a modern kórházi feltételeknek megfelelő ellátást.

A betegeknek és a hozzátartozóiknak is óriási segítséget jelentő szociális bentfekvő központ tényleges létrejöttét az uniós pályázat jelenti, amelyet a Gyulafehérvári Caritas Otthoni Gondozói Szolgálata nyert meg „A Kolping ház modernizálása és bővítése bent fekvő szociális központ létrehozása érdekében" című projekttel.

Az összesen 2 533 137,44 lej értékű pályázat (amelyből a vissza nem térintendő támogatás 1 895 007,82 lej ) lehetővé teszi azt, hogy az épületet az új szerepének megfelelően modernizálják, azaz elvégezzék azokat a kül- és beltéri átalakításokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a bentfekvő minden szempontból megfeleljen új rendeltetésének, illetve a törvényes előírásoknak, uniós elvárásoknak is.

kolping latvanyterv

„Az épület minden szempontból, fekvését és adottságait tekintve is megfelel a célnak, annak, hogy a kórház és az otthoni környezet között átmenetet képező körülményeket tudjunk biztosítani a gondozásra szoruló betegeknek.

A központ a hozzátartozók válláról is leveszi ideig-óráig a terhet, hiszen a családtagok sokszor erőn felül hoznak áldozatot azért, hogy ápolni tudják az ágyhoz kötött beteget" - fogalmazott a projektet ismertető sajtótájékoztatón Péter György igazgató, aki Bunta Levente polgármester, valamint az új látványterveket elkészítő Tövissy Zsolt műépítész társaságában ismertette a hiánypótló beruházás fontosságát.

A folyosókat és a lépcsőházat a kórházi ágyak, hordágyak mozgatására, a magatehetetlen betegek szállításra teszik alkalmassá, a földszint és az első emelet között lift könnyíti meg a közlekedést, gyógyszerraktár, mosoda, irodák is helyet kapnak az épületben - sorolta a legfontosabb átalakításokat az építész.

A Kolping szociális fektető központban 26 személyről tudnak majd gondoskodni, akiknek ápolását a 14 fős, szakképzett személyzet fogja biztosítani. A szükség szerint 2-3 hetes bentfekvés és ápolás nem ingyenes, de támogatott lesz - legalábbis erre ad reményt az, hogy az Egészségügyi Biztosító hajlik a szerződéskötésre - közölte Péter György igazgató.

A központ kialakításához szükséges munkálatok elvégzését vállaló kivitelezővel májusban kötik meg a szerződést, és, ha minden a tervek és remények szerint alakul, akkor év végéig elkészül és  jövő év elején már működni fog a térség első szociális fektető központja.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."