Itthon » Civilek

Haldoklóknak tanítják az életet

Gyógyíthatatlan és súlyos betegek ellátására szakosodott intézményt avattak fel kedden Székelyudvarhelyen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

kolping haz-14
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. szeptember 16., 16:09
0 hozzászólás. 

Féléves késéssel ugyan, de elkészült a Szent Lukács Palliatív és Rehabilitációs Központ, mely gyógyíthatatlan és súlyos betegek mindennapi életbe való visszatérésében, az önellátás újra tanulásában segédkezik majd.

Korszerű, tájba illő épület bejáratához kanyarodunk, miután behajtunk a Rózsa u. 16/C szám alatti kapun, hogy a szánkó dombnak nekiugratva elhagyjuk a Papi öregotthont, majd a Mozgáskompetencia Központot. A sokáig kihasználatlanul álló Kolping ház tetszetősebb, modernebb külsőt öltött, s bár még szinte üres, a sok faanyagnak, a remek, zöldövezetre való kilátásnak köszönhetően mégis befogadó, emberi.

kolping haz-15

Annak is kell lennie, hiszen a Gyulafehérvári Caritas által működtetett központban decembertől olyan, krónikus vagy gyógyíthatatlan betegeket fognak ellátni, akiket nemrég engedtek ki a kórházból, és képtelenek arra, hogy saját erőből mindennapi tevékenységeket, mint akár az ágyból felkelés, fürdés, étkezés elvégezzenek.

Tizennégy munkahely, huszonhat beteg

Huszonhat beteget tudnak fogadni meghatározott időre, akik 2 és 5 ágyas szobákban lesznek elszállásolva. A mellékhelyiséggel, zuhanyzóval ellátott termek tágasak, az egészségügyi előírásoknak megfelelőek. A folyósókat úgy alakították ki, hogy betegszállításra alkalmasak legyenek, a földszint és az első emelet között lift segíti a közlekedést.

kolping haz-13

Az ötágyas szobákban a tervek szerint az intenzív ellátásra szoruló betegek lesznek, akiknek a felügyelete ebben a formában könnyebben megoldható – nyilatkozta Péter György, a Gyulafehérvári Caritas szocio-medikális ágazatának igazgatója.

Tizennégy alkalmazottja lesz az intézménynek, a szakorvosi ellátásra orvosokkal szerződtek le, a városi kórház is segítségükre lesz, illetve egy orvosuk nemrég elvégezte a palliatív kezelési szakirányt, az ő közreműködésére számítanak – tudtuk meg Pétertől.

A palliatív ellátás a gyógyíthatatlan betegek végső stádiumban való kezelését jelenti. A hagyományos orvosi gyakorlattól eltérően nem az erőltetett, sokszor reménytelen gyógyításra, hanem az utolsó hónapok, hetek megkönnyítésére, a tünetek csillapítására, az emberi méltóság megőrzésére, az életminőség javítására összpontosít. Hogy a beteg utolsó pillanatait a lehető legkevésbé befolyásolják testi tünetei, amikor családtagjaitól, az élettől búcsúzik.

Kíváncsiak voltunk, milyen kritériumok alapján lehet jelentkezni az intézménybe, erre azt a választ kaptuk, hogy az otthongondozói szolgálat munkatársai ismerik az igényeket, és közösen döntik el a helyzet súlyosságától függően, kinek van nagyobb szüksége a központ szolgáltatásaira. Igény szerint a hozzátartozókat is el fogják helyezni a központban.

Nem elfekvő

A sajtótájékoztatóval egybekötött felszentelésen jelen volt dr. Márton András, a szervezet igazgatója, aki elmondta, hogy a Gyulafehérvári Caritas két alapelvet követ működése során, az egyik, hogy az emberek valós igényeire épít, azokat próbálja kielégíteni, a másik, hogy helyi szervezetekkel együttműködve tegye ezt.

kolping haz-2

Nem egy hagyományos „elfekvő" lesz a Szent Lukács, ahol a végső stádiumú betegeket helyezik el utolsó napjaikra, hanem a palliatív ellátásra, azaz a gyógyíthatatlan és súlyos betegek életminőségének javítására, a rehabilitációra helyezik a hangsúlyt.

Az építkezés könnyebb felével kész vagyunk, most következik a nehezebb, a lelki építkezés – mondta Márton, és hozzátette, hogy a hozzátartozó családok életének megkönnyítését, a krónikus beteggel való együttélésükre való felkészítését is magára vállalja az intézmény.

Kiemelte továbbá, hogy jelen esetben több intézmény példaértékű együttműködésének eredménye a Szent Lukács központ felépítése.

Pénz a lelke

A 2006-2008. között épült ingatlant a Kolping Mainfranken szervezet bocsátotta a Caritas rendelkezésére – folytatta a tájékoztatást Péter György ágazati igazgató. Modernizálását Központi Fejlesztési Ügynökséggel együttműködve, a Regionális Operatív Program 3-as tengelyén, a 3.2-es intézkedés keretében valósították meg 1 895 007, 82 lej értékű vissza nem térítendő támogatásból. A munkálatokat a Viadukt kft. végezte el.

kolping haz-12

A Szent Lukács Központban való ellátás a Caritas többi szolgáltatásához hasonlóan az igénylők szociális helyzetétől függően fizetéstérítéses lesz, a szerényebb anyagú helyzetűeknek ingyenes – közölte az uh.ro-val az ágazati igazgató.

A finanszírozást az egészségügyi akkreditáció megszerzését követően jövő évtől az Egészségbiztosító Pénztárral, valamint a székelyudvarhelyi betegek esetében a helyi önkormányzat hozzájárulásával oldják meg.

Sok a segélykérő

A helyi önkormányzat képviseletében Bunta Levente polgármester köszöntötte a kezdeményezést, beszédében jó ötletnek tartotta, hogy évekkel ezelőtt úgy döntött a városvezetés, „a szabadon felhasználható pénzek 20 százalékát civil szervezeteknek adjuk".

kolping haz-7

A helyi Caritas-szal való többéves együttműködést jónak ítélte, és biztosított róla, hogy a következőkben sem szakítják meg a hagyományt. Az új munkahelyek létesülésének előnye mellett kiemelte, a városháza szociális osztályán dolgozók nap mint nap találkoznak a „szükséggel", az élet kíméletlenségével, számos igénylő kér segítséget hasonló gondjai megoldásához.

A civilek és az egyházak tartják a hátukat

Simion Crețu, a Regionális Fejlesztési Ügynökség vezetője kiemelte az egyházak és civil szervezetek jelentőségét a szociális ellátás terén. A kommunista rezsim egy eltúlzott méretű, fenntarthatatlan szociális rendszert hagyott ránk, amely a 90-es években haldoklott. Ahogy Márton András igazgató érzékeltette, a betegek sokszor emberi méltóságuktól megfosztva, a saját testnedveikben feküdtek.

A reform megvalósításában az egyházak és civil szervezetek vállaltak fajsúlyos szerepet. A magánszféra nem látott lehetőséget benne, az orvosok vállalkozói tevékenysége is a magánrendelőkre korlátozódik – vázolta fel az ágazat helyzetét Crețu.

kolping haz-9

A szociális rendszer alanyai három táborra oszlanak: a gyerekek, a megváltozott képességűek és az idősek a fő célcsoport. Országos szinten a központi régióban a legnagyobb mértékű a demográfiai hanyatlás, itt a leggyorsabb a társadalom elöregedése, ráadásul a környéken nem is működik hasonló intézmény. Ezért is jelentős esemény a Szent Lukács Központ megnyitása – tette hozzá Simion Crețu.

A sajtótájékoztatót követően Ft. Mátyás Károly főesperes megszentelte és megáldotta az épületet. „A világ bölcsei igyekeznek megállapítani a betegségeknek az okát, és ezt követően orvosolni igyekeznek azokat. Az igazi bajt így határozhatom meg röviden: Isten távolléte a világból. Nincs sürgetőbb feladatunk tehát, mint megszüntetni és orvosolni az ebből adódó állapotokat" – mondta imájában a tiszteletes.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."