Itthon » Közélet

Felügyelik a Patkóban a munkát a régészek

Ásatást nem végeznek, de felügyelik a mélyebb talajmunkát a régészek a Márton Áron téren. Kerültek elő cserépdarabok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

patkoregeszek
Három nyolcvan centis árok húzódott a Patkóban
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. május 02., 19:01
4 hozzászólás. 

Mivel az erre vonatkozó törvény régészeti felügyeletet ír elő, a Haáz Rezső Múzeum régészei ennek eleget tesznek a Márton Áron téren, ahol jelenleg felületi felújítás zajlik – közölte megkeresésünkre Miklós Zoltán múzeumigazgató. A felújítási engedély tartalmazza a Megyei Műemlékvédő Hivatal azon előírását, hogy a mélyebb földbolygatásnál szakembernek kell jelen lennie, ezért Sófalvi András és Nyárádi Zsolt régészek (mellettük a gyergyószentmiklósi múzeum régésze is itt volt) múlt hét vége óta (ekkor kezdték el a vízvezetékek helyét kiásni) több árkot is dokumentáltak szakmai szempontból.

patkoregeszek2

Három ilyen árok van, kettő a tér szélén húzódik (egyik a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium bejáratától a gimnázium bentlakásának kerítéséig húzódik, a másik a volt Tourinfo épületétől az egykori leányneveldéig, ami ma szintén a Tamási Áron Gimnáziumhoz tartozik), egy pedig összeköti ezt a kettőt, metszve a teret.

Az árkok mélysége nyolcvan centiméter, az ún. kultúrrétegek (a különböző történelmi korok „lenyomatai") ezekben már jól látszanak, kerültek is a felszínre cserépmaradványok ezekből, Miklós szerint a római kori volt a leggazdagabb. A terület minden bizonnyal lakott volt, legalábbis ezt bizonyítják a régészek megfigyelései. Az említett árkok mellett egy szelvényt a régészek is nyitottak, a múzeumigazgató szerint az elmúlt napokban szakszerű régészeti munkát végeztek a Patkóban, leletek is kerültek elő.

A továbbiakban öt villanyoszlop helyét fogják kiásni a munkások, ezeknek mélysége egy méter és húsz centiméter lesz, a régészek természetesen akkor is a helyszínen lesznek.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pandietele
2013-05-03 22:01:06
Közel sem ennyire csili-vili a helyzet !
A régészeti felügyelet biztosítása a Patkóban nem erény, hanem törvény szabta kötelesség !
Az igazi felismerés akkor következik be egy döntéshozó részéről, ha él a törvény adta lehetőségekkel és nem elégszik meg a törvény szabta "kötelezővel" ! A jóra való restség bűnnek számít a keresztény kulturában!
avatar
Kosornya
2013-05-03 22:35:55
Ha a múzeumigazgató mesterségének lenne elkötelezve és nem a polgármester fenekét kóstolgatná, akkor nem állna fel sokunk hátán a szőr ettől a nyilvánvaló mellébeszéléstől.
avatar
mz
2013-05-06 09:43:22
Patkó felújítás
Tisztelt szerkesztő úr, melyik Megyei Műemlékvédelmi Hivatalra hivatkozik? Mert tudja, nálunk több is van! Azt amely a szakhatósági engedélyeket szokta kiadni - törvény szerint - azt Megyei Művelődési Igazgatóságnak hívják. Ez az a hivatal, amelynek szerepkörét oly nagy buzgósággal szokta átvenni, hol a megyei tanácselnök, hol a székelyudvarhelyi múzeumigazgató (lásd: a Székelytámadt vár bástyájára épített filegória, vagy a Jézus-kápolna padlója). Amúgy a patkó felújítására 2012. április 19-én kiadott jóváhagyás (aviz) egyáltalán nem ír elő régészeti felügyeletet, mert ez a jóváhagyás kizárólag a burkolat felújítására szól. Semmi másra. A cikk pontatlan, ködösít és csúsztat.
avatar
lucácska
2013-05-06 11:35:56
tetszik
Nem unják tisztelt möpöpösök még ezt a sok cirkuszt? Majd eldöntik a szakemberek, hogy hogyan tovább, ha kell leállítják a munkálatokat, ha meg nem akkor nem. Legyen már vége ennek az ellenségeskedésnek. Tetszik vagy sem nem önök vezetik a várost, hanem a nép akarata!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."