Itthon » Közélet

Bunta: az egyetemi oktatás megerősítése a cél

Költözik-e, és mikor az Eötvös József Szakközépiskola a várból és ki hurcolkodik az üresen maradt ingatlanba? Kérdéseinkre a polgármester válaszolt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Eötvös József Szakközépiskola. Kakasy Botond fotója
Fekete lobogó az iskola homlokzatán: tiltakozikaz iskola munkaközössége a kiköltöztetés miatt. Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. július 11., 13:45
28 hozzászólás. 

Néhány napja röppent fel a hír, hogy a városvezetés tárgyalásokat folytatott az Eötvös József Szakközépiskola munkaközösségével arról, hogy a tanintézményt a jövő héten megvásárlásra kerülő UCECOM épületébe költöztetnék.

Az iskola vezetősége határozottan tiltakozik ez ellen, nyílt levelükben az autonómia megtagadásának nevezik a költözést, és a székely zászlót feketére cserélték a homlokzaton. Attól is tartanak, hogy összevonnák a szaklíceumot a szomszédos Bányai János szakközépiskolával.

Bunta Levente polgármestert kérdeztük arról, hogy milyen elképzelései vannak a városvezetésnek a tanintézmény és az épület sorsáról.

Az Eötvös József Szakközépiskola munkaközössége nyílt leveléből tudjuk, a városvezetés határozottan kiáll az iskola költözése mellett a jelenlegi ingatlanból a város által megvásárolandó UCECOM épületébe. Mi a városvezetés álláspontja ezzel kapcsolatban, és mikorra tehető a költözés határideje?

Azzal kezdeném, hogy örvendünk, hogy meg tudjuk vásárolni az UCECOM épületét, és jövő héten aláírjuk a szerződést. Az udvarhelyiek körében végeztünk egy közvélemény-kutatást, amelyben a költözés lehetősége is fennállt, ennek a híre kezdett elterjedni.

Hogy ne pletykából értesüljenek az iskola alkalmazottai, tanárai, szemtől-szemben elmondtam, hogy miről van szó, és mi az indok. Elmondtam, hogy nevesítettem egy bizottságot, amelynek az a feladata, hogy megvásárolja az épületet, és elemezze a helyzetet.

A vásárlás is azért történt, hogy megerősítsük Udvarhelyen a felsőfokú oktatást és bizonyos kulturális intézményeknek, – mint például a könyvtár –, amelyeknek a székhelyét elpereltek tőlünk, a továbbiakban helyszínt biztosítsunk a tevékenységük folytatására.

Korábban megvásároltuk a Haberstumpf – villát, most az UCECOM épületére is határozat van, az árban is megegyeztünk, úgyhogy a város abban a helyzetben van, hogy elemezheti a különböző lehetőségeket, kiválaszthatja a legmegfelelőbb változatot a jövő építése számára.

Fontos nekünk a szakmai oktatás megerősítése is, de persze, ami jó a többségnek, nem biztos, hogy jó egy kisebbségnek. Az ember ilyen gyarló, sokszor a saját szempontjából hajlandó csak nézni a dolgokat, holott meg vagyok győződve, hogy az iskola átköltöztetése egy nagyon jó állapotú épületbe, amelyen szükség esetén még javíthatunk, nem egy rossz változat. Tehát erről van egyelőre szó.

Ez volt az első tárgyalás az iskola vezetőségével?

Igen, egy tájékoztatás, egyeztetés volt, és most indul az elemzés arról, hogy mi legyen. A következőkben találkozunk az iskolavezetőkkel, külön a cégvezetőkkel, tehát egy széles körű konzultációt hajtunk végre, amilyen a közvélemény-kutatás is volt, hiszen mi nem csak mondjuk, hogy tervezzünk együtt, döntsünk közösen, hanem ezt nagyon komolyan is vesszük.

A lovak egy kicsit előre szaladtak, a közvélemény-kutatásb kérdését kicsit felfújták azok, akik ebben érdekeltek voltak. Mi pedig nem nagyon szóltunk semmit, mert tekintettel voltunk az érettségire. Mindaddig, ameddig az eredményeket nem tették ki, hétfőn déli 12 óráig, én nem is akartam erről beszélni különösebben senkivel, csak ha nagyon muszáj volt, nagyon gyomroztak. Nem kampányoltunk, hogy ne befolyásoljuk a hangulatot a városban, maximum csak védekeztük, ha valami valótlanság itt-ott felröppent.

Milyen rendeltetést szán a városvezetés az üresen maradt épületnek, milyen – kulturális, oktatási vagy egyéb – intézményeket költöztetne a városvezetés az ingatlanba?

Elmondtam, hogy a felsőfokú oktatást kéne megerősíteni a városban. Sajnos, valószínű, hogy a Baczkamadarasiból is költöznie kell a tanítóképzésnek. Az egészségügyi technikumnak is jó lenne, ha otthona lenne, szeretném, ha lenne a jelenlegi mellett felsőoktatás az egészségügyiek számára is. Szeretnénk biztosítani ennek a lehetőségét.

Konkrét tárgyalásokat folytattam a Sapientia vezetésével és az EMTE vezetősége is látja annak lehetőségét, hogy jövőtől szakok induljanak Udvarhelyen.

Persze ez politikai lehetőségektől is függ és pénztől is. Tudjuk azt, hogy kapott a magyar államtól 4 milliárd forintot a Sapientia, persze hogy szeretnénk, ha itt is létrejönne egy kihelyezett kara és megerősödne az oktatás. Tehát ezek az elképzelések.

Ugyanakkor a könyvtárnak a kiköltözése már nem csak időszerű, de optimális volna és azt is kell elemezni, hogy a múzeum hová költözzön, a Haberstumpf-villába vagy pedig a várba. Az épületnek is lehet egyéb rendeltetést szánni, más változatok is vannak.

Csak annyit mondanék, hogy a városnak nincs 8 milliárd leje, hogy még egy napközit építsen Bethlenfalván, és béreljük a felületet. Az utóbbi évben több mint 500 millió lejt költöttünk bérleti díjra. Ez egy nagyon nagy összeg, és csökkenteni kell, mert kicsit olyan, mint amikor a füst kimegy a kéményen: már nem melegít.

Haberstumpf-villa, Kakasy Botond fotója

Ezért szereztük meg a mozi épületét, a bölcsőde épületét, a Haberstumpf-villát és most az UCECOM épületét. Gazdagítjuk a várost, s bár ezek jelentenek problémát is, én a lehetőséget látom bennük elsősorban, nem a gondot. De ezeket a terveket, a következőkben elemzi egy belső bizottság, a tanács különböző szakbizottságai és végül az önkormányzat hozhat döntést a minisztérium, tanfelügyelőség jóváhagyásával. Nem máról holnapra történik ez, de az én elképzeléseim szerint van reális lehetőség, amennyiben akarat van arra, hogy már ősztől az UCECOM épületében kezdje el az iskola a tevékenységét – akár részben.

Van-e reális alapja az Eötvös József Szakközépiskola vezetősége által felvetett lehetőségnek, hogy a költöztetés célja hosszú távon az iskola megszűntetése, illetve a Bányai János Műszaki Szakközépiskolával való összevonása?

Alaptalan és felháborító ez a vélemény, bár ha jól belegondolok, hosszabb távon az összevonáson el lehet gondolkodni. Én ezt nem tartom jónak, és nem támogattam. Az összevonást sem, a megszűntetést aztán egyáltalán nem. Ha az összevonásokról beszélünk, az annyit jelentene, hogy tíz vagy húsz személlyel kevesebbet kellene fizetnünk. Kevesebb könyvelő, titkársági alkalmazott kéne, de én azt szeretném, hogy továbbra is mindenkinek megtartsuk a munkahelyét.

Habár az Eötvöst egy küszködő iskolának tartom, ahol az idén végzettekből három diáknak sikerült az érettségije, a továbbiakban meg van helye a szakmai oktatás terén, amit persze kicsit át kéne gondolni, hogy eredményesebb, jobb legyen és a társadalmi elvárásoknak is megfelelő. De ez az egész oktatási rendszerre érvényes, az udvarhelyire és az országosra is. Elmondtam tisztán a különböző találkozókon, hogy nem merült fel az iskolák összevonása, megszűntetése.

Korábbi nyilatkozatában a polgármester úr azt állította, hogy az UCECOM épületét a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kihelyezett karának szánták. Miért változtattak ezen a terven, és hová költöztetnék a Sapientiát?

Én nem tudom, hol nyilatkoztam ilyent. Az én fejemben az van: az egyetemi oktatás megerősítése, bővítése. Ez az, ami fontos. Ugyanakkor elmondtam, a szakmai oktatás is fontos, mert nem jó az, hogyha csak munkanélkülieket termel egyik-másik líceum. Szakmát kell adni a gyermekeink kezébe, hogy a megélhetésük biztosított legyen.

Hogyha a költözés nem megoldható, akkor az UCECOM továbbra is felajánlható a Sapientiának. De hát kérdem én, nem tűnik ésszerűbbnek az, hogy az egyetemi oktatás a városközpontban legyen, a várban és a könyvtár legyen egyetemi könyvtár mellette?

Az ember a különböző változatokat soha nem szabad eldobja, így a múzeumnak sem muszáj a Haberstumpf-villába költöznie, ha a várban volna jobb helye.

Hangsúlyozom, hogy az udvarhelyiek érdekeit kell szem előtt tartani és közös döntést hozni. Én elmondom, hogy mi az elképzelés, mit szeretnék, lehetőséget teremtek, és a döntést meghozza az a testület, amelyik ezt megteheti. Kétharmados döntésre lesz szükség ebben a kényes, és igen sok port felvert kérdésben.

Kifogás lehet az elképzelés kapcsán, hogy mi értelme tanintézmény helyére tanintézményt költöztetni?

Szerintem a fontos az, hogy haladjunk az idővel. Udvarhely iskolaváros volt, és középiskolái voltak már négyszáz évvel ezelőtt, amelyek az akkori társadalmi berendezkedésben nagyon fontos intézmények voltak. A világ fejlődik, a lakosság egyre nagyobb hányada már egyetemet végez, és az élethosszig tartó tanulást részesíti előnyben. Ilyen körülmények között Udvarhely nem rekedhet meg, ha a továbbiakban is iskolavárosként akar szerepelni a köztudatban.

Tovább kell lépni, és áldozatot is kell hozni. Néha azt, hogy az egyik iskolának át kell költöznie egy másik épületbe, és ha abban az épületben jók a feltételek, akkor nem hiszem, hogy ez probléma lenne. Manapság minden a megvonásokról szól, ilyen körülmények között egy iskola is vállalhat áldozatot annak érdekében, hogy az udvarhelyi jövő, a mi jövőnk jobb legyen.

Nyílt levelében az Eötvös József Szakközépiskola munkaközössége a felajánlott épület méreteit is kifogásolta.

Az UCECOM épületegyüttese, erről a július 10-i terepszemlén személyesen is meggyőződtem, jobb állapotban van, mint a Bányai. Az Eötvös munkaközösségét is hívtuk. Nem tartom korrektnek, hogy sok információt eltitkolnak előttünk. Például a technikumokban az osztálylétszám sok esetben 28-ról 10-12-re csökken, tehát minden osztálynak nem kell 40-50 négyzetméteres terem. Nem teljesen korrekt a viszonyulás, és arra is rájöttem, hogy van vagy három-négy 35 négyzetméter alatti terem, amelyek osztályteremként vannak feltüntetve.

Tehát a jelenlegi létszámmal az Eötvös szinte probléma nélkül leköltözhet az UCECOM épületébe. Ugyanakkor van a Bányaiban is lehetőség 2-3 osztályteremre, de nekem úgy tűnik, erre nem lesz szükség. Az sem érv, hogy a perifériára szorul az iskola. Lemértem a távolságot: a városházáig egy kilométer van, ez 10, maximum 15 percet jelent egy diáknak. Tehát legyen párbeszéd, és ne dugjuk a fejünket a homokba, mint a strucc.

Ma kétszer hívtam az iskola igazgatóját, tegnap is, de nem veszi fel. Ez nem lehet válasz. Nézzük meg érvekkel, ne csak érzelmekkel. A támogatásomat a Bányai és az Eötvös iskolának is felajánlottam. Azon kellene gondolkoznunk, hogyan tudjuk megerősíteni a szakmai oktatást, vonzóbbá tenni, hogy a gyermekek odamenjenek tanulni.

Jelenleg a helyzet nem fényes, bár döntés még nem született. Marad a kérdés, hogy a kiköltöztetés előtt álló iskola vezetősége a későbbiekben él-e a párbeszéd lehetőségével?

Nézze, nekem nagyon fájt az mondat, amit a RMPSZ elnöke mondott: hogyha az autonómia azt jelenti, hogy az önkormányzat dönti el, hogy egy iskola hová költözzön, akkor neki nem is kell ilyen autonómia, mert jobb volt, amíg Bukarestből döntöttek. Hát akkor csak addig kell a demokrácia és az autonómia, amíg nekem jó? A közösség le van ejtve?

Csak nekem, az én kisközösségemnek legyen jó? Fájnak az álhírek, amiket terjesztenek, és amiket nem csak határozottan cáfolok, de erkölcstelennek is tartok: van, aki a Lucian Blagát hozza ide, van, aki a bentlakás épületére tenne kezet. Igen, kezet tesz, de csakis a város, és azért, hogy legyen egyetemi oktatás. És kezet arra tesz, ami az ő tulajdona.

Az épület nem egy szűk közösségé. Szeretném, hogy barátságban, békességben és nem ilyen eszközök bedobásával szülessenek meg itt döntések. A jövőt szeretném megalapozni azokkal, akik ebben partnerek tudnak lenni.


A Sapientia benne van


Dávid László, a Sapientia EMTE rektora arról tájékoztatta portálunkat, hogy az egyetem stratégiai fejlesztési terveiben két kihelyezett tagozat indítása is szerepel, Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön. Mindez az idei felvételi eredményeinek figyelembe vételével történne a következő, 2014-ben induló egyetemi tanévtől.

 

Ezek kihelyezett tagozatként működnének egészen akkreditációjukig. Mindkét tagozat esetén legfeljebb két szak indítása lehetséges: ezek helyi vezetővel, és tanárokkal működnének. A konkrét személyi kérdések, valamint a városokon belüli helyszín meghatározása már folyamatban van, de konkrétumok még nincsenek, ezekkel kapcsolatosan minden bizonnyal az idei felvételi után hoznak döntést.

 



28 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2013-07-11 15:54:53
Az UCECOM-nak van sportpályája és tornaterme? Van parkosított udvara?
avatar
mekkmester
2013-07-11 16:01:58
Mostmivan?
"Hogyha a költözés nem megoldható, akkor az UCECOM továbbra is felajánlható a Sapientiának. De hát kérdem én, nem tűnik ésszerűbbnek az, hogy az egyetemi oktatás a városközpontban legyen, a várban és a könyvtár legyen egyetemi könyvtár, mellette?"
Aztán:
"Az sem érv, hogy a perifériára szorul az iskola. Lemértem a távolságot: a városházáig egy kilométer van, ez 10, maximum 15 percet jelent egy diáknak. Tehát legyen párbeszéd, és ne dugjuk a fejünket a homokba, mint a strucc."

Most akkor periféria vs központ vagy nem?
Ha az UCECOM nem periféria, akkor miért nem megy oda a MÉG NEM LÉTEZŐ felsőoktatás? Miért kell mindenképp az Eötvöst költöztetni? Ráadásul lyen sürgősen?
avatar
taylor
2013-07-11 16:08:42
Ezazte
"Az udvarhelyiek körében végeztünk egy közvélemény-kutatást" hahahaha hihihihi bruhahaha .... A gimi felújításáról nem kérdeztétek az udvarhelyieket? vajon mi a véleményük?
a szombatfalvi hőerőműről kérdeztétek? vajon mi a véleményük?............................................ Ott nem számít a véleményük, csak ha ingatlanmutyit kell alátámasztani akkor jók ezek a poénok :);)
avatar
taylor
2013-07-11 16:10:54
jesus
"mint például a könyvtár –, amelyeknek a székhelyét elpereltek tőlünk" pontosabban visszakapta a jogos tulajdonos akitol a Roman Kommunista allam elvette.
avatar
eva86
2013-07-11 16:47:47
:)))))))
:))) lehet hantazni nyugotan arrol hogy volt velemeny kutatas nem azert de szerintem senki nem ugy vete eszre hogy let volna :) amugy meg miert kell tonre rakni egy olyan iskolat ami szekelyudvarhelyen tortenelmi iskola ne felecsek el a hivatal dolgozoi valamikor nem az ok osuk hortak a koveket a megepitesehez ami most nem sokara 200 eves lenne !!! Arra is kellene gondolni hogy meg vetek a szuleszeti sulit hogy konyvtara alakitsak at most ott all uresen ma holnap ossze dol bezeg ezt senkit nem erdekli ,Ha mar anyira akkarnak ujitgatni a varosban akkor kezdjek elobb azokal az epuletekel amik ma holnap ossze dolnek s hagyanak beket az Eötvös József Szakközépiskolanak az nagyon is jo iskola ! Es ne azt nezek hogy hanynak sikerult az eretsegi vizsgajuk vagy hanynak nem mert az nem az iskola hibaja vagy a tanaroke hanem csakis a diakoke miert nem tanultak tekerges hejet!!!!
avatar
Egy a sokból
2013-07-11 17:02:44
Milyen meglepő
Egyszerű a dolog. A Sapientia vezetősége, "tulajdonosai" jól lobby-ztak az RMDSZ-nél, amely kiadta a parancsot Bunta közlegénynek, hogy szerezzen egy központi fekvésű helyet az egyetemnek.

A közlegény természetesen intézkedik, azt állítván, hogy megerőssíti az egyetemi oktatást. Ennek értelme szép magyar nyelven: "az egyetemi oktatásban van pénz, jó bérleti díjat tudnak fizetni". Mert kikből is áll az udvarhelyi egyetemisták zöme? (ezért le lehet harapni a fejemet) - olyan ifjakból, akik nem ütik azt a szintet amellyel "rendes" egyetemre mehetnének, de fizetve a tandíjat minden rendben (mert kérdem én milyen "egyetem" az, ahol 7 labortevékenység alatt csak arról szól a magas röptű vita, hogyan kell felírni egy hármasszabályt).
avatar
Immortalhu
2013-07-11 17:23:38
Milyen meglepő
Miért nem hozzák létre a Sapientia EMTE-et egyből az UCECOM épületében?
Miért kell zargatni a már régen meglévő Eötvös József Szakközépiskolát?
Egy könyvtár miatt?
Ez annyira nevetséges ...felmérnek mindent...holott a Sapientia EMTE.nyugodtan elférne az UCECOM épületében...és akkor nem lenne szükség midnenféle méregetésre,költöztetésre.
Telyesen nevetséges,hogy egy ilyen ok miatt elköltöztetnek egy iskolát.
Ez felhábotitó!
Hölgyeim,uraim ezen el lehet gondolkodni.
avatar
mihoklali
2013-07-11 18:16:49
Egyszerű nem?
Az Eötvös iskolát, ha elköltözteti a polgármester nagyon is jól teszi, ettől még nem szűnik meg az iskola. Helyeslem a kulturális intézmények létrehozását, kialakítását a várban. A sok ugató emberke a suliból vagy valamelyik pártirodából inkább a saját munkájával kellene foglalkozon és nem a köz hergelesével.
avatar
Immortalhu
2013-07-11 22:13:44
Hogyan lehet ennyire agymostottan gondolkodni?
Nem tudod mérlegelni a mondataid súlyát?
,,A sok ugató emberke a suliból ''-nos...biztosra veszem,hogy egyenként a tanári karból okosabbak mint te,meg ne haragudj,agyon gondolkodhattad magad.
-Egy diák az érintett iskolábol-
avatar
kispeti
2013-07-11 18:30:21
roviden
Egy regi iskolat kipakolni es a hozza fuzodo emlekeket sarba tiporni az nagyon nem szep!
Egyszeru ez a dolog: a politikusoknak PENZ kell, a Sapientianak van penze es szivesen ad de cserebe ker is valamit. A politikusnak mi a dolga? Hat hogy bezsebelje es szepen elmagyarazza a valasztoinak diplomatikusan,hogy a koltoztetes jo es mindenki jol jar.
Most kit erdekel,hogy a mezo sulis 1 km-el tobbet gyalogol??? Hat a politikusokat nem mert ok autoval jarnak a mi penzunkon, de itt nem a gyaloglasrol van szo!
avatar
Egy a sokból
2013-07-11 19:39:45
re: Egyszerű nem?
avatar
mihoklali
... Helyeslem a kulturális intézmények létrehozását, kialakítását a várban. ...


Mióta kulturális intézmény egy egyetem???
internet ... "gugli" ... Magyar Értelmező Szótár ... OK?
avatar
ÁgnesÁgneske
2013-07-11 21:29:44
Egy a sokból! Pontosan. Nekünk mindig ezt mondogatták: Az asszony nem ember, a leánka nem gyermek, a medve nem játékszer, a Sapientia nem egyetem...

Az egyetem nem ott kezdődik legalábbis...Se a Mütty,se a többi hasonló nem üti a szintet. Sokszor még az országos első (vagy második) helyen levő BBTE sem éri el azt a szintet, amit valóban egy egyetemtől elvárnánk, nem hogy a kihelyezett magyarországi tagozatok. Tetszik, nem tetszik, ezen lehet vitázni, de mindig ugyanoda lyukadunk ki...
Udvarhelyből nem kell egyetemi várost csinálni, akinek van sütnivalója messzebb megy, mert többet vár magától, mint egy kihelyezett magyarországi egyetem diákjának lenni és ellumpolni x évet. Nem kell félreérteni, a "lumpolás" máshol is megy, nem vagyok álszent, csak a lumpolás és a számonkérés mértéke változik egyetemenként.
Udvarhelyen van egyéb is mit csinálni, mint diplomás munkanélküliket gyártani. Értem én, hogy a pénz beszél, de azért átlátni a szitán...
avatar
eva86
2013-07-11 22:04:05
:)
Kedves mihoklali !!!!!!
Ha neked az kuturalis intezmeny hogy egy regi iskolat el koloztsenek valami hujesegekert hat akkor te nem gondolkodo leny vagy komolyan hogy lehet egy 200 eves iskolat csak ugy hagyni megszuntetni valaki nagy otlete miat ? Kicsit ha gondolkodnal hogy hany diakrol meg tanar s meg nem mondtam azokat akik ot dolgoznak munka nekuliek maradnak na meg azok az idosebb emberek szerinted megis hol kapnak munkat mibol fognak meg elni mert az allam vagy szkelyudvarhelyi polgarmsteri hivatal csak ugy nem fog nekik penzt adni a megelhetesert !!! van eleg mas intezmeny ahova ugyan azt meg tudnak csinalni s mas kulombe minek ide meg egy egyetem ? van eleg ugyis na meg a mai vilagban lassan a sok diplomaval meg az egyetemi vegzetsegel kilehet torolheti mindenki mert az egyik helyen tul kepzet vagy a masiknak meg meg nincs eleg gyakorlatod s ha amr muzeumot akkar akkor keresenek annak egy masik intezmenyt ne pont egy iskolat foleg ne olyant ami tortenelmi.
avatar
mihoklali
2013-07-12 08:03:45
Kedves eva88!!!!!!!!
Feltételezem, hogy a "murok egyetemen" végeztél és azért nem tudod megérteni, értelmezni a polgármester által mondottakat. Nincs szó iskola megszünésről és beolvasztásról, tehát nem kerül senki az utcára...én így értem.
avatar
Krisztinko
2013-07-12 09:07:20
Egy VÁRról van szó!
Akármerre megyünk a nagyvilágban a vár épületekben mindenütt múzeumok vannak! Esetleg még helyet kaphat a könyvtár is, fura lenne, ha nem a városközpontban lenne, az ilyesmi. Ha a diplomagyárnak feltétlenül központi hely kell, akkor ott van a murok intri... Én sem értem, miért ne költözhetne, ma már nincs annyi gyerek egyik iskolában sem mint régen, jól elférnek odalent is. Egy költözés nem a világ vége, és nem lenne tele a városközpont lógó diákokkal. Egy ilyen épületben a múzeum és esetleg még a könyvtár szabad csak helyet kapjon!!! Egyik oktatási intézmény a másik után értelmetlen. A turisták szempontjából és városrendezési szempontból is okosabb lenne, ha a múzeum kerülne oda!
avatar
blackbird
2013-07-12 09:36:10
"Bunta Levente polgármestert kérdeztük arról, hogy milyen elképzelései vannak a városvezetésnek a tanintézmény és az épület sorsáról."
Nincsenek elkepzelesek, vagy csak nem osztja meg ezt a nyilvanossaggal. Osszefuggestelen es kodosito a valasza, mellebeszeles az egesz. Nem ertem, hogy, ha ilyen gyorsan le akarjak zavarni a koltozest, miert nincs strategia az egeszre, talalgatnak, hogy mit hova lenne jo elhelyezni. Ha meg nincs eldontve, hogy egyaltalan koltozik-e az iskola, nincsenek tenyek, minek borzoljak a kedelyeket? Uljenek le egy papirral es ceruzaval es nezzek meg a lehetosegeiket es dontsenek esszeruen. Ugy beszelnek az egeszrol, mintha egy szobat kellene atrendezni, koltoztessunk el ezt-azt, nezzuk meg, hogy sikerul, aztan, ha nem tetszik, ujbol atrendezzuk. Nevetseges, hogy, hogyan mukodnek a dolgok ebben a varosban.
avatar
Egy a sokból
2013-07-12 10:05:01
re: Egy VÁRról van szó!
Pontosabban egy omladozó várfalak közé épített, 122 éves iskoláról van szó!
avatar
csabi97
2013-07-12 10:36:19
Miért nem tudják békén hagyni a sulit? Valamikor nem azért jöttünk ide hogy majd egyet gondoljanak, s mi minden reggel lemenjünk a szar Ucecomba..ahova befér ahogy halottam kb 200 diák, a többi 400-450-el mi lesz? Mennek délután vagy mi? Mi szeressük ezt a sulit. Ezt az egészet kéne hagyni a francba s a diákokat, az igazgatót és az iskolát békén hagyni s nem felbolygatni az eddig simán ment dolgokat.
- egy mezős diák -
avatar
vogul
2013-07-12 12:51:06
mi az, hogy ...
Az a véleményem, hogy Udvarhely igenis megérdemel egy egyetemet. Mert ennyi középiskolával rendelkező város most már ki kell nője magát egyetemi központtá. Nézzük időperspektívában a dolgokat.
És azt is hiszem, hogy egy egyetemnek impozáns helyen kell lennie, ha lehet a város központjában. Minden normális helyen így van.
Nem értem ezt a buta ellenállást. Persze, mindenki hazafele gondolkozik: mi a kényelmes nekem, mi a biztonságos nekem, stb. De arra gondolt-e a mélyen tisztelt kollektíva, hogy egy egész évfolyamról három sikerült érettségi az minden, csak eredmény nem. Sőt, kész röhej. Ma már végre az oktatásban dolgozók is meg kellene értsék, hogy versenyhelyzet van. Egy egyetemre pedig azok járnak, akik legalább leérettségiztek, és sikeresen felvették őket (egytől-egyig). Azért van különbség.
avatar
poszeidon
2013-07-12 17:17:53
re: mi az, hogy ...
Nincs szukseg ujabb egyetemre, se Udvarhelyen, se mashol. A diplomas munkanelkuliek szama evrol evre novekszik.... Persze a konyvtarnak es a muzeumnak meg kell talalni a megfelelo helyet, de egy jol mukodo szakiskola elsorvasztasa tul nagy aldozat.
Egyebkent furcsa hogy senki nem beszel az iskolahoz tartozo bentlakasrol, etkezderol, kazanhazrol(nemreg felujitva!!!!). Ezekkel az ingatlanokkal mi a terve Buntanak?
avatar
2 T
2013-07-12 21:44:34
re: re: mi az, hogy ...
avatar
poszeidon
.
Egyebkent furcsa hogy senki nem beszel az iskolahoz tartozo bentlakasrol, etkezderol, kazanhazrol(nemreg felujitva!!!!). Ezekkel az ingatlanokkal mi a terve Buntanak?

Azert nem beszel errol bunta, mert erre megy ki a jatek, jobarat, rokon megkapja jo par evre bago penzert, amibol majd csurran cseppen ahova kell.
avatar
eva86
2013-07-13 10:19:42
ez mar nevetseges:))))
Mik nincsenek ebben a varosban mas roman iskolak azert kuszkodnek , hogy legyen egy magyar iskolajuk s nalunk pont azt akkarjak le rombolni !!!! Minek is kellne a varosnak meg egy konyvtar egy van az is eleg vole edig nem azert mintha sokan jarnanak oda ! Valamikor volt a varosnak egy mozija is de marhany eve hogy nincs mozi udvarhelyen koszonheto a sok okos diplomas embernek akik csak azt nezik nekik hogy lenne jobb hogy tobb benszt kaszalhasanak be ki nezi a fiatalokat hogy nekik mi lenne jo ? mert szerintem senki mindenki jon ezel azal hogy kell muzeum kell egyetem ha mar anyira kell ujitsak fel azokat azokat az ingatlanokat amiket a varos penzebol meg vetek valamikor s csinajanak belole amit akkarnak ne pont a mezo sulival foglalkozanak !
avatar
eva86
2013-07-13 10:26:51
re: Kedves eva88!!!!!!!!
mihoklali Igen lassan 10 eve hogy ottan vegeztem es nagyon buszke is vagyok ra ahogyan sokan masok szerintem !!!! Nagyon is sok mindent ertek hisz nem ma jotem en sem a vilagra !!!!! Ha egy kicsit gondolkodnal sok mindent meg igertekamiknek meg negyedet sem tejesitetek se a varosnak sem a magyaroke !! es azis csak hanta hogy egy evig kapnak kar potlast vagy somert a tanarok vagy a koz alkalmazotak mert a semi tevesert a mai vilagban senki nem ad penzt ! 40 ev folot eleg nehez munkat kapni szekelyudvarhelyen nem hogy mas hol erre is kene gondolni nem csak az egyetemre vagy a muzeumra hogy szukseg van hogy legyen be vetel amibol meg gazdagodjanak masok !!!!!
avatar
Egy a sokból
2013-07-13 18:31:08
re: mi az, hogy ...
avatar
vogul
Az a véleményem, hogy Udvarhely igenis megérdemel egy egyetemet. Mert ennyi középiskolával rendelkező város most már ki kell nője magát egyetemi központtá. Nézzük időperspektívában a dolgokat.

Van MÜTF, BBTE kihelyezett szak. Pontosabban mit értsek az "időperspektíván"?

avatar
vogul
És azt is hiszem, hogy egy egyetemnek impozáns helyen kell lennie, ha lehet a város központjában. Minden normális helyen így van.

Például Vásárhelyen is a központban van az egyetem, nem? Minden normális egyetemi központban a központban vannak az egyetem épületei, kivéve, ahol mégsem.
avatar
Egy a sokból
2013-07-13 18:35:41
re: mi az, hogy ...
avatar
vogul
Ma már végre az oktatásban dolgozók is meg kellene értsék, hogy versenyhelyzet van. Egy egyetemre pedig azok járnak, akik legalább leérettségiztek, és sikeresen felvették őket (egytől-egyig). Azért van különbség.

Két különböző szintű oktatás esetében Te milyen versenyhelyzetről beszélsz?
Azt ne felejtsük el, hogy nagyon sok "komoly" egyetem - köztük a Sapientia is - felveszi azokat a jól fizető fiatalokat, akiknek nincs érettségiük, de majd menet közben leérettségiznek. Ha mégsem, legalább kifizettek egy tanévet...
avatar
Krisztinko
2013-07-13 23:27:15
re: mi az, hogy ...
"Az a véleményem, hogy Udvarhely igenis megérdemel egy egyetemet... Mert ennyi középiskolával rendelkező város most már ki kell nője magát egyetemi központtá. De arra gondolt-e a mélyen tisztelt kollektíva, hogy egy egész évfolyamról három sikerült érettségi az minden, csak eredmény nem. Sőt, kész röhej. "
Kedves.... akkor minek ide egyetem???? Kinek? Miért? Legyenek szakiskolák, mert a jó szakik már kihaló félben vannak! Meg kell keresni mindennek a MEGFELELŐ helyet.
avatar
polgar
2013-07-14 15:35:00
nem az érettségi számít...és egyetem itt már van e
http://www3.tvr.ro/magyar/2012/01/nagyszunet-eotvos-jozsef-szakkozepiskola-szekelyudvarhely/
avatar
eva86
2013-07-14 23:32:38
:)
Hat a mai vilagban akkar menyi egyetemi diplomaja lehet az embernek mert ugy ahogy van kiis lehet torolni vele a seget ...... s minek egyetem ide meg egy van eleg az orszagban most kotelezo hogy minden varosban legyen egy vagy ketto s pont a kozpontban ? S egyesek meg ne tevedjenek legtobbszor azok az emberek akkik szakiskolat vegeztek s nincs eretsegiuk vagy egyetemi diplomajuk ugyan olyan munkat kapnak mint azok az emberek akiknek van !!!!! semit nem valtoztat hogy te neked most hany diplomad van mert a fizetesed ugyan anyi mint bar ki mase ugy atlagban !!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."