Itthon » Közélet

Új fényében az Elekes, új helyen a Kalapos

Régi arcát láthatjuk az Elekes kávézónak, tőszomszédok lesznek a Kalapossal, ami egyre inkább kocsmává vedlik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

A székelyudvarhelyi Elekes Kávézó a Bethlen Gábor utcában
Felújítás az alatt az Elekes kávézó | Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. augusztus 06., 14:51
1 hozzászólás. 

A Bethlen utcai ingatlant a kilencvenes évek elején Elekes Sándor vállalkozó vásárolta meg, ahol éveken keresztül cukrászdát, kávézót működtetett. Aztán új tulajdonosokhoz került, akik kiadták a helyiséget, az elmúlt évtizedben többnyire bérlők működtették a stílusában minduntalan megújult, más arculat fele haladó kávézót. A nevét senki nem merte megváltoztatni, mindvégig megmaradt az Elekes kávézó.

A mostani, legújabb bérlője sem szándékozik ezen változtatni, sőt régi fénykorának hangulatából próbál visszacsempészni egy adagot. Hosszú Edével, az ingatlan új bérlőjével beszélgettünk, arról, hogy milyen is lesz az új Elekes kávézó, illetve mi történik az eddig általa működtetett Kalapos kávézóval, ugyanis az egy hete bezárt.

Újra lesz „régi Elekes"?

Szeretnénk újra értelmezni a régi, 15-20 évvel ezelőtti Elekes kávézó hangulatot. Tudom, hogy nem lehet és nem is akarjuk ugyanazt megcsinálni, csak lesznek olyan elemek, ami a régi kávézó hangulatát adják vissza. Jelenleg is azzal foglalkozunk, hogy összegyűjtsük a régi Elekes kávézóhoz köthető tárgyakat, amik az évek alatt elkallódtak, máshová kerültek.

Hogy mennyit sikerült ezekből visszaszerezni, az majd ezután derül csak ki. A lényeg, hogy lesz egy rakás régi eleme a helynek, ezek azok számára lesz érdekesek, akik a gimnáziumi éveik alatt ott szürcsölték az itókákat.

Természetesen ezekkel a régi klienseket próbáljuk begyűjteni, de szeretnénk egy űrt pótolni a város központjában, ugyanis jelenleg nem létezik egy terasszal működő cukrászda sem. Ami nagyon fontos, hogy Elekes Nóra cukrászsüteményei lesznek kaphatóak, így ezzel is visszatérünk valamennyire az eredeti vonalhoz.

A kínálatban fellelhetőek lesznek a régi receptek szerint készítette Elekes tészták is. Ezen kívül természetesen új sütemények is lesznek.

Költözik a Kalapos kávézó. Az Elekes környékre?

Az épülethez tartozik egy hátsó udvar is, ami kinyúlik a József Attila utcáig. Itt eddig csak gyom volt, nem használták semmire. Egy hajléktalan élte a mindennapjait egy romos pincében. Ezt a területet most kitakarítjuk, a jelenlegi épületet kibővítjük egy 85-100 négyzetméteres felülettel. Ebbe a bővített épületrészbe fog költözni a Kalapos. Ezzel még nagyon az elején járunk, ugyanis az építkezéshez szükséges engedélyeket várjuk, de amit megkaptuk, az építkezés nagyon hamar fog menni.

Mikor költözik a Kalapos és meddig kell nélkülözniük a vendégeknek?

A Kalapost egy hete zártuk be és augusztus 24-ére terveztük a nyitást, de minden valószínűség szerint ez csúszni fog az építkezési engedélyek miatt. Addig egy kicsit hibrid lesz az Elekes kávézó, mert mindenképp szeretném, hogy akik megszokták a választékos söröket, azok továbbra is tudjanak meginni egy jó csapolt sört, akár a nyári kertben. Az ősz folyamán mindenképp szeretnék nyitni a Kalapossal is.

Mikor nyit az Elekes kávézó?

Szeptember másodikán. Nem kell megijedni, nem lesz kocsma belőle, de tudjuk melyik az a 2-3 fajta sör, amit nagyon szeretnek az udvarhelyiek és ha nem is a teljes kínálat, de ez a néhány sör kapható lesz, amíg megnyitjuk a Kalapost.

Milyen lesz az új Kalapos, stílusában fog-e változni?

Nem, sőt az új hely mind berendezés, mind hangulatában nagyon fog hasonlítani a régire. Egy kicsit kisebb lesz, ugyanis itt nem lesz galléria rész. Ami viszont újdonság, hogy működtetni fogunk egy kis snack-konyhát, ahol több féle „kocsma-kaját" fogunk készíteni. Ezek kimondottan olyan ételek lesznek, amit Udvarhelyen nem lehet kapni, sem kocsmában, sem étteremben. Azt még nem árulom el, hogy mik ezek, minőségi ételek lesznek és sörrel kapcsolatosak.

Átjárás, illetve átfedés lesz a két helyiség között?

Igen, a Kalaposba is innen, az Elekes felől lesz a bejárat, a nyárikert szélén egy élő sövénnyel lesz elválasztva. Kiszolgálás szempontjából is lesz átjárás a kocsma és a kávézó között, mert ha valaki a Kalaposba megy, de megkíván egy tésztát, akkor megoldható lesz a rendelés.

Az új Kalaposban számíthatunk-e koncertekre, bulikra vagy egyéb rendezvényekre?

Nem, kimondottan kocsmázásra lesz kialakítva, ezért sem bulikat sem koncereteket nem szervezünk. A régi Kalaposban voltak ugyan koncertek, de az utóbbi egy évben már oda se szerveztünk ilyesmit. Szerintem a kocsma élethez nem tartozik hozza a buli. Én amit látok külföldön is, a kimondott kocsmázás arról szól, hogy esznek, isznak, pisilnek az emberek, majd hazamennek.

Rendezvény ami lesz, az maximum egy kiállítás, egy felolvasóest, vagy hasonló kulturális esemény, de mindenképp olyan rendezvény, ami csak csendben, a háttérből kísérve teszi hangulatosabbá a sörözést.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Milan Yorgi
2013-08-07 15:51:58
Night Life
En mind orulok ennek, de kellene valami "koncertes" , "zenes" hely is, valamivel jobb es bovebb mint a G Cafe + Music pub es Mokka.Beulni CSAK sorozni es uldogelni van eleg hely udvarhelyen.. es vannak rock/metal/ungerground zenei mufajokat is kedvelok e varosban.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."