Itthon » Közélet

Nem iható a szejkei borvíz

Vegyi elemzés az egészségre káros baktériumokat mutatott ki a szejkefürdői borvízben. Nem ajánlott a fogyasztása.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

szejkeforras-4
Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. augusztus 15., 13:43
4 hozzászólás. 

„Figyelem! Nem iható víz!" - néhány napja ezt a feliratot függesztették ki a polgármestrei hivatal munkatársai Szejkefürdőn az országút melletti borvízforrás bejáratához. Mint megtudtuk, a hivatal félévente ellenőrizteti a két szejkefürdői forrást, valamint a város területén levő két csorgó vizét.

A vegyi elemzés olyan baktériumokat mutatott ki az egyik szejkei borvízben, amelyek egészségügyi bántalmakat okozhatnak, tehát a szejkei ásványvízforrás vize emberi fogyasztásra nem alkalmas.

Ugyanez a két csorgó (az egyik az Ady Endre és a Lorántffy Zsuzsanna utcák találkozásánál, a másik a Függetlenség sugárút Bethlen-lakótelepi szakaszán van) vizére is érvényes, a borvízmúzeum udvarán levő forrás vize nem káros.

szejkeforras-2

Nem először fordul elő, hogy a szejkei borvíz nem tiszta: ilyen esetben a hivatal tiltó táblát függeszt ki a forráshoz, illetve két hónap után ismét elemezteti a vizet – általában ennyi idő kell ahhoz, hogy a forrás természetes úton, magától kitisztuljon.

A helyszíni tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy mind a turisták, mind pedig a helyiek továbbra is jóízűen kortyolgatják a szejkei borvizet, sőt egy idősebb ember meg is jegyezte a forrás mellett állva, hogy „Nagyon jó a gyomornak! Ennél csak a szilvapálinka jobb!"

A bivalyos szekerek borvize

A múlt század első felében a szejkei főforrás vize szolgáltatta Székelyudvarhely ivóvizének jelentős részét. A borvizet még az Osztrák–Magyar Monarchia idejében, a 19. század második felében kezdték a városba szállítani, bivalyos szekerekkel, jellegzetes, háromliteres cserépkorsókban.

szejke

A leírások szerint a víz ekkor még erősen szénsavas volt – ez így is maradt 1946-ig, amikor egy próbafúrás következtében elment a víz ereje. Az első világháború előtt palackozták is, az üvegeken a „Szejke savanyúvíz Sarolta forrás" felirat állt.

A borvíz szekérrel való szállítása az ivóvízhálózat kiépülésével (1960-as, '70-es évek) fokozatosan megszűnt, de a borvizet azóta is sokan rendszeresen fogyasztják a városban.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2013-08-15 15:01:42
Ez is valami liberális agyhalott elemzés. Nem lehet, hogy azért nem ajánlják fogyasztásra, mert ingyen van?
avatar
ooloo
2013-08-15 16:59:21
"Figyelem! Nem megfelelő laboratórium!" - figyelmezteti az vizmintákat beszolgáltató személyeket a bejárat fölé benyúló almafaágon az ízlésesen elhelyezett, székely motívumokkal diszitett fakeretes lemosható tábla. Az EBESZ és a TASZ rendkivűli ülést tart még ma éjjel az űgyben. Várakozások szerint a hajnali órákban lesz döntés arról, hogy bevetik-e a NATO kéksisakosait a laboratórium megvédésére, vagy lopakodóval kell-e vizér menni ezután. A fejlemények tükrében hamarosan jelentkezünk SMS-ben.
avatar
laboda
2013-08-16 07:58:45
Az erőmű még fel sem épült ... Mi lesz ha felépül? ZONA INDUSTRIALA BLAZIU ORBAN
avatar
Lkinga
2013-08-16 17:57:51
Vajon nem ezert nem ihato :)

http://antalvali.com/hirek/viz-nem-oltja-szomjusagot-es-nem-elozi-meg-kiszaradast.html

http://www.youtube.com/watch?v=VWRAk9jgjMg

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."