Itthon » Közélet

Nem kivételez a gazdagokkal az új közlekedésrendész

Magyarul még nem beszél, de ért. Aki hibázik, az fizet. Interjú az új közlekedésrendészeti vezetővel.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Aghache Costantin
Fotó: Kakasy Botond.
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. október 22., 08:54
7 hozzászólás. 

Agache Constantin főfelügyelő szeptember elsejétől vezeti a székelyudvarhelyi rendőrség közlekedési osztályát. A 2007 óta osztályvezető Ioja Viorelt váltotta, aki családi okokra hivatkozva maga kérte az áthelyezését Gyergyószentmiklósra. Agache nem titkoltan azzal a szándékkal jött, hogy véglegesen elfoglalja az állást, és maximum hat hónap után vizsgázott, kinevezett, főállásban levő rendőrtiszt lehessen.

Most ő Székelyudvarhely új közlekedésrendészeti főnöke. Több mint két évtizede rendőr Csíkszeredában. Magyarul nem beszél, de ért.

Hogyan és mikor lett rendőr?

1992 óta vagyok rendőr, azóta a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság kötelékébe tartoztam rendőrügynökként. 2007-ben vizsgáztam rendőrtiszti rangra, a közlekedésügyi csoportba. Szeptember elsejétől vagyok az udvarhelyi közlekedési osztály ideiglenes vezetője.

Honnan származik?

Neamţ megyéből, a Roman melletti Cozieni-ről. Annak idején Hargita megyét választottam, csak itt voltam rendőr, Csíkszeredában dolgoztam. A családom ott él. Egy gyermekem van, tizedik osztályos.

Agache Constantin


Nem volt nehéz azt a sok autóbalesetet látni? A halottak, a sérültek látványa nem viselte meg lelkileg?

Eleinte nehéz volt, de az ember megszokja. Arra kell koncentrálni, hogy a munkát, a helyszínelést el kell végezni, az nagyon fontos, ott egyszerűen nem szabad hibázni.

Milyennek tűnik Csíkszereda után Székelyudvarhely?

Nem sokban különbözik közlekedési szempontból. Figyelembe véve az utóbbi időszak udvarhelyi baleseteit, azt gondolom, hogy a gyalogosok közlekedésével vannak komoly gondok. Megelőző tevékenységet is végeztünk.

Milyen tevékenységet?

Megbüntettünk néhány gyalogost, akik szabálytalanul keltek át az úttesten. De az autóvezetőkkel is fogunk foglalkozni, mert a bevont gépjárművezetői engedélyek 80-90 százalékának megkérdőjelezik a jogosságát az ügyészségen.

costi-3

Apropó, büntetések: Székelyudvarhelyen sok a gond a tilosban parkolókkal.

Igen, a felsoroltakon kívül a szabálytalan megállásokra és állomásozásokra is fokozottabban figyelünk, főleg azokra, akik a gyalogátjárók közelében állnak meg, ugyanis ezek balesetet okozhatnak.

Többet fognak büntetni, mint korábban? A rendőrök szigorúbbak lesznek?

A közlekedési rendőröknek nincsenek előre betervezett büntetései. Hogyha több szabálytalanságot észlelnek, többet büntetnek.

A közvélemény úgy tartja, hogy a rendőrök elnézőbbek a gazdagabb emberekkel, azokkal, akiknek értékesebb, nagyobb autójuk van. Így van ez?

Én nem tudok ilyesmiről. Azt tudom, hogy aki hibázik, az fizet. A törvény nem tesz különbséget, mi egyformán alkalmazzuk a törvényt mindenkire, aki közlekedik.

costi

Hány munkatársa van az osztályon?

Tizenegy munkatárssal dolgozunk a közlekedési osztályon, ketten frissen végzettek, júliusban kerültek ide.

Ennyi beosztottal megfelelő munkát tud majd végezni?

Nézze, kellene még ember, de megpróbálunk megfelelő munkát végezni.

Milyen tervei vannak, abban az esetben, ha meglesz a végleges kinevezése?

Ez következik most, hogy elvégezzek egy elemzést ilyen téren, az utóbbi évek közlekedési történéseinek tükrében, a baleseteket, azoknak okait vizsgálva. Arra fogunk koncentrálni, hogy a balesetek tükrében az okokat szüntessük meg.



7 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pippo
2013-10-22 11:05:48
Hát, ha 2o év alatt nem tud folyékonyan magyarul beszélni, csak érti a nyelvet, akkor jó buta lehet ez az iparos...én azt mondom inkább nem akar, mert Ő büszke rendőrtiszt és nem engedheti meg magának. Du-te acasă !!!
avatar
miszlik
2013-10-22 12:54:46
Ne izgulj, tud jól, csak nem akar
avatar
caterpilar
2013-10-22 16:00:16
Tanuljon meg ..ha Udvarhelyen akkar dolgozni
a mi penzunkbol fizetik..a mi varosunkban Serifeskedik... tanuljon meg magyarul ..hanem ..vagtasson haza a szulofalujaba...
avatar
elyke75
2013-10-22 16:41:16
Én ha 20-évet Kínában kellene lakjak megtanulnék még Japánul is.
avatar
Nadragulya
2013-10-22 22:39:27
nyelv
Fordítsuk meg a kérdést, ti 20 év alatt mennyire tanultatok meg románul ?
avatar
pippo
2013-10-23 00:29:50
re: nyelv
A kérdésed nem helyénvaló, mert itt él az ember 2o éve magyarok között és még nem tud magyarul állítása szerint, ami szégyen. A mi esetünkben már másabb a dolog, mert itt a legmagyarabb városban eléggé nehéz megtanulni jól románul, mivel nem ezen a nyelven beszégetünk egymás között és nem is hallunk nap mint nap románul beszélni embereket állandó jelleggel a környezetünkben. Persze ettől eltérően aki akar az megtanul románul, az én esetemben például az egyetem jó volt tökéletesíteni a román tudásom Nagyszebenben. Szóval nem mindegy, hogy a sas köröz a rét felett, vagy a rét köröz a sas alatt, kedves Nadragulya !
avatar
Nadragulya
2013-10-24 21:11:39
nyelv
Az élet az erőfeszítéseket díjazza nem a kifogásokat.
Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."