Itthon » Közélet

Fosztogatják a temetőket

Halottak napja előtt mindig megnő a temetőkben a lopások száma, a gondnokok szerint lehetetlen védekezni ez ellen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

temető, sír, virág
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. október 31., 14:14
0 hozzászólás. 

Virág, mécses, gyertya - semmi sem szent az enyves kezűeknek, azoknak az értékrendben elcsúszott embereknek, akiknek nem jelent gondot sírról lopni.

Ma már a halottak napi megemlékezésre is komoly piac épül, amiből azok is szívesen profitálnak, akiknek amúgy nem lenne rá joguk. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a temetőkből rendszeresen lopnak, de november elseje előtt a jelenség még szembetűnőbb.

Sokan több helyre is ellátogatnak megemlékezni a szeretteikről, így már korábban kiviszik a virágokat, mécseseket, ám ezeket ellopják és november elsejéig újra és újra eladják, így jutva többszörös profithoz.

Lopásközpont

A leggyakrabban a belvárosi temetők vannak kitéve a lopásoknak. Derzsi András, a Szent Miklós-hegyi római katolikus plébánia és temető gondnoka elmondta, egyszerűen tehetetlenek ezekkel a fosztogatókkal szemben.

Jelenleg két ember feladata a temető megvédése, de ők fizikailag nem tudnak jelen lenni mindenhol. A temető sokaknak átjáróként is szolgál a Cserehát és a városközpont között, ezért állandóan nyitva van, s így még nehezebb kontroll alatt tartani.

A temetőőr ugyan ott lakik, és folyton ott tartózkodik, de ő sem tudja állandóan figyelni, hogy ki mikor jön be, vagy megy ki. Derzsi a hatóságok hatékonyabb fellépésében látná a megoldást. Elmondása szerint ők rendszeresen megteszik a feljelentéseket, de a legtöbb esetben a történet ezzel véget is ér.

Mindegy a felekezet

Hasonló a helyzet a belvárosi református temetőkertben is. A belvárosi református egyházközség részéről Nyakó Ildikó elmondta, ők is rendszeresen tapasztalnak hasonló lopásokat, de nem tudnak többet tenni, minthogy ebben az időszakban a presbiterek gyakrabban járják a temetőt és jelenlétükkel próbálják megőrizni a rendet

„Csütörtöktől mindhárom bejárathoz presbiterek állnak ki, akik próbálják megőrizni a rendet, illetve jelenlétükkel megakadályozni a lopásokat" – tájékoztatott Nyakó. A megoldást itt is a hatékonyabb őrzésben látnák: Nyakó arról számolt be, hogy nagyobb városokban az önkormányzatok őrző-védő cégeket bíznak meg ebben az időszakban. Szerinte ez itt is megoldást jelenthetne.

A jelenség szerencsére már nem annyira érezhető a város peremén levő temetőkben. Hegyi Sándor református lelkész elmondta, hogy a szombatfalvi temetőben, ahol egyébként három gyülekezet temetője is egymás mellett van, még kevés a sírhely, így fosztogatni sem járnak oda.

A megoldás még várat magára, de a közösség felelős tagjaként feladatunk figyelni egymásra s szükség esetén megszólni, vagy akár jelenteni, ha az ilyen esetekhez hasonlót tapasztalunk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."