Itthon » Közélet

Kegyelet, te drága

Mennyibe kerül a halottak napja? Nincs trend, csak szokás és lapos pénztárca.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

krizantém
Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. október 30., 12:01
0 hozzászólás. 

Fehér, sárga, lila, ciklámen, rózsaszín, gömb, félgömb, kicsi, nagy, pompon alakú, szálas és cserepes, csokros és egyszerű – halottak napja előtt mind megtalálható. A latin nevén Chrysanthemum-nak, magyarul margitvirágnak is nevezik, ma már több mint 5000 nemesített, ősszel nyíló változata ismert. Neve magyar fordításban napvirágot jelent, nagy kultusza volt már az ókorban. Kínában a Krisztus előtti időkben várost neveztek el róla, virágját és levelét is gyógynövényként fogyasztották, sőt, bort is főztek belőle, amit a hosszú élet elixírjeként ittak, de krizantém díszeleg a japán császári ház címerén is.

Az európai kultúrában, így nálunk is, a krizantém a kegyelet virága: mindenszentek napján ezzel díszítjük elhunyt szeretteink sírját. A temetői virág, és nem csak azért mert az őszi változatainak zöme november elseje előtt bont virágot, de jól bírja a hideget és vízbe téve akár 2-3 hétig is megőrzi szépségét.

Fajták: „ nagy fehér, kicsi sárga"

A városi piactéren már két hete megjelentek a krizantém árusok, termelők: csokros, egyszerű, vágott és cserepes kínálatukkal. Az utolsó októberi piacnapon színpompás virágszőnyeg borította be a piactér hátsó fertályát. Igaz többen nézegették, mint amennyien vásároltak, azok is a cserépben nevelt, nagyfejű, hó- és tört fehér szirmú Creamist fajtából válogattak.

A termelők egybehangzóan állítják, az olcsóbbat veszik, akiknél két lejtől indul, és a legdrágább – ami egy kisebb bokorra hasonlító –, 30 lejbe került. Szálára is vehetünk, ami 1,50 lejbe fáj. Hiába voltunk kíváncsiak a különböző fajtákra, csak a Clapotit és a Multiflórát tudták megnevezi, a többire csak vállvonás volt a válasz.

kriznatém, Fotó: Csedő AttilaA piac mellett, a virágboltokban is bőséges a krizantém kínálat, de csak óvatosan kezelik, mert ahogy a Kamilla virágüzlet tulajdonosa mondta: a halottak napja előtti virágvásár idén sem az ők, hanem a termelők konyhájára hoz.

„Tavaly 70 cserép maradt a nyakunkon, idén rendeltünk, de már nem olyan sokat" – mondta a tulajdonos, aki szerint a Hollandiából származó cserepes változattal igen, de a vágott krizantémok áraival egyáltalán nem tudják felvenni az árversenyt. A Kamillában 5-30 lej a cserepes és 4 lej a vágott hollandiai krizantém.

„ Nem veszik, nagy a szegénység, válság van, nincs pénz virágra"– mondták a Városi Könyvtár előtt szintén krizantémot kínáló virágárusok. Még a három lejes csokor sem fogy, nemhogy a 30 lejes cserepes – mutattak panaszosan a virágerdőre az eladók, akik abban reménykedtek, hogy az utolsó pillanatokban talán akad majd gazdája az 5 lejes és a 15 lejes virágnak is. A Kossuth utcai kapualjban műkrizantémot is kínálnak, ami a megtévesztésig hasonlít a valódira, ízlés dolga, hogy a soha el nem hervadó változat egy száláért kifizetjük-e a 2,50-5 lejes árat.

Olcsóbb, mutatósabb és tartósabb

lehet a koszorú. Kínált ebből is van. A virágboltokban a moha, élő- és műfenyő alapon száraz, élő- vagy művirággal díszített variációk ára tíz és harmincöt lej között változik. Tíz lejért szárított virágcsokrot is vehetünk. A Kőkereszt téren fenyőágból font, szalmavirággal és csokorral díszített koszorút árulnak, darabja tizenöt lej, és van fenyőág is öt lejért.

gyertya, mécses, Fotó: Csedő Attila

A Sziget utcában tizenhét lej egy fenyőágas, művirággal dekorált dísz. A Merkúr áruházban levő virágboltban kilenc lejért tehetjük szatyrunkba a művirág koszorút, de ugyanennyi egy csokor szárított virág is. A Makrilla virágüzletben egy kisebb, szárított, virágokkal díszített, masnis koszorú tizenhat, egy soha el nem hervadó, műanyag virágdísz tizennégy lejbe kerül.

Gyertya vagy mécses világítson?

A halottaink emlékére gyújtott gyertya, mécses szintén úgy hozzátartozik a megemlékezéshez, mint a krizantém. Néhány éve még a klasszikus gyertyát helyeztük a sírra, ma inkább a szeles, esős időben is zavartalanul világító mécsest vásároljuk.

Mindkettőből bőséges a választék, és akárcsak a virágnál, itt is a zsebünk szabja meg, hogy az egyszerű gyertya, teamécses vagy egy puccos mécses lángja mellett emlékezünk az elhunytra.

 

Tájékoztató árak a teljesség igénye nélkül


A Makrilla virágüzletben a teamécses húsz darabos csomagolásban 6 lej, a műanyag, fedeles mécses darabja 0,99 lej. Az üvegmécses, beleöntött gyertyával – 14 órán át ég – darabja 4 lej. Egy ajtóval tovább a műanyag termékeket áruló boltban 0,25 lej a teamécses, a műanyag tartóban levő 6 darabos 5 lejbe, ugyanebből a nagyobb, fedeles darabja pedig 1 lej 30 baniba kerül. Az üvegmécsesből egy darab 1,99 lej, egy tucat pedig 12 lej. A Pennyben az egyszerű műanyag mécsesek darabja 1,99 lej, a teamécses 50 darabos kiszerelésben egy bani híján tíz lejbe kerül. A Kamilla virágboltban 10 darab gyertya 2 lej, a mécsesek ára 2 és 10 lej között változik. De van 24 óráig is égő, arasznál is nagyobb méretű, aranyozott angyalkás tartóval együtt kapható mécses 19 lejért. Az Egy eurós boltban, ahol 1,30 lej a 4 grammos mécses darabja, akár a Merkúr áruházban, ahol ugyanannyi a fémfedeles üvegmécses ára. A kereszttel, búzakalásszal díszített, négyszögletű mécses darabja 1,99 lej, a 20 darabos gyertyacsomag pedig 2,49 lej. A teamécses darabja 0,30 lej a Kamilla virágüzletben 0,25 lej a Pennyben, ahol egy 50 darabos csomagot 9,99 lejért lehet megvásárolni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."