Itthon » Közélet

Ökumenikus ravatalozó épül Szombatfalván

Két év múlva ökumenikus ravatalozót avathatunk Szombatfalván. A területet a történelmi egyházak, a pénzt az önkormányzat adja.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Latvanyterv-Okumenikus-Ravatalozó
Az ökumenikus ravatalozó látványterve.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. november 05., 16:35
2 hozzászólás. 

A szombatfalvi római katolikus, református, unitárius és ortodox felekezetű hívek számára egyaránt szükséges ökumenikus ravatalozó megépítésének ötlete nem újdonság, de konkrét megvalósítása tavaly decemberben kapott zöld utat. Az önkormányzat közel egy évvel ezelőtt fogadta el a ravatalozó megvalósíthatósági tanulmányát.

A kivitelezésre versenytárgyalást írt ki az építtető, a közbeszerzési kiírásra öt cég jelentkezett, közülük a legkedvezőbb ajánlattal előálló székelyudvarhelyi Berdia Kft. nyert.

A megbízó polgármesteri hivatal és a munkálatot kivitelező cég képviselői, Bunta Levente polgármester és Berkeczi Attila cégvezető november 5-én írták alá a ravatalozó építésének elkezdésére feljogosító szerződést.

„A közösségnek nem csak az élet dolgaival, hanem azzal is kell törődnie, ami utána van"- mondta Bunta, aki abban reménykedett, hogy az ökumenikus ravatalozó a tervezett két évnél hamarabb elkészül, és már jövő év végén, vagy 2015 tavaszán felavathatják a létesítményt.

Berkeczi viccesen megjegyezte, reméli, hogy a munkadíjat is pontosan kifizetik, amire az elöljáró úgy replikázott, hogy aggodalomra nincs ok, mert a jó és minőségi munkáért mindig pontosan fizet a hivatal.

Az eseményre hivatalosak voltak a ravatalozó megépítésében szintén kulcsszerepet játszó szombatfalvi római katolikus, az unitárius és református egyházak képviselői is, de közülük csak László Attila a szombatfalvi Szent György Római Katolikus Plébánia plébánosa jelent meg.

Ő elmondta: Szombatfalván jelenleg a plébánia melletti, egykori iskolából ravatalozóvá átalakított, leromlott állapotú épület szolgál. Az ügy közös, „várjuk reményeink boldog beteljesülését"- fogalmazott a plébános.

Korszerű lesz és esztétikus

A szombatfalvi ökumenikus ravatalozó modern, az uniós előírásoknak megfelelő épületegyüttes lesz.

Erre a telekre épül a ravatalozó. Fotó: Kakasy Botond

Ilyen lesz a tervek szerint

A nem hivalkodó, ízléses épületet az MBF Kft. tervezte és a hozzá tartozó parkolóval együtt az unitárius, református és a katolikus temetők találkozásánál, az unitárius és katolikus egyház által a városnak felajánlott 550 négyzetméter nagyságú területen épül fel.

A beruházás kivitelezésének összértéke áfával együtt 465 000 lej (57 ezer lejjel kevesebb, mint az eredetileg meghatározott 522 000 lej – szerk. megj.). Az épület alapfelülete 322 négyzetméter, az alagsor 72, a földszint pedig 312 négyzetméter. Az építés jogát elnyerő Berdia Kft. két év alatt fejezi be a munkát.

Az építkezés költségeit teljes mértékben az önkormányzat kasszájából fedezik. A célra a költségvetésből egyelőre 100 ezer lejt különítettek el, ebből év végére elkészül az épület alapja. „Megpróbálunk még pénzt szerezni, ha nem sikerül, akkor saját költségvetésből fizetjük ki a munkálatot"- mondta a polgármester.

A terület közművesítéséről, a víz- és szennyvízvezetékek elhelyezéséről is gondoskodik az önkormányzat. A közlekedésre is gondoltak: a római katolikus, református, unitárius és ortodox temetőhöz is közeli területen felépülő ökumenikus ravatalozóhoz vezető hepehupás földútra kavicsot szórnak, de a tervek szerint le is aszfaltozzák, illetve a ravatalozótól lefele vezető utat is kiépítik.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Pety
2013-11-06 13:35:29
Pff, ez igen.
Ez igen , erre van igénye az udvarhelyi embereknek, jol fogalmazott egy kommentelö egy másik portálon - udvarhelyen meg vagyunk élve, ha meg vagyunk halva .

http://www.szekelyhon.ro/aktualis/udvarhelyszek/megalapoztak-a-beruhazast

Ennél már csak az fontosabb hogy a felhöket megvonalazzák, hogy a repüllök nehogy elüssék a menny-be igyekezöket ,
avatar
butalevente
2013-11-07 19:26:55
faxa ravatalozo
Mert Udvarhely megerdemli... a tajidegen, epiteszeti katasztrofa ravatalozo... csak azt nem ertem az egyhaz miert asszisztal az ilyen tervekhez... de hat az elmult husz ev epiteszete ilyen a varosban... miert is csodalkozok? ...ezek a tervek kistiluseget, nemzetietlenseget, a rovidlatast tukrozik vissza... azt nem ertem ilyenkor, hol van Balazs Attila es bandaja... nem csak a meglevo epiteszetet kell vedeni, hanem a jovo epiteszetet is... ez a ravatalozo Romaniaban barhol lehetne, semmifele egyedi stilusjegyet nem visel, nem is beszelve a nemzeti vonztat... miert van az barmerre mesz Erdelyben a magyar egyhazak templomai felismerhetoek?... nem veletlenul... de hat mit varhatok ettol a varostol???

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."