Itthon » Közélet

Tönkreteheti-e autónkat a rázócsík?

Károsulhat-e az autó tőle, segíti-e a gyalogosokat a biztonságos átkelésben, bosszantó vagy hasznos az egyre hangosabb rázócsík?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

razócsík
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. november 22., 17:37
12 hozzászólás. 

Néhány hete egy újabb rend rázócsík került fel az udvarhelyi átjárók elé. Figyelemfelkeltő szerepüknek fontossága megkérdőjelezhetetlen, de a megoldásról megoszlanak a vélemények. Olvasóink közül is többen jelezték, a másodjára felfestett csíkokkal kicsit túllőttek a célon.

Az első ilyen csíkok 2012. július végén jelentek meg, a város tizenöt forgalmasabb és veszélyesnek tartott átjárója előtt. Mivel ezek a csíkok az átjárótól alig tíz méterre voltak, sokan úgy vélték, hogy így igazi hatékonyságuk nincs, mert a lankadt figyelmű sofőr még ha reagál is a rezgésre, már az átjárón áll meg.

Pár hete újabb rázócsíkok kerültek a főbb átjárókhoz. A második rend azonban már jóval távolabb, nagyjából huszonöt méterre az átjárótól van felfestve.

De nem csak a távolság változott, hanem a rázócsíkok is magasabbak lettek, amitől az autó érezhetően rázkódik. Annyira, hogy a műszerfalon hagyott napszemüveget könnyen az ölükbe rázza.

rázócsík, udvarhely

Mivel a városban a taxisok közlekednek a legtöbbet, őket kérdeztük, hogy valóban túlkapás történt-e a másodjára felfestett csíkokkal. A válaszok közt természetesen volt ilyen is, olyan is.

Többen hasznosnak vélik a figyelemfelkeltő csíkokat, de mint mondják, a dolognak két oldala van. Az egyik sofőr elmesélte, hogy ő legalább ötszázszor áthajt rajtuk egy műszak alatt, ez biztos meg fog látszani az autón.

A futóműnek, a felfüggesztésnek semmiképp sem tesz jót – így vélekednek többen is. Bár legtöbben nevüket nem vállalva mondták el véleményüket, rendszerint arra panaszkodtak, hogy ez csak kárt csinál, haszna alig van.

Aki eddig sem féltette az autóját, az most is ugyanúgy áthajt a rázócsíkon. Az egyik fiatalabb taxis arra panaszkodik, hogy napközben hiába is próbálnak lelassítani, mert akkora a forgalom, hogy félő, egymásba mennek.

Meg lehet próbálni kerülgetni őket, de ezzel csak újabb balesetveszélyes helyzet alakul ki. Éjszaka lehet valamivel gyorsabban áthajtani rajtuk, olyankor nem érződik annyira az utastérben, de a vele járó zaj is nagyobb.

Már az utasok is jelezték, hogy aki az ilyen átjáró környékén lakik, annak zavaró az állandó „berregés". „Az autómban blokkolásgátló fékrendszer (ABS) van. Megesett már, hogy a kormányt félre kellett kapjam, mert a rázócsíkokon úgy pattogott a kerék, hogy a fék nem tudott hatékonyan fogni" – meséli ezt is egy taxis.

„El kell menni nagyobb városokba, meg kell nézi, az unió milyen irányba halad" – foglalja össze véleményét egy másik taxis. Ha megnézzük, a nagyobb városokban az emelt szintű és fényjelzéssel ellátott átjárók jól működnek.

Ezek itt is megoldást jelenthetnének. Ebből a pénzből, amit a csíkokra költöttek, inkább az átjárók jobb megvilágítását kellett volna megoldani. Nem kell ide rázócsík, elég kanális és gödör van, ami rázza az autót – hangzanak el a vélemények és kritikák, de csak miután kikapcsoltuk a kamerát.

Szilágyi Ferenc igazságügyi közlekedési szakember hasznosnak találja a felfestett csíkokat. Az újabb rázócsíkok már messzebb kerültek, és ez mindenképp fontos, mert marad ideje reagálni a sofőrnek, a szürke hétköznapokban a sofőrt is egy kicsit felrázza – jegyezte meg viccesen Szilágyi.

Véleménye szerint a rázócsíkok, valóban megrázzák az autót, de annyira nem veszélyesek, hogy maradandó kárt tudjanak okozni a járműben.

autosnyar-04

A legtöbb autótulajdonost az aggasztja, hogy az újabb, magasabb csíkok már komolyabban megterhelik a futóművet, ami az alkatrészek idő előtti kopásához vezet.

Szervizeseknél érdeklődtünk, hogy valós-e az autótulajdonosok aggodalma. Használni nem használ, ezt mindenhol megerősítették, de a feltételezhető kár meghatározása már kérdőjeles. „Nekünk mindenképp jó" – fogalmaz mosolyogva a szerviz egyik szakembere.

Sok mindentől függ, hogy mennyire viseli meg az autót a rázócsík. A sportosabb keményebb felfüggesztésű autókat jobban megrázza, és ilyenkor nem csak a futóművet mozgatja, hanem az autó minden alkatrészét, a fellépő rezonancia érezteti hatását a teljes autón.

A Toyota szerviz szakembere szerint ha megfelelő sebességgel megyünk rá, akkor különösebben nem okozhat kárt a járművünkben. „35 km/h-ig nem lehet gond az autóval. Amikor ráhajtunk a rázócsíkra, egy sokkot kap a teleszkóp, és minél gyorsabban hajtunk rá, annál nagyobb ez a felütés.

Ilyenkor a lengéscsillapító a holtpontján dolgozik, ezért ráz az autó. Ha lassan megyünk át, akkor a teleszkópnak van ideje csillapítani" – tudtuk meg az autószerelőtől. Fékezni is ajánlatos még a rázócsíkok előtt, a csíkokon hagyjuk, hogy guruljon az autót. A rázócsíkon való fékezés, akár a gödör eseténél is, megnöveli a teleszkópot ért sokk erejét.

Ha gyorsabban megyünk, nem ráz

Többen is azt állítják, hogy ha elég gyorsan megyünk át rajta, akkor nem rázza annyira az autót. A nagyobb sebességgel csak az érzetünkön javítunk, miközben még veszélyesebbek leszünk a környezetünkre.

A nagyobb sebességtől nem lesznek kisebbek a csíkok, mindössze az utastérben tűnik úgy, hogy nem zörög annyira a műszerfal rekeszében hagyott aprópénz.

A nagy sebességnél még nagyobb a hirtelen érkező ütés a teleszkópon: nincs ideje visszaérni a keréknek az útra, máris kapja a következőt – hívta fel figyelmünket a szakember, miközben egy elhasznált teleszkopon szemléltette a jelenséget.

Ne feledjük el, a biztonságos közlekedés nem a fekvőrendőrön, a rázócsíkon vagy az emelt szintű átjárón múlik, hanem rajtunk. Saját értékrendünk, embertársaink iránt tanúsított tiszteletünk az, ami meghatározza, milyenek vagyunk a mindennapos közúti forgalomban.



12 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2013-11-22 17:46:08
Tehát ezután mindenki száguldva, fog átmenni az átjáron. Ezek szerint igen. Személy szerint mentem át 40-el és nem is érződött. Emberek, nem kell hajtani mint az ökör , mert kicsi a város és nincs távolság. Hamarabb kell indulni A-bol B-be és akkor nincs rohanás.
avatar
hahaha
2013-11-22 17:50:23
De az udvarhelyi emberek tobbsege olyan vagany es okos, hogy inkabb gyorsit...eszem al meg...
avatar
Nero
2013-11-22 19:16:42
Semmilyen lassulas nem tapasztalhato a varosi forgalomban amiota megjelentek ezek a razocsikok...aki sokat vezet az hamar rajon erre, tehat egyertelmuen csak negativ hatasa van emberre es gepre.
avatar
csz
2013-11-22 19:17:47
bruhuhu
Már csak néhány villás targonca hiányzik az átjárók mellől, hogy az ott parkoló autókat automatikusan felemelje, amikor egy jármű közeledik, láthatóvá téve az éppen ugrásra kész gyalogost... Az lenne ám az igazi biztonság!
avatar
ysti97
2013-11-22 23:18:36
...
Es a fekhatas is nagymertekben csokken mert megcsuszik rajta a motor/auto
avatar
kivulallo
2013-11-23 02:47:13
.....
Nos.
Egy kis tévedés.
1. Az EU-ban veszik le ezeket a rázócsíkokat. ( és már nálunk a nagyvárosokban is. SŐT fel sem szerelnek)
2. Rájöttek hogy a rálátás a fontos.
3. Vannak törvények. ( mennyire is nem szabad parkolni az átjáró előtt? Hm.)
4. Nem 100 méterenként egy átjáró, hanem nagyobb távolságra. ( Rákóczi, Kossuth stb. hány drb. is van egy rövid szakaszon? Hm)
5. Gyalogosoknak is figyelmeztető
Stb.
És nem utolsó sorban egy kis civilizáció. ( úgy gyalogosnak, mint gépjármű vezetőnek)

Megjegyzés, saját tapasztalat:
Sofőr. -Akkor nem figyelnek jobban, amikor telefonálnak. Csak hiszik hogy megy egyszerre, pedig nem. (egyszerű biológia. Az agy működése. )
-Nem látja a gyalogost, a parkoló kocsik között lavírozik a gyalogos és 5 km/h/- val is el lehet elütni valakit ebben a formában.
Stb.
Gyalogos: legtöbbször szét sem néznek, ők is telefonálnak, vagy éppen rohannak és azt hiszik nekik szabad. Márpedig szét kell nézni!!!!!!

avatar
kivulallo
2013-11-23 02:47:49
......
És még valami.
Meg kell nézni hol is történtek balesetek? Mely útszakaszon? Mely átjárónál? És kik voltak az elkövetők, vagy szenvedők? Mert ez is fontos.

Tehát.
A rázócsík semmit nem ér. Aki lassított eddig, most is lassít. Aki pedig szétnézett most is szétnéz. Mese hogy 35km/h-ig az autó nem szenved kárt. Bármilyen felütés káros. Pont.
És aki vigyázz, azt nem ütik el.

Megoldás?
Nagyobb városokban, villanyrendőr.
Kisebbekben, fekvőrendőr ( forgalmas helyen) vagy felemelő.( nem annyira forgalmas helyen. Udvarhelyen is van és remekül működik.)
És kevesebb átjáró rövid szakaszon.
Ja.
És végig kell menni az országutakon amelyek falvakon mennek keresztül.
Láttak rázócsíkokat? Nem. És mégis meg van oldva.
Hm.
És még egy megjegyzés.
Sehol nem tesznek átjárót a körforgalomba !!! előtte, vagy utána min 50-100 méterre.
avatar
otto9876
2013-11-23 09:41:07
Bravo Kivülálló.Végre egy értelmes vélemény.A városházán és a rendőrségen csupa dilettáns űl,élükön Szilágyival.
avatar
vogul
2013-11-25 11:17:59
odafigyelés és tisztelet
Ma olvastam egy cikket a szh-on Japánról. Ajánlom mindenkinek. Hogy miért működik olyan jól az ők társadalma? Mert embertársaik iránti odafigyelésből, tiszteletből jelesre vizsgáztak. Amit mi messze nem mondhatunk el magunkról. És talán itt van minden probléma gyökere.
avatar
otto9876
2013-11-25 16:22:14
Semmi nagyot nem mondtál vogul,amit más ne tudna.Udvarhely problémáit nem japánban fogják megoldani.Itthon kellene,de nem ezzel a vezetéssel!
avatar
kemil27
2013-11-25 21:44:45
Én autóval veszélyesebb lettem mióta megvannak a az új csíkok addig míg nem voltak meg még a járda szélén közlekedő gyalogosra is figyeltem, hogy vajon le lépik-e mi lehet a szándéka de most csak arra koncentrálok, hogy menyek át azokon a szemét csíkokon vagy esetleg, hogyan tudnám kikerülni mert féltem az autómat és nem a gyalogosokat figyelem.
avatar
vogul
2013-11-26 10:34:00
re: bíróotto
avatar
otto9876
Semmi nagyot nem mondtál vogul,amit más ne tudna.Udvarhely problémáit nem japánban fogják megoldani.Itthon kellene,de nem ezzel a vezetéssel!

Úgy látom, te valamiféle bírónak képzeled magad, aki rangsorolja itt az embereket. Egy fórum arra való, hogy gondolatokat cseréljünk, nem pedig egymás letácsolására. Senki sem állította, hogy Udvarhely problémáit Japánban oldják meg. Mindazonáltal tanulhatnánk(nál) tőlük - mert nem nagyon látszik a hozzászólásodon, hogy nagyon tudnád, mitől is különbek a japánok, mint mi. De az már mindennek a csúcsa, hogy szerinted a közember tisztelettudásáért (illetve annak hiányáért) a vezetőség okolható! El szoktad olvasni, hogy miket írsz?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."