Itthon » Közélet

Takarítják, de még így is havas

Későn, de intenzíven érkezett meg az idei tél. Napok óta tart a havazás, ami megnehezíti a közlekedést, gyalogosan és gépjárművel egyaránt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Havas út Székelyudvarhelyen
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. december 09., 18:32
5 hozzászólás. 

A hétvégi felmelegedés nagyban hozzájárult, hogy a múlt héten hullott hó elolvadjon a város utcáiról. Ma viszont kisebb megszakításokkal, apró pelyhekben, de sűrűn havazott.

A város forgalmasabb részein a lehulló csapadék nem maradt meg, így csak a kisebb utcák fehérlettek. A délutáni órákra azonban változott az utak állapota, ekkor már a várost átszelő nagyobb utakon is megmaradni látszik a hó.

havas ut

A városi hószolgálatnál érdeklődve megtudtuk, hogy a polgármesteri hivatal multifunkcionális hótalanítója - amely egyszer taszítja el a havat és szórja be csúszásgátlóval az utat - elkezdte az utak tisztogatását. Először a város központjából kifele haladva a forgalmasabb utakat járja be, majd a város lakótelepeiből bevezető fő útvonalakat.

Prioritást élveznek azok az utcák is, amelyek meredekségük miatt válhatnak veszélyessé: ilyen példáula Cserehátra vezető útszakasz, a Lejtő utca vagy több tábornegyedi utca is.

Ahová nem tudnak a nagy takarítógéppel kimenni, oda a hivatal kisebb autójával visznek homokot, amit a platóról lapáttal szórnak az úttestre. Hogy az út csúszásmentes maradjon, só-homok keveréket használnak, ez az esti órákban sem engedi megfagyni az ellatyakosodott havat.

Ha a havazás intenzitása megkívánja, akkor a két, hóekével felszerelt traktort is üzembe helyezik.

havas ut

Bálint Attila hivatali sajtószóvivő a lakosság türelmét kéri, igyekeznek minél hamarabb eljutni miden utcába, hogy eltakarítsák a havat, de emlékeztet, hogy a 24 órás műszakban dolgozó hószolgálat telefonszámát (0733-313.026) bármikor lehet hívni.

Ezt tárcsázva megtudhatjuk, mikor érnek a mi utcánkhoz, illetve, ha valahol nagyon veszélyessé vált az útszakasz, azt is itt jelenthetjük be. Szintén ezt a számot érdemes hívni, ha a környékünkre kihelyezett ládából elfogyott a homok, és ezt szeretnénk jelezni.

havas ut

A téli időjárás miatt kisebb forgalmi dugók alakultak ki a nap folyamán, a forgalom lelassult, ezért ha valahová időre kell megérkeznünk, érdemes hamarabb indulni, vagy akár gyalogosan nekivágni. A járdákat többnyire takarítják, főleg a forgalmasabb (központi) részeken, de a vékony latyakréteg így is nehezíti a gyalogos közlekedést.

Az előrejelzés szerint nagyobb havazás nem várható, de mínusz fokok továbbra is maradnak. Öltözzünk vastagon, és ha autóba ülünk, vezessünk fokozott figyelemmel.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
blackbird
2013-12-10 07:58:29
gyalogatjaro
...es, ha gyalogosan kozlekedunk, ne ugraljunk le a jardarol es ne szaladgaljunk keresztul az uton, ahol erjuk, hanem valasszuk a gyalogatjarot!!! Igy sok kellemetlensegtol megkimelhetjuk magunkat es a soforoket is.
avatar
szattilasz
2013-12-10 15:29:04
helyes, jol beszélsz blackbird
És ha asszonyok vagyunk, akkor inkább mellőzzük a vezetést a téli időszakban. Nem ülünk autóba, és nincs probléma. Válasszuk a gyalogátjárót.
avatar
blackbird
2013-12-10 17:54:45
a nok is tudnak
A nok allitolag elovigyazatosabban vezetnek... Jomagam kicsit tobb mint 10 eve vezetek (telen is) es hal`istennek eddig nem volt baj. Egy koccanasom volt es az nyaron. Balesetmentes vezetest, noknek, ferfiaknak egyarant!
avatar
kismiska
2013-12-10 19:47:18
a nők is tudnak
ma három autó akart neki jönni az én autómnak,mindhármat hölgy vezette........lehet véletlen is :D
avatar
blackbird
2013-12-11 09:55:51
re: a nők is tudnak
Lehet, hogy szandekosan akartak nekimenni az autodnak, mert haragudtak rad valamiert :) Na jo, a viccet felreteve, tetszik, nem tetszik, el kell kell fogadnunk, hogy a ferfiak jobban feltalaljak magukat a vezetes soran. Amit "sugallni" szerettem volna, az az, hogy nem jelenheto ki, hogy, ha asszony, akkor ne vezessen telen, mert csak problemat okoz.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."