Itthon » Közélet

Milyen fát hoz az angyalka?

Nem számottevő a fenyőfatolvajok száma, de azért lopnak. Importból származót, helyi erdőből kivágottat is díszíthetünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Fenyőfa
Árulják már a karácsonyfának szánt fenyőt
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. december 10., 15:51
0 hozzászólás. 

Idén az erdészet saját hasznosításra csupán száz fenyőt vágott ki, melyet karácsonyfának szánt, míg a magánerdészetek, közbirtokosságok kérésére 3 ezer fenyő kivágását engedélyezték – mondta el Bănucu Ioan, a Homoród Erdészeti Hivatal vezetője portálunk megkeresésére. Megjegyezte, eddig az erdészet munkatársai és a rendőrök nyolcvan fenyőt koboztak el.

„Folyamatosan állítjuk ki a karácsonyfának szánt fenyők kivágási engedélyeit" – fogalmazott Sándor Alpár, a Zetelaka-Libán Magán Erdőgondnokság vezetője. A 21 ezer hektáros területről 5 ezer fenyőfát vágnak ki, ebből ezer lucfenyő, a többi fehér fenyő. „Az erdészet nem ad el fenyőfát, de a közbirtokosságok igen. Van, hogy a közbirtokossági tagok igényeit szolgálják ki a fenyőkkel" – tette hozzá Sándor.

Zárjegy az ismertetőjel

Amennyiben legálisan kivágott fenyőfát szeretnénk vásárolni, akkor mindenképp nézzük jól meg a megvásárolandó fát, hiszen a törvények értelmében egy ilyen példányt „zárjeggyel" (crotal) kell ellátni.

Zárjegy

Az idén egyelőre nem számottevő a karácsonyfa-tolvajok száma, de azért lopnak a leendő angyalok.

„Környékünkön volt egy öt darabos tétel, melyet szállítás közben kaptunk el a rendőrség munkatársaival, illetve lerakva találtunk több darabot" – jelentette ki az erdőmérnök.

Hozzátette: ha megtalálják az elkövetőket és a kivágás helyét, akkor büntetnek, a fákat visszaszolgáltatják a tulajdonosnak, ha viszont nem találják meg a fák származási helyét, akkor elkobozzák azokat, majd értékesítik.

Egyre is annyi, ötszázra is annyi

„Úgy tűnik, hogy egyelőre kevesebb a lopás, de december közepétől, karácsony közeledtével nő a tolvajok, és a kivágott fák száma" – mondta Sándor.

Az erdőmérnök felhívta a figyelmet, hogy lopásnak, bűncselekménynek számít az is, ha valaki személygépkocsival indul el, és az erdőből saját részre, csak néhány szál fenyőt vág ki.

„Tartsuk tiszteletbe a magántulajdont" – fogalmazott Sándor.

Ha a tolvajokat elkapják, ugyanúgy megbüntetik, mint más elkövetőket. A pénzbírság 2 ezer lejtől kezdődik (48 órán belül ezer lejt kell kifizetni), és akár 5 ezer lejig is terjedhet. „Egy fára is ennyi, 500 fára is ennyi", de minden levágott fa után kártérítésre is kötelezik az eltulajdonítókat.

Normand fa luc helyett

Székelyudvarhelyen közterületen hivatalosan idén is csak a Vásártér utcai Junior üzlet melletti parkolóban lehet fenyőt árusítani. Területfoglalási kérést a polgármesteri hivatal 12-es irodájában kell benyújtani. Szükséges iratok: kereskedelmi tevékenységet igazoló engedély, a fenyőfa származásáról szóló hiteles bizonylat, személyi igazolvány. Az árusoknak naponta 4 lejt kell fizetniük négyzetméterenként. A parkolóban portékájukat felállító árusok a „normál" méretű illetve nagyobb fákért 70-80-90 lejt kérnek, míg az apróbbakat 50 lejért adják.

Fenyőfa

Import fenyőket a terelőúton található Silvoplant kertészetnél lehet beszerezni. A normand fenyők külföldről érkeztek, méterük 80 lejbe kerül. A fenyők 1,3 és 3 méter magasságúak és leginkább az 1,7-2 méteres példányokat vásárolják, ekkorák férnek be egy tömbház-lakásba – tudtuk meg Ungvári Ibolyától, a kertészet munkatársától. A kertészet hétköznap 8-tól 18 óráig tart nyitva, de vasárnap is lehet vásárolni 8 és 14 óra közötti időszakban.

Élőfájuk nincs, korábban próbálkoztak cserepes normand fenyők eladásával, de nehézkes tartásuk miatt lemondtak róluk. Ilyenkor megáll a fák vegetációja, ha bekerül egy meleg lakásba, akkor elkezdnek kihajtani, ha ismét kikerülnek, akkor lefagynak – magyarázta Ungvári.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."