Itthon » Közélet

Júniusra készül el az új szennyvíztisztító

Tisztább szennyvíz jut a Nagy-Küküllőbe jövő nyártól. A szennyvíztisztító új épülete már fedél alatt van, a gépek beszerelése még hátravan. Terepszemle.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

viztisztito-4
Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. december 17., 16:15
0 hozzászólás. 

Habár az építkezést még 2012 tavaszán elkezdték, idén májusban már világos volt, hogy 2013-ban nem kezdi el működését Székelyudvarhely új szennyvíztisztító állomása. A munka természetesen nem állt le, sőt, ez év októberében egy olyan értesítést is kapott az önkormányzat az Országos Befektetési Vállalat (CNI) részéről, hogy a befejezéshez szükséges 1,9 millió euró a rendelkezésükre áll – más kérdés, hogy ezt még nem utalták át.

viztisztito-5

Azt már a helyszínen állapítjuk meg, hogy a tulajdonképpeni építkezés nagyjából készen van, hiszen nemcsak a főépület, hanem a két nagymedence is teljesen elkészült. Ezeknek a hatalmas víztárolóknak a felszínén korlátos, mellvédes elemek vannak, ezekre megyünk ki, miközben tájékozódunk.

"Jövő júniusban lesz kész, úgy saccoljuk" – közli a helyszínen Bálint Major Áron, a szennyvíztisztítót működtető Aqua Nova Hargita mérnöke. A próbaidő három hónap, eleinte mindkettő fog üzemelni, tehát a régi is, mert az átállás fokozatosan történik.

A műszerek, a gépek még bele kell kerüljenek, ugyanakkor a területrendezést is el kell végezni. Ahogy belépünk a kész épületbe, odabent még építőtelep-jellege van az egésznek, de jól látszanak már a hatalmas fémtartályok, vezetékek.

Első lépésben a homokot és a zsírt leválasztó tartályba jön a szennyvíz, utána halad tovább a kültéri, nagy medencékbe.

viztisztito-6

Az új technológia mechanikai és biológiai lesz, de a szennyvíztisztítóban ugyanazok fognak dolgozni, akik eddig, annyi különbséggel, hogy meg kell, hogy tanulják a gépek kezelését. Jelenleg a dolgozók átképzése folyik, a létesítmény teljesen számítógépesített lesz.

viztisztito-1

A szennyvíztisztító mellett felépült egy komposztáló is – ennek az a szerepe, hogy benne a vízből kioldott, fertőtlenített trágyát faőrleménnyel és földdel keverik, így pedig olyan komposzt-trágyát nyernek, amit a cég értékesíthet.

Hátra van még a tiszta vizet kivezető cső megépítése, ami nem a Nagy-Küküllő holtágába (mint az eddigi), hanem a folyóba viszi a vizet.

A területet éjjel-nappal őrzi egy erre szakosodott cég, három kutya is van a telepen. Az éjjeliőr azt mondja, eddig még senki sem próbálkozott meg behatolni az új létesítménybe.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."