Itthon » Közélet

Nem lesz tisztább szennyvizünk

Egy éve kezdték el az építkezést a szennyvíztisztítónál, jól látható, hogy mi lesz belőle. Az is, hogy idén nem lesz kész.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

szennyviz7
Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. május 07., 13:37
0 hozzászólás. 

Székelyudvarhely meglehetősen elavult szennyvíztisztítója mellett egy évvel ezelőtt kezdte meg a kivitelező az új létesítmény építését. Az uniós előírásoknak megfelelő tisztítót az Országos Befektetési Vállalat (CNI) pályázatán nyert összegből finanszírozza az önkormányzat.

A kivitelező a medgyesi Dafora cég, a terveket a nagybányai Escalia Craus készítette alvállalkozásban egy egri céggel – a munka tavaly elkezdődött, de egyelőre nem látni a végét. A vízkiemelő állomás és a Tábor-lakótelep feletti víztisztító felújítása után ez az utolsó olyan jellegű beruházás, ami Székelyudvarhely vízellátásának minőségét hivatott magasabb szintre emelni.

szennyviz1

Az új létesítmény a mostani mögé, a Nagy-Küküllőhöz és az egykori szeméttelephez közelebb épül. Benéztünk, szagoltunk, reménykedünk.

Szagok és medencék

A szennyvíztelepet működtető Aqua Nova Hargita mérnöke, Bálint-Major Áron mutatta meg, hogy a már álló építményekben hogy fog működni a szennyvíztisztítás folyamata, de jelen volt a tervező, a magyarországi Dósa József mérnök is.

A területen ilyen hőmérsékleten orrunk nem tudja nem érzékelni a nem túl „tolakodó", de mindenütt jelen levő szagot. Nem vészes a bűz, de nem is kellemes.

szennyviz2

Eddig több létesítmény is megépült, szembetűnő a két óriási, kör alakú medence, illetve a köztük álló többszintes épület (ez az országútról is látszik). Hasonló elven működik majd, mint a régi, csak sokkal hatékonyabban és számítógépes vezérlése lesz az egész telepnek.

A folyamat végén a mostaninál – ami még a több évtizedes múlt ellenére a mérnök szerint üti az uniós szintet – sokkal jobb minőségű, már nem szennyező víz kerül vissza a Nagy-Küküllőbe.

A szennyvíz a középső épületbe érkezik, ott történik majd az első kezelés – itt lesznek a zsírtalanítók, illetve a homokszűrők, amik a nagyobb szennyeződéseket távolítják el a vízből. Ezután az ún. biológiai reaktorba kerül a víz, itt több biológiai folyamat is lezajlik, újabb szennyeződések választódnak ki a vízből.

szennyviz5

A hatalmas medencéből ezután egy másik, hasonló méretűbe kerül át a víz, itt lesz a levegőztetés, illetve az iszapkiválasztás. Az iszapot innen a középső épületben levő iszapkezelőbe szivattyúzzák, a medencéből a víz az ülepítőbe kerül, innen már a Nagy-Küküllőbe vezet az útja.

Mindez még kibővül egy foszforkezeléssel, amit az eddigi folyamatban nem használtak – ennek az a lényege, hogy elméletileg még tisztább víz megy vissza a folyóba annál, mint amit kiemeltek belőle.

Szép, magas, zöld a fű

Az új létesítmény a tervek szerint megbirkózik a feladattal, ettől függetlenül a régi szennyvíztisztító is megmarad, nem bontják le. Lesz területrendezés is a létesítmények mellett, mondjuk azt most sem tudtuk nem észrevenni, hogy az átlagosnál nagyobbra nőtt a fű, a terület a „speciális anyagok" jelenléte miatt ideális például zöldségtermesztésre. A nyolcvanas évek szűk világában éltek is e lehetőséggel.

Jelenleg tizenkét ember dolgozik az állomáson, az új tisztítóban is ugyanennyien lesznek.

szennyviz4

Az Országos Befektetési Vállalat egyelőre összesen hétmillió lejt költött a létesítményre, idén 1 millió 600 ezer lejt szánnak a munka folytatására, ez eddig kb. a fele a végösszegnek, tehát még további 8,5 millió lej szükségeltetik ahhoz, hogy teljesen elkészüljön és működőképes legyen az új szennyvíztisztító állomás.

Mindez – előreláthatóan – csak 2014-ben fog bekövetkezni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."