Itthon » Közélet

Szép ez, csak szűkebb lett

Új járdájukra panaszkodnak a Solymossy utca lakói: túl szűknek találják, és attól félnek, az esővíz elvezetésével gondok lesznek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Új járda a Solymossy utcában
Új járda a Solymossy utcában: nem mindennel elégedettek a lakók
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2014. március 18., 16:48
0 hozzászólás. 

Felszedték a régi betonjárdát a Solymossy utcában, és helyette úgynevezett piskótakőből raktak újat a polgármesteri hivatal megbízottjai. Az utca lakói felhívták szerkesztőségünk figyelmét az új járdára, amivel kapcsolatosan több, szerintük aggodalomra okot adó furcsaságot tapasztaltak.

Bár azzal nagyjából mindenki egyetért, hogy az új, díszesebb kövekkel rakott járófelület sokkal esztétikusabb, mint a régi, a méretekkel már korántsem elégedettek. Egy, az utca alsó felében élő és dolgozó lakos elmondta, a járda jóval keskenyebb lett, szerinte helyenként akár 50 centivel is szűkebb.

Új járda a Solymossy utcában

A tapasztalat azt mutatja, hogy egy babakocsit taszító anyuka még elfér a járdán, de, ha valaki szembejön, félre kell állnia, és ezt leginkább csak a sáncba lépve teheti. Az illető attól is fél, hogy a sáncot nem fogják betonnal kiönteni, és egy nagyobb esőzéskor a járdára ömlik a víz.

Lassú víz sáncot mos

Az itt lakók a járdaépítő munkásoktól úgy tudják, hogy a sáncba nem kerül beton, hanem kotrógéppel tisztítják ki, eltávolítva az építkezési törmeléket, és egyéb szemetet. Szerintük ezzel az a gond, hogy így tovább mélyül a sánc, ami nehezíti a víz folyását, ugyanis a kapuk előtti kis hidak alatt található csatornák már most is helyenként magasabban vannak, mint a sánc – a mélyítéssel ez a szintkülönbség csak tovább nő, így az esővíz, és az úttestről befolyó víz megáll, és büdösödik a sáncban.

Csatorna a Solymossy utcai járda mellett

Szintén nehezményezik, hogy a házak csatornájáról egyenesen a járdára folyó víz ellen sem tettek semmit: a járda építésekor minden csatornalefolyó alá lehetett volna tenni egy mélyített sávot, vagy rácsos lefolyót, ami az árokba vezette volna a vizet. Ez nem történt meg, így ez a vízmennyiség is a járdafelületet károsítja majd.

Hatvan lejért többet kapsz?

A járda szélességére, úgy tűnik, néhányan megoldást találtak: egyik, az utca felső felében élő lakos arról számolt be, hogy Tikosi László, a polgármesteri hivatal technikai igazgatója járt a helyszínen nemrég, és azt mondta, alapvetően minden ház elé egy méter széles járdát építenek, és, aki pótol, annak négyzetméterenként hatvan lejért kiszélesítik.

A lakók eléggé furcsállták a helyzetet, főleg azért, mert így a járda kinézete is csorbul, hiszen a szélessége akár házanként változik. „Azt mondták nincs pénze a városnak, azért lett ekkora, és azért kell pótolni" – mesélte az egyik utcabeli.

Épül a járda a Solymossyban

A polgármesteri hivatalnál érdeklődve Bálint Attila sajtószóvivőtől megtudtuk, a járda építését az utca lakói kérték egy tavaly őszi lakossági fórumon, és kérésüket jogosnak is találták, főként a közlekedés biztonságát figyelembe véve.

A hely miatt lett ekkora

Elmondta, a járda szélessége 110 és 140 cm között változik, ezt a rendelkezésre álló hely függvényében határozták meg, arról nem tudott információval szolgálni, hogy a lakóknak lehetőségük lenne nagyobb járdát igényelni, amennyiben pótolnak az építési költségekbe.

A csatorna kapcsán megtudtuk, szintén a lakókkal egyeztetve döntöttek arról, hogy nyílt vízelvezető árok legyen, ugyanis felmerült annak a lehetősége, hogy többen parkolni használnák a fedett csatornát, és esetenként a járdára parkolnának.

Új járda a Solymossy utcában

A szóvivő arról is tájékoztatott, hogy az építkezés megkezdése előtt figyelmeztették azokat a lakókat, akiknek közvetlenül a járdára ömlik a csatornavizük, hogy ezt vezessék be az árokba, ezt többen meg is tették. Az új járdát egyébként úgy alakították ki, hogy enyhe dőlésszöge legyen, a ráfolyó vizet a csatornába vezesse, így ez nem kellene, hogy problémát okozzon a későbbiekben.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."