Itthon » Közélet

Tiéd itt a tér

Három szinte nyertese is van a volt mozi előtti térrendezési pályázatnak: a győztes kiválasztása az udvarhelyiek feladata.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Térrendezési pályázatok a székelyudvarhelyi egykori Stúdió Mozi előtti térre
Ezek közül kerül ki a nyertes
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2014. március 25., 13:13
5 hozzászólás. 

A polgármesterei hivatal térrendezési pályázatára beérkezett munkák közül az előzsűrizés után három maradt versenyben, ezeket a látványterveket mutatták be készítőik kedden, a városházán. Bunta Levente polgármester annak fontosságáról beszélt, hogy az emberek belakják a tereket, bár ennek még nálunk nem annyira fejlett a kultúrája, még ha meg is lenne a helye.

A városvezető szerint az udvarhelyieket zavarja, hogy „kigyúrt, nem idén barnult emberek” lepik el a közösségi tereket, és ugyanakkor nagy szükség van arra, hogy szakemberek segítségével találják ki ezeket a helyeket, ahol közösségi élet folyhat.

Fa körül él a közösség

Száva Nándor és Vaszi Benedek tervének középpontjában a D3 épülete előtt most is álló fenyőfa van: ez maradna a helyén, ezt zöldövezet venné körbe, amit ívesen egy pad ölel körbe. A fa évgyűrűi „kivetülnek” a térre, köríves padok formájában, a Térgyűrű nevű koncepciót az organikus formák és ívek jellemzik.

A térgyűrű nevű terv a székelyudvarhelyi egykori Stúdió Mozi előtti térre

A központi zöldövezet és a volt mozi épülete között egy előadótér, másik felén egy kis, úgynevezett fogadótér kapna helyet: előbbi előadások (főként kisebb koncertek), másik beszélgetések helyszínévé válhat.

Része a tervnek egy kávézó is, ami a mozi épületének oldalában kapna helyet, az itt helyet foglalóknak teljes rálátásuk nyílna a virágágyásokkal, padokkal és lámpatestekkel díszített térre.

Modern tér a színjátszásnak

Szögletes formák és egyedi fényforrások jellemzik Bancsi Rigó Zsuzsánna, Orbán László és Szíjgyártó Bálint tervét, ami a Szín-Tér nevet kapta. A koncepció központi eleme a jórészt üresen, szellősen hagyott tér, ami mindenféle rendezvények lebonyolítására lenne alkalmas, de főként színházi előadásoknak szánják.

A Szín-Tér nevű terv a székelyudvarhelyi egykori Stúdió Mozi előtti térre

Ezt a részt modern, szögletes térelemek veszik körül, legkiemelkedőbb ezek közül az épülettel szemben található, különböző méretű idomokból álló szökőkút. Ezen kívül további ülőalkalmatosságok is megtalálhatók, ezek ugyanakkor fényforrásként is szolgálnak, kiegészítve a henger alakú egyedi lámpaoszlopokat.

 A terv szerint az utca felőli részre fákat ültetnének, amiket padokkal vennének körbe, valamint egy, külön burkolattal fedett biciklisávot is beterveztek a készítők.

Szépen szólna a gödör

Öt tervező (Csíki Barna, Márton Ildikó, Ványolós Endre, Várday Kinga és Várday Zsolt) dolgozott a Zenegödör nevű koncepción, ami két részből épül fel. A mozi előtti tér egy megemelt, fákkal tarkított, szabadon használható füves részt, és egy süllyesztett, amfiteátrum-jellegű előadóteret foglal magába. A készítők szerint ez utóbbi akusztikájában is jobb lenne egy egyszerű szabadtári színpadnál.

A Zenegödör nevű terv a székelyudvarhelyi egykori Stúdió Mozi előtti térre

Az elképzelés a Postabank előtti részre is kiterjed, ahova gömbkőrisfákat, padokat, burkolatba rejtett szökőkutakat, egy vízzel töltött térelválasztó mellvédet és egy vízfalat is beterveztek.

Parkolási megoldást is kínál az alkotócsoport elképzelése, a megszüntetett ad-hoc parkolóhelyekre több alternatívát is terveztek. Egyik módszer a II. Rákóczi Ferenc utcában az úgynevezett fenyőágas parkolás bevezetése, ami 17 új helyet biztosítana, de a mozi épülete köré is 40 parkolóhelyet terveztek, és a pénzügy parkolójának közös, beléptetőkártya alapú használatát sem tartották elvetendő ötletnek.

Válaszd ki a kedvenced!

Jórészt a lakókon múlik az, hogy a három tervből végül melyik valósul meg. A polgármesteri hivatal által szervezett szavazáson kétféleképpen lehet részt venni április 25-ig: egyrészt szavazhatunk a hivatal honlapján, ahol minden pályaműről további információkat és képeket is találunk, de a hivatal munkatársai szavazólapokat is eljuttatnak a lakókhoz.

A kitöltött lapokat a polgármesteri hivatal udvarán, a Digital 3 TV székhelyén, a Szuper és Merkúr üzletekben, a város tanintézményeiben, a Haáz Rezső Múzeumban, a Városi Könyvtárban és a Művelődési Házban felállított gyűjtődobozok valamelyikébe lehet bedobni.

A nyertes kilétét 40-40 százalékban a szavazólapos és az online szavazás eredménye, 20 százalékban pedig egy szakmai zsűri döntése fogja meghatározni. A polgármester reméli, hogy őszre már a nyertes pályázat építészeti tervei is elkészülnek, ami után neki lehet fogni a kivitelezésnek.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
butalevente
2014-03-25 15:35:12
Bunta jovo
Ez a Bunta-jovonk? Egy 30x30 meteres eloteret ternek nevezni nevetseges, es erre terrendezesi palyazatot kiirni az mar rohejes... ez var rank? Minden 9 aras teruletre majd palyazatot hirdetnek es lenyuljak a varos penzet? Bunta a varosepito, diletans csapat... munkahely nincs de zenegodrunk lesz...
avatar
kalman
2014-03-25 19:52:39
re: Bunta jovo
El kel ismernem hogy fáraszt már ez a sok ocska beszolás. Kedves MPP-s aktivisták ezel nem nyertek választást. Viselkedjetek és dolgozatok és tiszteletet ébreszetek ás ne utálatot: lejárt a polgár jenö féle fertözött hangulatkeltés ideje nem vetétek észre?

avatar
butalevente
Ez a Bunta-jovonk? Egy 30x30 meteres eloteret ternek nevezni nevetseges, es erre terrendezesi palyazatot kiirni az mar rohejes... ez var rank? Minden 9 aras teruletre majd palyazatot hirdetnek es lenyuljak a varos penzet? Bunta a varosepito, diletans csapat... munkahely nincs de zenegodrunk lesz...
avatar
butalevente
2014-03-26 15:00:55
Bunta jovo
Bocs javitom: 30x20m eloter (6 ar), nevetseges az egesz... nezz magadba kalman haver, 6 eve nem polgarmester a 'polgár jenö'-d... mi koze az egeszhez... menj es avasd fel nyugodtan... a varost egy elhetetlen zenegodorre valtoztattatok.
avatar
lehel09
2014-05-22 20:56:01
Kedves kötekedő(Bunta jovo)
Ha nem tetszik el lehet költözni ;)
avatar
otto9876
2014-05-23 06:24:53
...
Nem kell mindjárt MPP-t emlegetni,ha valakinek nem tetszenek a Bunta süketségei.Értelmetlen hőközpont,térfelújitások helyett terelőutakat kellene épiteni,hogy csökkenjen a város forgalma,ezzel együtt a balesetek száma.Vagy onnan nem jön kenőpénz?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."