Itthon » Közélet

Katonadolog: nem harap a behívó

A keresztúri férfiak szerint nem lesz háború, s ha lesz is, csak elvesztegetnek pár évet az életükből. Kell ez nekünk?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

keresztur behivo
Akkor kell menni, amikor hívnak | fotó: Sinka-Király Levente
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. május 21., 15:18
0 hozzászólás. 

Megjött a nyár Székelykeresztúrra, s a vakító napsütéssel a katonai behívó parancsok (ordin de chemare) is megérkeztek a múlt hét folyamán több helyi férfi, és állítólag nő kezébe. A rendőr adta át az épp otthon tartózkodó családtagoknak azzal a megjegyzéssel, hogy „ez csak ilyen nyilvántartás". Egyiküknek a gyereke futott ijedten, hogy „Apuka, egy rendőr bácsi van az udvaron!"

A szerda délelőtti verőfényben bágyadtan járnak-kelnek az emberek a kisvárosban. A helyi rendőrség előtt áll csak nagyobb csoportosulás. Különböző életkorú férfiak, többnyire harmincasok, de van köztük 50 éven felüli is, várakoznak, hogy sorra kerüljenek.

A háborút a levegőben elintézik

Azt mondják, nem izgulnak. A háborútól sem tartanak: „álldogálsz valahol az erdő szélén, s elveszítesz nyolc hónapot, egy évet az életedből" – mondja egyikük. Hozzáteszi, hogy amilyen felszerelése van a hadseregnek, mire előveszik a román katonák a fegyverüket, már vége lesz az egész háborúnak.

keresztur behivo 3245

„Esetleg, ha fölötted lelassít egy helikopter, van esélyed lelőni, már ha idejében rákészülsz" – viccelődnek. „A fegyvereknek fele hitvány. A háborút a levegőben elintézik" – vonják le a következtetést.

Egy férfi megjegyzi, a szomszédasszonya is kapott értesítést, állítólag azokat a férfiakat és nőket is behívják, akik valamilyen tisztiiskolát végeztek. Kérdem, mi a foglalkozása most a szomszéd hölgynek. „Takarítónő" – hangzik a felelet. A férfiak vihognak – ez nem az a felszabadult kocsmai nevetgélés –, takarítóra is szükség van a háborúban.

Nem tudják, mi alapján válogatták ki, hogy kit hívjanak ellenőrzésre, nemcsak különböző korosztályokhoz tartoznak, de más-más katonai rangfokozatot is betöltöttek. Vannak köztük közkatonák, őrvezetők, tizedesek, alhadnagyok. A korábbi híresztelésekkel ellentétben állítólag olyanok is, akik nem voltak katonák. Csak nekik máshol kell megjelenniük.

Az egyik férfi rákérdez az irodában, hogy milyen kritériumok szerint választották ki az embereket. Azt válaszolják, őt azért hívták be, mert a légvédelmis volt, és Udvarhelyen légvédelmi alakulat van.

Négy-öt évvel korábban már volt ilyen ellenőrzés, csak akkor más papírt adtak – számolnak be a tartalékosok.

Hat órán belül irány a Szentimre

Fél tízre voltak berendelve, de már pár perccel korábban elkezdődött az akció, és nem is tart sokáig egy-egy behívott ellenőrzése. Az adatokat kérdezik, elkérik a katonakönyvet, és adnak egy újabb papírt.

keresztur behivo

A régi és a most kiadott irat között az a különbség, hogy az újon az áll, háború vagy mozgósítás esetén Székelyudvarhelyen kell jelentkezniük a behívottaknak a Szentimre u. 98. szám alatt, vagyis a kerekerdői katonai alakulatnál. És nem 60, hanem 6 órán belül. Legalább az utazás ingyenes.

Olyanok is akadnak, akik külföldön dolgoznak. „Én kamionozom. Többek között ezért is jöttem haza" – mondja egy harmincas férfi. „A sógorom Németországban dolgozik. Helyette a szülei mentek el. Vitték a személyi másolatot és a katonakönyvet, felvették az illető adatait, és közölték, szükség esetén hol és mikor kell a fiúnak jelentkeznie" – teszi hozzá egy másik.

A hatvanon túliak megnyugodhatnak

Érdeklődnek, Udvarhelyen kaptak-e behívó parancsot az emberek, nem tud senki róla, Parajdon 50, Malomfalván pedig 6 személyt mozgósítottak, de a bögöziek és a galambfalviak is kedden voltak hivatalosak a rendőrségre. Később érkezik a szerkesztőségbe az információ, hogy egy székelyudvarhelyi fiatalembert is behívtak csütörtökre.

„Nem kellett orvosi igazolás" – cáfolja az előző híreket a keresztúri 53 éves Vass Zoltán. Ő mivel egyetemet végzett, rangja szerint tartalékos alhadnagy. Elmondja, csak az adatait kérdezték a tisztek, és informálták, hogy ha háború lesz, hol és mikor kell jelentkeznie. Furcsállja, hogy behívták: régebben 45 éves korig számítottak tartalékosnak a katonaságot „végzettek", most 63 év a felső korhatár.

A jelenlévők közül senki sem nosztalgiázik a katonaságról. A mostani behívót is úgy értékelik, hogy „nincs elég baja az embereknek, még ezt is ránk kell, hogy nyomják".

Az ellenőrzések jó része lejárt, egy tisztet csípünk el, amint kijön az épület elé cigarettázni. Nem válaszolhat a kérdésekre, csak a megyei szóvivő nyilatkozhat. „Megszámolhatja, hányan voltak, ha tudni akarja" – utasít el kedvesen, de határozottan. „Aztán írjátok meg a tutit" – búcsúznak a megkönnyebbült tartalékosok, akik kihasználják, hogy találkoztak egymással egy beszélgetés erejéig.

Semmi közünk az ukrán válsághoz

A malomfalvi Sinka Áron 40 év körüli, neki kedden kellett jelentkeznie a farkaslaki rendőrségen, akárcsak a többi, a községhez tartozó falubélinek. Összesen 48 személyt hívtak be a községből, és a korondi behívottakat is Farkaslakára irányították át – számol be.

Többnyire 1976 és 1984-85. között születettek jelentek meg. Megjegyzi, hogy a néhány éve kiadott papíron még magasabb volt a kiszabott büntetés, amennyiben az illető nem jelentkezik háború esetén a megadott laktanyánál. Most 2-7 évre szankcionálják a szolgálatot megtagadókat.

A csíkszeredai, rangos tisztekkel való találkozó úgy kezdődött, hogy az egyikük bejelentette: „Nehogy elhiggyék, hogy az ukrajnai válság miatt hívtuk ide önöket".

További, hivatalos információkért megkerestük a Hargita Megyei Katonai Központot, onnan a védelmi minisztérium alárendeltségébe tartozó Vezérkarhoz irányítottak azzal a kikötéssel, hogy fogalmazzuk meg írásban kérdéseinket.

Többek közt arról, hogyan értelmezzük az állampolgárok védelemre való felkészítésére vonatkozó törvény azon passzusát, hogy azok a személyek, akiknek a vallása vagy lelkiismerete tiltja, hogy fegyveres szolgálatot teljesítsenek, alternatív szolgálatot kell végrehajtaniuk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."