Itthon » Közélet

Továbbra sincs egyetértés a megyei tanácsban

Egymás után két nap is találkoztak a megye elöljárói, a két fél között folytatódnak a nézeteltérések.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

megyei_tanacsules2
megyei_tanacsules2
szerkesztoÍRTA: PÁL GÁBOR
2010. február 27., 11:23
0 hozzászólás. 


A soros ülés előtti napon, február 25-én, csütörtökön este Hargita Megye Tanácsa rendkívüli ülést tartott. Legfontosabb napirendi pontja a tej-kifli programról szóló határozattervezet elfogadása volt. Ennek finanszírozására leosztották az összegeket a megye településeinek, hogy zavartalanul folytatódjon az iskolások tízóraijának kiosztása. Továbbá ismételten napirendre tűzték Csillag Péter MPP-s politikus mandátumának igazolását, de ez nem sikerült, mivel a tanácsosok többsége nem szavazott.

Az ülés végén Lukács Éva, Hargita Megye Tanácsának nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa bemutatta a brüsszeli képviseleti program eredményeit. Számos nemzetközi konferencián vett részt, képviselve megyénk és Székelyföld érdekeit az Európai Unió központjában - fontos nemzetközi kapcsolatrendszert építve ki. Ezt a gyűlést értelmetlennek látták a polgáriak, mivel egy nappal később ígyis-úgyis le kellett üljenek a kerekasztal köré.

megyei_tanacsules2

Pénteken, február 26-án az ásványvizek népszerűsítését támogató programot is elfogadták Hargita Megye Tanácsa a soros havi ülésen. A döntés nyomán a megyei önkormányzat részt vesz a program menedzsmentjében és bevezetésében, és biztosítja a projekttel kapcsolatos pénzügyi forrásokat. A program finanszírozása a 2007-2013 Regionális Operációs Program keretében kiírt pályázatból történik, amelynek címe A turisztikai potenciál támogatása és a szükséges infrastruktúra megteremtése Romániának turisztikai szempontból, vonzóvá tétele céljából

Borboly Csaba megyeitanács-elnök közölte, bízik a Kovászna Megye Tanácsával partnerségben benyújtott pályázat sikerében, amely közel tízmilliárd régi lej értékű, ebből Hargita megye önrésze mindössze 2%.

A testület megszavazta a Hargita megye turizmusának támogatásáról szóló programot is. Ennek kapcsán Borboly Csaba kifejtette, nagy sikere volt a tavalyi Romexpón a Székelyföld-standnak, amelyet szintén Kovászna megyével közösen alakítottak ki, és a jövő héten kezdődő Hungexpón is felállítják. Ugyanakkor idén még számos hasonló kiállításon vesznek részt, további terv pedig, hogy webkamerákat helyeznek el a megye több turisztikai pontján, dolgoznak a biztonságos hegyi turizmus kialakításán, és vadásznapokat szerveznek.

Nem hagyták jóvá a megyei tanácsnak alárendelt kulturális intézmények működési szabályzatát, szervezeti felépítését és tisztségjegyzékét, mivel ahhoz kétharmados többség kellett. A Magyar Polgári Párt (MPP) tanácsosai tartózkodtak, akárcsak a tervezetek túlnyomó többségénél, amit Borboly Csaba így kommentált: "Sajnos pár kollégának nem számít, fejlődik-e a megye, hanem csak a politikai érdekeik mentén hoznak döntéseket." A megyei önkormányzat elnöke szerint ugyanakkor vannak olyan MPP-s megyei tanácsosok, akikkel jól együtt tudnak dolgozni, ám pártjuk nem engedi őket másképp szavazni. "Remélem, ezek a politikai csatározások nem akadályozzák a megye fejlődését, és bízom benne, hogy következő ülésén a testület elfogadja a kulturális intézményeink szervezeti felépítéséről szóló határozatokat" - jelentette ki Borboly.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."