Itthon » Közélet

Buntáék szerint nincs akadálya Nyirő újratemetésének

Nincs akadálya annak, hogy Nyirő József hamvait Székelyudvarhelyen eltemessék - közölte pénteken a polgármesteri hivatal.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

nyiro-ki
Fotó: Csedő Attila, archív
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. május 31., 10:31
3 hozzászólás. 

Bunta Levente polgármester mellett Miklós Zoltán múzeumigazgató, Szőcs Endre könyvtárigazgató, Jakab Áron Csaba önkormányzati képviselő, Farkas György városmenedzser által aláírt közleményben azokra a sajtóhírekre reagáltak, amelyek a Nyirő József nevére két évvel ezelőtt kiállított temetkezési engedély jogerős érvénytelenítéséről jelentek meg.

A közlemény szerint az Országos Lakosságnyilvántartó és Adatbázis-kezelő Igazgatóság vezetője írásban megerősítette, hogy a polgármesteri hivatalnak nem kell temetkezési engedélyt kiadnia a hamvak eltemetéséhez.

"Mindannyiunk célja, hogy két év után a hamvak elhelyezése méltóképp megtörténjen" - áll a nyilatkozatban.

Az aláírók a két évvel ezelőtti temetési kísérlet kudarca miatt Fráter Olivért, az Országgyűlés elnökének megbízottját okolták, aki szerintük megkésve és hibás dokumentációt mellékelve kérvényezte a polgármesteri hivataltól a szükségesnek vélt irat kiállítását.

"Mint utólag kiderült, az igazolás csak arra volt jó, hogy az újratemetés diplomáciai okok miatti elmaradását a hatóságok +hathatós+ közbenjárása mentén ránk fogják" - áll a közleményben. Azt is megemlítik: "ha nem a politikai tőkeszerzés lett volna a szervezők fő célja, a végtisztességet meg lehetett volna adni méltóságteljesen, Nyirő József végakarata szerint".

Az aláírók megerősítették: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala a kezdetektől fogva politikán vagy pártérdeken felüli, nemzeti ügynek tekintette Nyirő József újratemetését.

"Ahogy már többször közzétettük, a székelyudvarhelyiek részéről minden segítséget biztosítunk ahhoz, hogy a tiszteletadás méltó körülmények között történjen. (...) Kérésünk csupán az, hogy ne kampányszerűen, politikai célokat szolgálva kerüljön erre ismét sor, ezáltal másodszor is ártva az elhunyt emlékének" - áll a közleményben.

Nyirő József hamvainak 2012. május 27-ére tervezett székelyudvarhelyi eltemetése amiatt hiúsult meg, hogy az író nevére a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal által május 25-én

kibocsátott temetési engedély formai hibát tartalmazott. Amint azt Augusta-Cristina Urzica prefektus elmagyarázta, az iratban egy 2012-ben kiállított dokumentumra (vélhetően a hamvasztás dokumentumára) hivatkoztak, és nem az 1953-ban kiállított elhalálozási anyakönyvi kivonatra, amint azt a törvény előírja.

A prefektusi intézkedés mintegy beteljesítette a Nyirő József újratemetését ellenző kormánypárti román politikusok nyilatkozatait. Székelyudvarhelyen nem temethették el az író hamvait, csak ökumenikus áhítatot tartottak emlékére.

mti



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kovacskingakovacs
2014-05-31 14:27:09
Ugy laccik szasz jenonek semmise szent, nem ertem mit akar meg, nem lopott meg eleget
avatar
bajazid
2014-05-31 17:13:14
Nyirő újratemetésének eggyetlen akadálya van és az nemmás mint: Bunta Levente.
avatar
Omlad
2014-06-01 20:08:48
SzázFéleMegoldás
Nem értem ezt a várost, miért még mindig ettől a semmiházi Szásztól várjuk Nyirő hamvainak méltó elhelyezését? Inkább fogjunk össze s kérjük fel városunk vezetőségét és az egyházi előjárókat, hogy közösen oldjuk meg egyszer és mindenkorra ezt és az ehhez hasonló ügyeket. Ha mindent elintéztünk és Jenőék SZÁZ okot találnak ki miért nem hajlandóak átadni a hamvakat, akkor tiszta és világos, hogy ők csak a cirkuszt akarják, nem a tisztességes megoldást.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."