Itthon » Közélet

Thamó Csaba: Az RMDSZ eldugta a pénzt

Mai sajtótájékoztatóján az MPP megyei tanácsosa elégedetlenségét fejezte ki az elmúlt tanácsüléssel kapcsolatban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

ThamoCsaba1
ThamoCsaba1
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. március 02., 16:57
0 hozzászólás. 


Csütörtökön rendkívüli, pénteken pedig rendes havi ülésen határoztak a megyei önkormányzati képviselők.

„Jó idejében meghirdette a Megyei Tanács a rendes havi ülését péntek február 26.-ra 10 órára, napirenden 50 határozattervezet szerepelt, minden rendben volt. Érdekes módon egyik törvénytervezetben sem volt sem a költségvetésről, sem pedig a pénzek leosztásáról szó, hanem csak arról, hogyan költik el a pénzt” – fogalmazott Thamó Csaba, az MPP megyei tanácsosa. Így folytatta: „Csütörtök reggel megjelent az értesítés a rendkívüli tanácsülésről, ami aznap estére volt kiírva, és amelyen két napirendi pont megvitatását hirdették meg: ezek voltak a pénzleosztás és a tej-kifli program.”

A kormány osztja le a pénzek 80 százalékát, a maradék 20-ról pedig a megyei tanács dönt. Ez a jövedelmi adóból és az ÁFA-ból befojt összeg, ezt használják a települések fejlesztésre – tudtuk meg a tanácsostól. „Úgy fogalmaznék, hogy az RMDSZ eldugta a pénzt, egyszerűen arra törekedett, hogy ne lássa senki. Mivel magyarázható az, hogy csütörtök délelőtt hívják össze csütörtök estére a rendkívüli tanácsülést? Ez teljes mértékben törvénytelen és szabálytalan. Azonnali ülést hívhattak volna össze, de a rendkívülihez három nap kell.” – fogalmazott a tanácsos. Elmondása szerint ez ügyben a prefektushoz fordulnak, és kérik az ülésen elfogadott határozatok  megsemmisítését, hiszen törvénytelenül volt összehívva az ülés.

ThamoCsaba1

Fotó: Archív

Az MPP tanácsosai nem mentek el a csütörtöki ülésre, ezt jelezték is a megyei önkormányzatnak. A pénzeket nélkülük osztották el három felé, székenként, a lakosság alapján: Gyergyószék (28,72 százalék), Csíkszék (34,21 százalék) és Udvarhelyszék (36,06 százalék). Az összegek elosztását aránytalannak és diszkriminatívnak nevezte a polgári tanácsos. Szerinte azoknak a településeknek, amelyeken RMDSZ-es polgármester van, több pénzt utaltak ki, mint az MPP-s polgármesterek vezette falvaknak, városoknak. Példákkal is alátámasztotta felháborodását: eszerint Székelykeresztúrnak 672 ezer lejt utaltak, míg a vele egy kategóriában található Gyergyószentmiklósnak csupán 405 ezer lejt, de hasonló Tusnádfürdő és Tusnád is, ahol 65 ezer, illetve 332 ezer lej a kiosztott összeg. Máréfalva és Farkaslaka esetében sem jártak el másként: előbbi 391 ezer, utóbbi 100 ezer lejt kapott.

Eldugták a pénzt, eldugták a határozatot. Fontolgatjuk ezzel kapcsolatban, hogy a Diszkrimináció-ellenes Tanácshoz fordulunk, hiszen egyfajta politikai diszkrimináció van.” – mondta Thamó. Kérték a tanácsülés elhalasztását, hiszen másnap volt a rendes havi ülés. Thamó Csaba szerint a két napirendi pontot áttehették volna másnapra, de azért nem történt meg ez, mert így ezek a szakbizottságoknak is el kellett volna bírálniuk. A rendkívüli üléssel ez elkerülhető volt, ugyanis csak rendes havi tanácsülések esetén hívják össze a szakbizottságokat, a rendkívüliek előtt nem – magyarázta az MPP-s tanácsos.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."