Itthon » Közélet

Egyre többen látogatják a parajdi sóbányát

A Parajdon található sóbánya látogatóinak száma megnőtt az utóbbi időszakban. Japánból és Thaiföldről is érkeztek turisták.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

sobanya_bejarat
sobanya_bejarat
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2009. szeptember 03., 12:13
0 hozzászólás. 


Seprődi Zoltán, a sóbánya igazgatója elmondta, hogy a föld alá merészkedő turisták száma tíz százalékkal nőtt a tavalyi adatokhoz képest. A statisztikák szerint az év első hónapjában 240.000 látogató érkezett. Mint minden évben, idén is augusztus volt a legnépszerűbb hónap: 2008-ban napi 5.500 látogatót regisztráltak ebben az időszakban, míg idénre ez a szám 6.000-re növekedett. Az igazgató szerint a gazdasági válság nem volt hatással a sóbánya iránt érdeklődők számára, ami azt jelenti, hogy az emberek figyelnek az egészségükre.

Seprődi elmondta: a bányában található üzletek esetén egy enyhe forgalomcsökkenés figyelhető meg, ez arra enged következtetni, hogy a látogatók csak a legszükségesebb termékeket vásárolják meg. A legtöbb ide érkező a légúti panaszok gyógyítása érdekében tér be. Legtöbbjük belföldről jön, de a hely szépsége Magyarországról, Németországból, Japánból és Thaiföldről is vonzott turistákat. A látogatók számának növekedése az elérhető áraknak, a festői táj csendességének és a kellemes időjárásnak tudható be.

sokaplona

A kápolna

A látogató csoportokat autóbusszal szállítják a bánya belsejébe: a jármű 80 méter mélységre viszi a turistákat, egy 1.500 méter hosszú úton. A só kifejtése alacsonyabban fekvő szinteken történik, a legalsó ilyen pont a bejárattól számított 280 m mélyen van. A földalatti termekben közvilágítás, játszóterek és egy ökumenikus kápolna is van, melynek oltárát sóból faragták ki.

Kereskedelmi tevékenység is folyik a föld mélyében, kávézót és szuvenír boltot is találunk, idén pedig egy étterem is nyílt, ami egy kellemes környezetet biztosít a betegek számára. Ők orvosi tanácsok alapján naponta négy órát kell eltöltsenek a bánya belsejében.

sohegy

Parajdi Sóhegy

A környék másik látványossága a Parajd közelében található Sóhegy, egy nemzeti érdekeltségű környezetvédelmi terület ami közel 60 hektáron terül el és egyedi növényzettel rendelkezik. A szakértők szerint a parajdi sótömb tömege hozzávetőlegesen három milliárd tonna, vastagsága 1.600 méter és nagyon jelentős sótartalékkal rendelkezik.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."