Itthon » Közélet

Nem potyog több kő a vár falából

Egy kisebb ház árát költi hétfőtől kezdve két éven át a város a Székelytámadt várra.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

varfelujitas2
Végre sok pénzt költenek a falakra. Fotók: Katona Zoltán
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. október 22., 14:39
1 hozzászólás. 

„Nem olyan nagy horderejű éppen az esemény, hogy eget döngető volna, viszont a város életében fontos" – kezdte a Székelytámadt várfal alatti sajtótájékoztatót Bunta Levente polgármester szerdán délben, amelyen Miklós Zoltán múzeumigazgató, valamint Berkeczi Attila, a felújítást közbeszerzési eljárás során elnyerő Berdia Kft. vezetője társaságában jelent meg.

Bunta rövid várfelújítási történetet mondott, ez – nem nyúlt hosszúra, mivel erről nem igazán lehet beszélni az elmúlt negyed évszázadban. Ahogy a polgármester fogalmazott, „az udvarhelyiek huszonöt éve várják el, hogy a vár tekintetében valami történjen". Szerinte a kilencvenes évek elején „nem volt tehetség", utána nem volt akarat, valami mindig hiányzott.

varfelujitas1

Azt is elmondta, hogy ő személyesen járt két éve Kelemen Hunornál, aki akkor kulturális miniszter volt, és kérte, hogy tegyenek közösen a vár érdekében – akkor a terveztetést elindította a minisztérium, Gutmann Szabolcs műépítész el is készítette a terveket, de már nem fizették ki, mert közben Kelemen lemondott a tisztségéről.

2012-ben a Haáz Rezső Múzeum lett a várfal „gazdája" az önkormányzat jóvoltából, idén azonban kiderült, hogy a pályázatokon nem sikerült pénzt szerezni a felújításra – amerikai, norvég és román pályázati lehetőség is volt, de sehol nem nyertek.

„Úgy döntöttünk, hogy jó gazda módjára legalább az általunk megtehetőt tegyük meg a várért, egy kisebb háznak az értékét szántuk a várra az idén, összesen több mint négyszázezer lejt" – közölte a polgármester, hozzátéve, hogy a munka elsősorban „konszolidációs" lesz, a Kornis utca felől kezdenek el dolgozni, ahol a legveszélyesebb, és az állagmegőrző műveletek két évig fognak tartani.

Azt sem mulasztotta el megemlíteni, hogy ő maga a szerződés aláírásának, valamint a sajtótájékoztatónak otthont adó kis sportpályán korcsolyázott annakidején, és az is kiderült, hogy Berkeczi Attila a várfalak között működő iskola diákja volt.

varfelujitas3Miklós Zoltán múzeumigazgatótól megtudtuk, hogy azért kezdik most a munkát, mert amíg el nem dőlt, hogy a Norvég Alaptól lesz-e pénz erre vagy sem, nem lehetett kiírni a közbeszerzést, mert „dupla finanszírozás állt volna fent". „A kövek nem fognak kiesni és nem fog zöldülni tovább a várfal" – jelentette ki az igazgató, hozzátéve, hogy a pályázás tovább folytatódik.

A munkát jövő héten kezdi a cég, két év alatt kell befejeznie, az erre szánt összeg 433.800 lej, ÁFA nélkül.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Will
2015-06-02 13:45:46
:))
Van-e osszt átépitkezési engedelyetek ? Vigyazzat mert jönnek az ufok régészkedni!!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."