Itthon » Közélet

Idén hét tömbházat szigetelnek

Ebben az évben önkormányzati pénzből és a kormány 50 százalékos támogatásával hét tömbházat szigetelnek Székelyudvarhelyen, erre elég a pénz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

hoszigeteles
hoszigeteles
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. március 20., 10:03
0 hozzászólás. 


Eddig három tömbház hőszigetelését kivitelezték, illetve egy esetében, a Hársfa sétányon, a munkák 99 százalékban elvégezetnek tekinthetők, csak a tető van hátra. 2002-ben a 174-es kormányhatározattal beindult projekt az idők során többször módosult, viszont egy biztos: 2013-ig tart. Ennek lényege az energiával való takarékoskodás. Az lenne a cél, hogy évenkénti 100 KW óra/négyzetméter fogyasztásra csökkentsék azoknak a lakásoknak az energia fogyasztását, melyek jelenleg 240-250 KW óra/négyzetméter/év fogyasztáson vannak - tudtuk meg Bakó Katalintól, a Polgármesteri Hivatal Közszolgálati Felügyeletének vezetőjétől, aki így fogalmazott a jelenlegi helyzetről: „86 tömbház jelentkezett tavaly, és nincs lezárva a lista, várjuk a pályázókat.”

hoszigeteles
Illusztráció

A költségvetésből idén 700 ezer lejt különítettek el a tömbházak hőszigetelésére – igaz, akkor 15 tömbházról volt szó, mint később kiderült, ez az összeg erre messzemenően nem elég –, ebből a pénzkeretből hét épület munkálatait tudják elvégezni. Ez az összeg lenne a város része, hiszen a projektben részt vesz az állam (50 százalékban), a helyi önkormányzat (30 százalékban) illetve a lakók, akiknek önrésze a teljes összeg 20 százalékát teszi ki.

A szóban forgó lakóházak hőszigeteléséről egyébként egy bizottság döntött, akiknek munkáját a sürgősségi kormányrendelet határozta meg, azaz a módszer adott volt. Számított az, hogy mikor tervezték a projektre jelentkező lakásokat: az 1950-1990 közötti időszakot vették figyelembe. Minél régebbi volt az adott tömbház, annál esélyesebb volt a támogatásra. Szempont volt az állapot, avagy milyen anyagból hozták tető alá az ingatlant. Minél „hidegebb” volt, annál előbbre került a listán. A főbb útvonalon elhelyezkedő tömbházak is pozitív elbírálást kaptak, hiszen ezzel a város képe is javul.

A lakrészek nyílászáróinak illetve a lépcsőházi ablakok cseréje, a tető, a pince szigetelése, a külső falak burkolata valamint a pincékben található fűtéshálózatok szigetelése, de a távhőhálózat lépcsőházon belüli burkolása is a támogatás részét képezi. Ha a lakók kicserélték már az ablakokat, és a tanulmány nem kéri ezek további változtatását, akkor kevesebb lesz az önrész. A lakrészekre háruló önrészt a lakott felület négyzetméterétől és a közös felület nagyságától függ. Hogy ez az összeg mennyi lehet? Erre Bakó Katalin válaszolt: 700-800 euró körüli summát jelent lakrészenként, ezt az összeget kell befizetni a lakótársulásoknak egy külön, erre a célra létesített bankszámlára, melyet a polgármesteri hivatal munkatársai kezelnek. Ugyanis az önkormányzatok adminisztratív szerepet vállalnak a projekt lebonyolításában.

A tanulmányok szerint az erre fordított összeg 6-9 év alatt megtérül teljes egészében. A gáz estében például 50 százalékos megtakarítás észlelhető.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."