Itthon » Közélet

Nem kell beléraknod

Sőt, többet az automatával sem kell vesződnöd, érkezik az SMS-ben fizethető parkolójegy.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

kozpont parkolo kikep
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. december 04., 16:17
1 hozzászólás. 

Csak a baj van, amióta bevezették a fizetős parkolóhelyeket Székelyudvarhelyen. Igaz, hogy azelőtt is csak a baj volt, ha parkolni akartunk. Ígérték, de végül nem lett kerékbilincs, pont azért, mert a városvezetés úgy gondolta nem „népszerű intézkedés". Kerékbilincs nélkül is sok kellemetlenséget okoztak a fizetős parkolók.

Állandó bosszúságot okoz a sofőröknek, hogy a jegyautomata nem mindig veszi be a műanyag bankjegyet vagy egyáltalán nem is működik. Aztán ott voltak az „öt perces emberek", akik a városban minden ügyes-bajos dolgukat öt perc alatt intézték, amiért nem voltak hajlandók egy órás parkolójegyet venni 1 lejért. Amúgy is beleférnek a nem létező türelmi időbe. De bosszúságot okoz azoknak is, akik a fizetős parkolók környékén laknak, ugyanis a kiokosodott sofőrök a kapubejhatóra parkoltak, hisz ott nem büntethet a parkoló-ellenőr, csak a rendőr, de az nem teszi.

A központ környéki kis utcák is napközben felteltek az „ingyen" parkoló autókkal, akadályozva az utcák gyalogos és gépjármű forgalmát. De ne feledjük Kulcsár Székely Attila ANL-s lakás-ügye is az új parkolási rendeszer megbeszélése közben robbant ki.

Kezdődik a „zónásítás"

A novemberi tanácsülésen újabb változtatásokat fogadtak el a városi parkolást illetően. Ezek ugyan nem hoznak mindenki gondjára megoldást, de vélhetően jó irányba mozdítja parkolási kötelezettségeinket. Három fontos változtatást vezetnek be. Zónásítják a város területét, ami azt jelenti, hogy a különböző besorolású zónák más-más díjjal fognak működni. A megszavazott határozattervezetben A és B zónára osztják a parkolóhelyeket, ahol az A zónában 1 lejért (ez a minimális összeg, amire jegyet vehetünk) 40 percet időzhetünk, amíg a B körzetben a megszokott 1lej/óra értékben parkolhatjuk le autónkat.

Ugyanakkor újabb parkolóhelyeket vontak fizetés alá, ugyanis hamarosan a Művelődési Ház előtt levő parkolókat (az épülettel szemben levő, út széli parkolók nem értendőek bele) is csak fizetés után vehetjük igénybe büntetlenül. Mivel az előadások zömét késő délután szokták megrendezni, a színházba járó közönség nem kell parkolódíjat fizessen majd. A jegy vásárlásakor megjelenik majd, hogy a befizetett összegért cserébe mennyi időt parkolhatunk az A és B zónában, így egy jegyet többször is használhatunk, amíg az érvényes és a zónák közt is lehetőség lesz az átjárásra. Az intézkedések január 1-től lépnek érvénybe.

Az új határozat értelmében jelenleg 232 A zónás és 184 B zónás parkoló működik.

A zóna
Kossuth Lajos utca (80 hely)
Bethlen Gábor utca (49 hely)
Városháza tér (46+4 fenntartott)
Márton Áron tér (17 hely)
Vásártér utca (20 hely)
Kőkereszt tét (20 hely)

B zóna
II. Rákóczi Ferenc utca (49 hely)
Vár utca (10 hely)
Eötvös József utca (30 hely)
Tamási Áron utca (10 hely)
BCR bank előtt (15 hely)
Junior üzlet mellett (60 hely)
Művelődési Ház előtt (10 hely)

A harmadik változtatás az lesz, hogy bevezetnék az SMS-ben fizethető parkolást. Ez nagyban megkönnyítené és felgyorsítaná a fizetést, így feltehetően az illegális parkolások száma is visszaesne.

A kényelmi megoldás valószínűleg többletköltséggel jár, így az önkormányzat két megoldás közül választhat: a befolyó parkolási díjból fizeti ki vagy a többletkiadással növeli a parkolási díjat, így az SMS-es parkolás valamennyivel többe fog kerül.

Miként fizethetünk SMS-ben?

Jelenleg több romániai városban is működik az SMS-es rendszer, de hogy ez pontosan miként lesz nálunk alkalmazva, még nem tudtak választ adni a városházán. Be kell érnünk azzal a válasszal, hogy több cégtől kértek ajánlatot és kiválasztják a lehető legjobbat. A fizetés gyakorlati része még kidolgozás alatt van, így drágább jegyárról sem beszélhetünk.

Feltételezzük, hogy a művelet nem lehet bonyolultabb mint más városokban, így egy ehhez hasonló táblázat alapján küldhetjük majd el autónk rendszámát és a kívánt szolgáltatáshoz kapcsolódó kódot, amiről visszaigazoló SMS-t kapunk. Az ellenőrzést most sem úszhatjuk meg, ugyanis az ellenőrök kézi szkennelővel, rendszám után tudják helyben ellenőrizni, hogy az adott autó sofőrje fizetett-e, illetve még érvényes-e a jegye.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pityu79
2014-12-04 21:15:40
Csak arra vagyok kivancsi, hogy nalunk 0,85 euro+tva lesz-e egy egesz napos jegy...mert jelenleg duplaja! Tobbet keresnenek az emberek Udvarhelyen mint Pitesti-en? Ketlem.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."