Itthon » Közélet

Kerékbilincs jár a súlyosan szabálytalankodóknak

Ötszörös büntetést és kerékbilincset kaphatnak a szabálytalanul parkolók. A gyakorlati alkalmazás tele van ellentmondásokkal.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

parkolos-01
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. július 03., 14:35
5 hozzászólás. 

A székelyudvarhelyi parkolási szabályzat módosításával a városvezetés célja, hogy a központból és vonzáskörzetéből kiszorítsák azokat a sofőröket, akik gyakorlatilag magánparkolóként használják a város közparkolóit. Volt, aki nemhogy órákig, de akár napokig is mozdítatlanul hagyta gépkocsiját a központban, ahol a bankok, közintézmények, üzletek jelenléte miatt óriási a parkolási igény.

Ezek az autótulajdonosok azok elől foglalják el a helyet, akik rendeltetésszerűen, csak rövid ideig vennék igénybe azokat. A központi parkolók telítettsége és kaotikus állapota sokszor arra kényszerítette a sofőröket, hogy több kört is tegyenek, amire kaptak szabad helyet a legtöbbször pár percig tartó ügyeleteikhez.

A városvezetés a fizetős parkolók bevezetésével ezt az állapotot pórbált enyhíteni: 2011 elején több parkolóautomatát szerelt fel a városközpont területén, ezeket 2011 tavaszától helyezték üzembe. Az óránkénti egylejes parkolójegy egy ideig megoldotta a zsúfolt parkolás kérdését: több hely ugyan nem lett, de többen otthon hagyták autóikat, vagy beálltak velük az udvarokra.

Ez többnyire azokat érintette, akik reggel megérkeztek munkahelyükre, leparkolták az autó, majd nyolc óra múlva elhajtottak vele. Mások a központ körüli kis utcákat használták parkolásra.

Nem elég a bírság

A kijelölt parkolók ellenőrzését a városháza munkatársai végzik, illetve ők is róják ki a büntetést mindazokra, akik nem váltottak jegyet, vagy lejárt annak érvényessége. A 9 lejes büntetés nem bizonyult túl hatékonynak, ugyanis az utóbbi időben ismét megnövekedett a központban parkoló autók száma.

Az itt parkolók közül többen hazardíroztak, és nem váltottak jegyet, gyakran megérte nekik a nem túl nagy összegű büntetés kifizetése. A cél azonban nem a sofőrök büntetése, hanem a központ szellősebbé tétele volt, hangsúlyozta Ülkei Zoltán a városgazdálkodásai osztály vezetője.

Kerékbilincs és ötször drágább büntetés

A városi tanács júniusi rendes havi ülésén a parkolók helyzetét is tárgyalták, illetve módosításokat is eszközöltek a parkolási szabályzaton. A bírságot 50 lejre növelték – 48 órán belül történő fizetés esetén csak az összeg felét, azaz 25 lejt kell kifizetni.

A tanácsi határozat alapján bevezetik a kerékbilincs alkalmazását is; az ehhez szükséges eszközökkel már rendelkezik a városháza – jelentette ki Tikosi László műszaki igazgató a tanácsülésen. Egy ilyen kerékbilincs eltávolítása 3.5 tonnás, vagy annál kisebb autókról 100 lejbe, míg a nagyobb gépjárműről 150 lejbe fog kerülni.

Kit büntetnek és kit bilincselnek?

Bár a tanács megszavazta a módosításokat, az alkalmazás nehézkesen indul. A pénzbírságot azok kapják, akik nem vásároltak parkolójegyet, vagy ennek érvényessége lejárt, és nem vettek újat, valamint azok, akik szabálytalanul parkolnak. Ez utóbbi csak a kijelölt fizetős parkolóhelyekre vonatkozik, ugyanis a parkolóőröknek csak itt áll jogukban intézkedni.

Kerékbilincs azoknak jár, akik rendszeresen nem fizetik ki a parkolási díjakat, vagy olyan helyen állnak meg autójukkal, ahol akadályozzák a gépjármű- vagy gyalogosforgalmat – ez a szabály ugyancsak a kijelölt parkolók területén érvényes, magyarázta Ülkei Zoltán portálunknak.

Az osztályvezető szerint már van egy adatbázisuk – amit most újból frissítenek – azokról a gépjármű-tulajdonosokról, akik következetesen szabálytalankodnak a kijelölt parkolóhelyeken.

Nem tudni, ki bilincsel majd

Abban az esetben, ha a parkoló autó akadályozza a forgalmat, rákerül a bilincs, és ezzel egy időben a parkolóőrök értesítik a rendőrség közlekedésrendészeti osztályát is. A továbbiakban az ő hatáskörük szabálysértést megállapítani, büntetést kiróni.

„A polgármesteri hivatal és a rendőrség közötti írásos együttműködésről nem beszélhetünk, de van egy protokoll megállapodás, hogy az ilyen durva kihágásoknál segítik a parkolóőrök munkáját" – magyarázata a helyzet gyakorlati oldalát Ülkei.

Kérdésünkre, hogy mi számít durva kihágásnak, és azt ki állapítja meg, az osztályvezető elmagyarázta, hogy ha a gyalogosok az úttestre kényszerülnek a szabálytalankodó autós miatt, vagy akadályozzák a gépjárműforgalmat, akkor kattan is a kerékbilincs.

Üleki elmondása szerint, egyelőre kérdéses a bilincselő kiléte is. A kényes feladatra egy külsős cég volna a legmegfelelőbb, de feltételezhetően most a városháza munkatársaira hárul ez a feladat is. Amennyiben ezt nem tudják megfelelően ellátni, akkor más megoldási lehetőségeket is mérlegelni fognak.

Jelenleg a bilincselés gyakorlati folyamatának több részét is homály fedi, de ha már rákerült a kerékbilincs az autónkra, akkor a szélvédőn elhelyezett figyelmeztető cédulán található telefonszámon értesíthetjük azt személyt vagy irodát, – bár egyelőre ennek kiléte is kérdéses – aki eltávolítja a kerékbilincset, miután a városháza pénztárán kifizettük a ránk mért büntetést.

A pénzbírság növelése már a héten megtörténik, így minden valószínűség szerint a jövő héttől a szabálytalankodóknak a régi kilenc lej helyett 50 (48 órán belül 25) lejt kell kifizetniük. A kerékbilincs alkalmazását „egy kényesebb történetnek" nevezte Ülkei, aki szerint ennek életbe léptetésére még várni kell, ennek pontos dátumát nem tudta megnevezni.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Szilárd93
2013-07-03 19:08:26
http://www2.demotivalo.net/pic/1326053974.6543-44507345671550x413-f.jpg?1016
avatar
jokerke86
2013-07-04 08:53:21
Szóval ha valaki annyira rosszul parkol, hogy azzal látványosan akadályozza az autóforgalmat vagy a gyalogosokat az úttestre kényszeríti, akkor a kocsiját odabilincselik. Logika nulla. S ha nem lesz pénze kifizetni mondjuk egy hétig akkor oda lesz bilincselve a kocsija abba a pontba ahol olyan szarul parkolt?
avatar
ciher
2013-07-04 22:12:48
kerekbilincs
Nehez hozza szolni naponta jarok legalabb ketszer a Kosuth utcaban de pont egy daciat lefenykepezni es azt kirakni az odalra,kerem szepen,ez tobb mint szegyen,Onok nem itt elnek, kulfoldon allitjak ossze az oldalt.........
avatar
talaldkivagyok
2013-07-05 08:28:07
Akkora a város, hogy harminc perc alatt Szombatfalváról a Bethlen negyedbe gyalog el lehet jutni és mégis mindenki kocsival jár. Ezen kellene valahogy változtatni. Ha a kerékpárosokat favorizálnák valamivel és ennek hatására sokan lemondanának az autózásról az sem lenne egy rossz ötlet. Vagy valami egyéb, mert lassan a légszennyezettség is probléma lesz ebben a kis városban nemcsak a rossz helyen parkoló autók kerülgetése.
avatar
TTamas
2013-07-06 15:13:46
Ez Pui ra is fog vonatkozni vagy szokás szerint csak a falusi tanítóbácsira?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."