Itthon » Közélet

Nemcsak december a bolti szarkák idénye

Lopnak az üzletekből, nem is keveset, de nem is értékes dolgokat. Karácsony közeledtével azonban a vásárlót is meglophatják.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

lopas5
Nemcsak a kosárba kerülnek a dolgok. Fotók: illusztrációk
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. december 16., 15:22
0 hozzászólás. 

Székelyudvarhelyen is viszonylag gyakran előfordul az üzleti, áruházi lopás. Egyesek úgy gondolják, hogy mivel egy-egy üzletben nagy mennyiség van bizonyos áruféleségekből, azt meg lehet dézsmálni, mert úgysem tűnik fel, illetve a létminimum alatti életszínvonalat magasabbra lehet emelni, ha lopunk valamit.

Nem újkeletű jelenségről van szó, a helyi üzletek munkatársainak az a tapasztalata, hogy nem feltétlenül a szegény ember lop, mert éhes, hanem olyanok, akik az eltulajdonított tárgyat annak üzleti árának töredékéért adják el.

A helyben fogyasztó és a kleptomániás

A kisstílű tolvajok között van az ún. „helyben fogyasztó" vagy dézsmáló kategória: ők rendszerint az üzletben esznek, nehéz őket kiszúrni. Csak a biztonsági őrök vagy a kamera veszi észre, hogy valaki megkóstolta a gyümölcsöt vagy beleevett valamibe.

Az még rendben van (habár nem illik), ha a csomagolóanyagot a pénztárhoz viszi az illető, és kifizeti a félig megevett csokit, az viszont egyáltalán nem, ha úgy tesz, mintha semmi sem történt volna.

lopas2

Sokszor az első ránézésre tisztességes, becsületes embereknek kinézők űzik rendszeresen a tolvajlás mesterségét. Tény, hogy alkoholisták is vannak köztük, akik szeszes italt lopnak, de ún. kleptomániásak is, akik nem tudnak ellenállni a kísértésnek.

Utóbbiak pár banis, esetleg egylejes értéket visznek el kifizetetlenül úgy, hogy a többi áruért 50-100 lejt hagynak a pénztárnál. A december főleg azért a tolvajok időszaka, mert egy téli nagykabátba könnyebb eldugni a lopott holmit, mint egy rövidnadrágba.

Forrásainktól azt tudtuk meg, hogy Udvarhelyen kaptak már rajta vállalkozót villanykörtelopáson, tanárnőt szemránckrémet eltulajdonítani, de ápolónőt és kisnyugdíjast is értek tetten. Utóbbit nem szólították meg, májpástétomot lopott.

Parfüm, ital, kávé

„Amennyiben elkapnak egy tolvajt, a biztonsági őr értesíti a rendőrséget, a helyszínre megyünk, kivizsgáljuk az esetet és minősített lopás jogcímén eljárást indítunk" – mondta portálunknak Jére Ferenc rendőrfőbiztos, a városi rendőrség parancsnokhelyettese.

Jére szerint nem feltétlenül jellemző a bolti lopás városunkban, van úgy, hogy hónapokig egyet sem jelentenek, de előfordult, hogy havonta kettőt is jelentettek. A parfüm, az ital és a kávé azok az árucikkek, amelyeket egy áruházból inkább magukkal vinnének a tolvajok.

Az áruházak melletti parkolókban hagyott autók feltörése sem jellemző Székelyudvarhelyen a parancsnokhelyettes szerint, hanem inkább az, amikor egy áruszállító vagy ügynök nyitva hagyja autója ajtaját, amíg ő „beugrik" egy üzletbe. Ilyenkor a tolvaj pillanatok alatt akcióba lép. Nem árt elővigyázatosnak lenni, éjszakára a lakás elé leparkolt autóban soha ne hagyjunk táskát vagy értékes dolgot.

Ma már minden üzlet és környéke fel van szerelve komoly biztonságtechnikával, a nagyobb üzletekben több biztonsági őr, kamerarendszer van.

A legnagyobb gondot kétségkívül a szervezett bandák okozzák – több is van a megyében, ezek főképp a drágább kozmetikumokra utaznak, amiket el lehet adni. Sokszor az üzletek biztonsági őrétől tudják meg, hogy hol vannak a kamerák. Ma már láthatatlan kiskamerákat is elhelyeznek a nagyobb üzletekben, sokszor ez buktatja le a tolvajokat.

Amennyiben a rendőrségi bizonyíték van arra, hogy valaki lopott, az ügyészségen úgyis elengedik az illetőt, a tapasztalatok szerint azért, mert az áru megkerült, az üzletet nem érte kár, az illető nem viselkedett agresszíven. Hiába, hogy ötödik-hatodik alkalommal kapják rajta, következőkor is ugyanezt fogja csinálni, a jogaival is tisztában van.

És mégis...

Több érintettet is megkérdeztünk a dologról, mivel biztonsági szakemberekről, vagyonvédelmi vezetőkről van szó, nevük elhallgatását kérték, akik egybehangzóan állították, hogy a fiatalok főleg vagánykodásból lopnak, ám vannak notórius, visszajáró tolvajok is. Egy idő után az alkalmazottak, biztonsági őrök ismerik őket és az illetők így „megkülönböztetett" figyelemnek örvendenek, amikor vásárolni mennek.

Amennyiben valakit lopással gyanúsítanak, csak a pénztárnál való fizetés után állíthatja meg az őr és ellenőrizheti az illető „árukészletét". Jó tudni, hogy a biztonsági őrök helyiségében csak a közben kihívott rendőr motozhatja meg a gyanúsítottat, az őrnek ehhez nincs joga.

Havonta több mint 15 lopás vagy lopási kísérlet is előfordulhat egy-egy nagyobb üzletben, de ez a szám nagyon változó – az áruházak pedig nem minden esetben értesítik a rendőrséget, mert nagy bürokráciával jár egy-egy eset jelentése, kivizsgáltatása, s a legtöbb esetben úgyis a bolt marad a kárral.

A rendőrség hasznát inkább abban látják a szakemberek, hogy egy-egy ellenőrzés során olyan dolgokra hívják fel a vagyonőrök, biztonsági őrök figyelmét, amelyekkel bővíthetik ismereteiket.

Az is előfordulhat, hogy az egyik „vásárló" a másikat lopja meg az üzletben: nem árt a táskán a cipzárt behúzni vagy a cókmókunkat magunk előtt tartani a bevásárlókocsin. Legalább mi ne adjunk alkalmat a tolvajnak, mert a megkurtított költségvetés mellett az is kellemetlenséget okoz, ha az iratainkat, igazolványainkat pótolni kell.

Előfordul ugyan az üzletekben, de inkább a zöldség-és állatpiac környékére jellemző, hogy az ittas, figyelmetlen embereket a rendőrök által is számon tartott nők kizsebelik.

Karácsony előtt ez senkinek sem esne jól.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."