Itthon » Közélet

Könnyebb a tüzet megelőzni, mint kioltani

A Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Sürgősségi Helyzetek Osztálya a száraz növényi hulladék égetése által keletkezett tűzesetek megelőzősére hívja fel a figyelmet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

tuz
tuz
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. március 26., 08:58
0 hozzászólás. 


A tavasz érkezésével megkezdődnek a nagytakarítások, talaj előkészítések, aminek eredményeképpen különböző száraz növényi hulladékok gyűlnek össze. Általában ezt a szemetet égetéssel, nyílt láng használatával szokták megsemmisíteni, azonban ez számtalan esetben - főleg a felügyelet hiánya miatt - nehezen oltható, súlyos tüzekhez vezet.

Nyílt láng alatt értjük azt az égési folyamatot, amikor a tűz nem zárt térben, hanem a szabadban ég. Szigorúan tilos a nyílt lángot felügyelet nélkül hagyni.

tuz

Emberi mulasztás miatt a tűz belekaphat, átterjedhet a közelben található gyúlékony anyagokra. A tűz terjedésének egyik fontos okozója a heves légmozgás, a szél, ami nem csak a lángot tereli, hanem képes még az izzó parazsat is elmozdítani és nem kívánt helyre szállítani. A nagykiterjedésű, ellenőrizhetetlen tűzesetek megelőzése nagy odafigyelést igényel, hiszen egy felügyelet nélkül hagyott, ellenőrizetlen tűz súlyos következményekkel járhat.

Azok a személyek, akik nyílt láng használatával igyekeznek száraz mezőgazdasági növényi hulladékot, szemetet, és egyéb gyúlékony anyagot megsemmisíteni kötelesek betartani a következő tűzvédelmi, tűzmegelőzési szabályokat, előírásokat:

• Ez a tevékenység nem végezhető szeles időben vagy a sötétedés beálltával.
• A hulladékot akkora rakásba kell gyűjteni, hogy biztonságosan és állandó ellenőrzés mellet lehessen elvégezni az égetést.
• Az égetendő rakások körül a talajt meg kell tisztítani 5 méter távolságban.
• A felügyeletet biztosítani kell a teljes elégésig és a visszamaradt parázs teljes kioltásáig.
• Az így keletkezett tűz helyét bő vízzel le kell locsolni, azért, hogy ne maradhasson vissza parázs, amit az esetleges szél el tudna hordani más helyre.
• A hulladék égetése legkevesebb 10 méterre végezhető gyúlékony anyagoktól (épületek, száraz farakás, szénatartó, fakerítés, stb.) és 40 méterre robbanásveszélyes folyadékoktól és ezek tárolására szolgáló edényektől, gázvezetéktől, gáztartálytól.
• Az égetés helyszíne közelében fontos gondoskodni a legminimálisabb tűzoltó felszerelésekről (víztartály, lapát, vesszőseprű).
• Állandó felügyeletet kell biztosítani.
• Az égetési művelet csak ENGEDÉLLYEL végezhető, amit a Polgármesteri Hivatal illetve a helyi tanács által megbízott személy adhat ki. A művelet helyes elvégzését az Önkéntes Katasztrófavédelmi Ügyelet munkatársai ellenőrzik.

Ne feledjék: a tűzvédelmi és tűzmegelőzési szabályok betartásával életeket és anyagi javakat menthetünk meg.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."