Itthon » Közélet

A chipek miatt nő a kóbor kutyák száma?

Az udvarhelyiek nagy része betartja a törvényt és chipezteti kutyáját, de sokan akadnak, akik szélnek eresztik házi kedvencüket, mintsem ötven lejt fizessenek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

KutyaChip
Egyre több a kóbor eb
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2015. február 25., 14:34
0 hozzászólás. 

Kutyát az év bármelyik időszakában örökbe lehet fogadni, akár az Ebremény Állatvédő Egyesületet, akár a II. Rákóczi Ferenc utcában található menhelyet felkeresve, ez mostanság sincs másként. Befogadásra váró ebek mindig lesznek Udvarhelyen, ahogy kóbor kutyák is az utcákon.

Az állatvédők úgy gondolják, hogy a kötelező chipezéssel pontosan az ellenkezőjét érték el, nemhogy kevesebb, de több lett a kóbor eb a városban. Az állatorvos szerint az udvarhelyiek próbálnak eleget tenni a törvényben foglaltaknak, igaz, vannak kivételek. A városházán pedig új menhely tervein gondolkodnak.

Még nem bírságoltak, de fognak

„Egészen jól állunk Székelyudvarhelyen, ami a kutyák chipezését illeti, akárcsak Hargita megyében" – tudtuk meg Dr. Sándor Zsolt állatorvostól. A négylábúak azonosítóval való ellátásában vezetünk országos szinten.

Természetesen nem 100 százalékos a chipezett kutyák aránya, de folyamatosan tesznek eleget a gazdik a törvényben foglaltaknak. A városban körülbelül 2 ezer a nyilvántartott ebek száma. A chippelés pedig roppant egyszerű dolog, nem több mint negyed óra, a papírmunkát is beleszámolva. Az egységár 50 lej városszerte.

Az állatorvosnak egyelőre nincs tudomása arról, hogy kutyatartó gazdákat bírságoltak volna meg a chipek hiánya miatt. Hozzátette: az országos rendőrség vásárolt chipolvasókat, így feltehetően a járőröző rendőrök és csendőrök fogják ellenőrizni a kutyát sétáltatókat és ebeiket.

A chipezést 2015. február 15-ig kellett a tulajdonosoknak elvégeztetniük, illetve a jogszabály szerint a keverék és kóbor kutyákat eddig az időpontig ivartalanítani kellett. A legenyhébb kihágásért, a chip hiányáért, például 2 000–5 000 lejig terjedő büntetést is kiszabhatnak.

Kodolányi Enikő, az Ebremény Állatvédő Egyesület elnöke elmondta, hogy a szervezetük megpróbálja a beteg kutyákat állatorvosi rendelőkbe eljuttatni, illetve a menthető ebeket gazdiknál, ideiglenes tulajdonosoknál elhelyezni, hogy megmentsék őket az eutanáziától.

Szélnek eresztik az ebeket

„Egyre több a kóbor kutya Udvarhelyen, mert sokan nem chipezik, hanem inkább szélnek eresztik az ebeket" – fogalmazott Enikő arra a kérdésünkre, hogy a chipezésnek köszönhetően nőtt, vagy csökkent a gazdátlan négylábúak száma.

„Az esetek 80 százalékában otthonról elengedett, elcsapott kutyákat hoznak hozzánk. Sajnos ez a mentalitás" – fogalmazott Enikő.

Jelenleg „nincsenek ellátva" kutyákkal, de arra számítanak az egyesületnél, hogy a tavasz közeledtével egyre több kutyakölyök kerül majd az utcára, majd hozzájuk és a kutyamenhelyre.

A jelenlegi, a II. Rákóczi Ferenc utcában található kutyamenhely 30 eb befogadására alkalmas. Egy kóbor kutya befogása 123 lejbe kerül, illetve további 30 lejt költ a hivatal ebenként az orvosi ellátásra. Havonta pedig körülbelül 500 lejt fizetnek az állatok étkeztetésére.

A hatályos törvény értelmében már 14 nap után el lehetne altatni a befogott és örökbe még nem adott kutyákat, a polgármesteri hivatal azonban csak a legyengült és a beteg kutyákat altatja el.

„Az a cél, hogy minél több kutyát fogadjanak örökbe" – jelentette ki Bálint Attila, a polgármesteri hivatal sajtóreferense. A procedúra itt is egyszerű, a leendő gazdi ellátogat a II. Rákóczi Ferenc utcai menhelyre, itt a hivatal munkatársainak segítségével kiválasztja a neki tetsző kutyát, és miután a papírmunkát letudta, már viheti is haza kedvencét.

Az utóbbi időben Székelyudvarhelyről, de Udvarhelyszékről is érkeztek örökbefogadók a menhelyre, ahol jelenleg 17 eb vár gazdára. Az utóbbi időben pedig 7 kutyát voltak kénytelenek elaltatni.

Új menhely épülhet

Bálint Attila, a polgármesteri hivatal sajtóreferense kérdésünkre elmondta, hogy az idei költségvetésben szerepel egy új kutyamenhely megvalósíthatósági tanulmányára elkülönített összeg. Ez azért fontos, mert a polgármesteri hivatal EU-s és más pályázati forrásokat is lehívna az új menhely létrehozásához, ehhez viszont elengedhetetlen a megvalósíthatósági tanulmány.

A sajtóreferens hozzátette, hogy több helyszín is felmerült, többek közt a régi szeméttelep helyén építenék fel az új, korszerű, nagyobb befogadóképességű menhelyet.

„Elindult a folyamat, szeretnénk egy új menhelyet, jobb körülményeket kialakítani a kutyáknak" – nyilatkozta Bálint.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."