Itthon » Közélet

Fáklyacunami a Patkóban

Himnuszoktól volt hangos a székely, és magyar zászlókkal tarkított Márton Áron tér.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

marc15 elod-2
Felvonuló huszárok | Fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2015. március 16., 10:09
1 hozzászólás. 

A polgármesteri hivatal 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének emlékére tartott két napos rendezvénysorozatának, vasárnap késő délután érkeztünk a fénypontjához. Már öt óra magasságában a Patkó környékén lovon biggyeszkedő huszárok és mellkason díszelgő kokárdák köszöntek vissza útról útfélről.

A fény útja

A Művelődési Ház elé érve, meglepetten vettük tudomásul, hogy a délelőtti „alternatív" ünnepséghez képest igen sok fiatal merészkedett elő. Háromnegyed hatkor megérkeztek a várva várt fáklyák is, amelyekből mintegy 1000 darab került kiosztásra. A fáklyás civilek a huszárok és a cserkészek után felsorakozva óriási menetoszloppá egyesültek, és lassacskán elözönlötték a Patkót, ameddig a lovasok szemlére sorakoztak fel a Kőkereszt téren.

marc15 elod-1

Ahogy megérkezett a kígyó farka is, belecsaptunk a lecsóba, és az Alla Breve, Balázs Ferenc vegyeskarok, a Székely Dalegylet és az Udvarhelyszéki Fúvószenekar kísérte magyar himnusz után a Vasszékely talpánál koszorúkkal tisztelegtek a jelenlévők.

Mozgóképért katt a Székelyudvarhelyi Rendezvények videójára:

 

Sötétedni kezdett, amikor a színpad köré gyűlt a tömeg, de ez igazán jó hangulatot kölcsönzött a fáklyákkal díszített térnek.

Beszéltek, beszéltek

Elsőként az egyházak képviseletében Gede Ildikó református lelkipásztor olvasott fel zsoltárt, aztán Kedei Mózes unitárius lelkész Jókai és Petőfi szemén keresztül elevenítette fel velünk a 167 évvel ezelőtt történteket. Ezután Mátyás Károly római katolikus főesperes közös imádságra invitálta az egybegyűlteket.

A tömeg kéz a kézben mondta a Miatyánkot. Mivel Bunta Levente hivatalos meghívásnak tett eleget a Budai Várban (tavaly tüdőgyulladása volt), helyette Miklós Zoltán történész méltatta a szabadságharcot.

A Haáz Rezső Múzeum igazgatója történelmi avagy névtelen hőseink jelenlétének fontosságára hívta fel a figyelmünk, akiknek köszönhetően konokul helyt állunk itt a Kárpát-medencében balsorsú történelmünk ellenére is, továbbá a közösség erejét hangsúlyozta ki.

marc15 elod-4

„Mennyire derűlátóbbak lehetnénk, ha összefogásban és nem erőfitogtatásban tudnánk jeleskedni?" - tette fel a kérdést Miklós Zoltán.

Románia kormányának miniszterelnöke, Victor Ponta a konferanszié, Kulcsár-Székely Attila tolmácsolásában fejezte ki tiszteletét és szolidaritását, majd Tóth Sándor Pieta című versét Mezei Gabriella, a Tomcsa Sándor Színház színésze szavalta.

Ponta mellett a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor is együttműködésre buzdító ünnepi üzenettel kedveskedett, amit dr. Farkas Balázs konzul adott át az udvarhelyi gyülekezetnek.

Dalra fakadt a nép

Ezt követően az Udvarhely Néptáncműhely majd a Gergely János által vezényelt Udvarhelyszéki Fúvoszenekar a Bem-Petőfi indulóval szórakoztatta az egybesereglett tömeget. Az előadás megkoronázásaként a Márton Áron tér a Szózat, majd a Székely himnusz eléneklésével teljesedett ki.

marc15 elod-5

Záróakkordként a csíkszeredai Role Zenekar 48' című ünnepi koncertje került terítékre, de sajnálatos módon az ott maradt tömeg jobban hasonlított egy hajótörött legénységhez, mint közönséghez. Mentségükre legyen mondva, ekkor már igencsak csípett a hideg.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
guguka
2015-03-16 14:15:10
Egy kis érdekesség: van a "Székelyudvarhelyi Rendezvények" nevű, helyi rmdsz által üzemeltetett facebook lap, ahol vannak képek a déli, meg az esti rendezvényekről is, és ahol Bunta Levente taggeli a résztvevő embereket a déli megemlékezés albumában, a 12. képen Balázs Árpádot tagelte Bunta Levente profil "volt Teknos KISZ"-es cimkével a 2-3as képen pl. azt taggeli Artera, utána egy úriembert "volt, hivatali alkalmazott" cimkével, majd valakit "Teknos Szakszervezeti" jelzővel látott el, majd OPH és vol PH alkalmazott cimkéket ragasztott a következő képen ünneplőkre. Lukács Ervin Csabát tagelte be a kórház orvosigazgatójaként, szintén a polgármester. Utána fagyit is bejelölte :) Vannak még akiket "politikai f." cimkével látott el stb.
Még print-screent is készítettem róla...
Vajon adatbázist készít, ki melyik ünnepségre jár? Kérdezzétek már meg miért cimkézi és jelöli meg az embereket ily módon...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."