Itthon » Közélet

EMNP: elmismásolják a civil szervezetek pénzét

Ön civil szervezet és pályázott? Akkor könnyen lehet, hogy ráfázott, és nem kapja meg a pénzét, amiről már értesítették, hogy az Öné.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

0429 mpp sajtaj-1
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2015. április 29., 18:52
0 hozzászólás. 

Szerdán reggel tartott, már hagyományosnak mondható tanácsülés előtti sajtótájékoztatót az egyik ellenzéki párt. Jakab Attila és Zakariás Zoltán EMNP-s önkormányzati képviselők a csütörtökön 8 órától tartandó önkormányzati ülés néhány napirendi pontját emelték ki, amiről kifejtették ellenvetésüket. De a biztosítékot igazán a civil szervezetek által 2015-ben megpályázott és megítélt összegek csapták ki az önkormányzati képviselőknél. A pályázatok menetéről, ellentmondásairól, a városháza közeli szervezetek zsebére játszott pénzekről, illetve ezek által a hivatal saját rendezvényeit finanszíroztatott jelenségről beszélt Jakab Attila.

Nem kellene drágítani a vizet

A Zakariás Zoltán önkormányzati képviselő által kiemelt egyik napirendi pont a város költségvetésének negyedéves zárszámadása volt. Véleménye szerint a március 31-ig tartó adókedvezmény miatt, a helyi adókból befolyt jövedelem nem ad releváns képet. Úgy véli, költségi oldalon is hasonló a helyzet, ugyanis a nagy beruházások az évnek a hátralevő részében fognak történni, úgyhogy itt sem igazán értékelhetőek azok a számadatok, amiket kapnak.

A másik, Zakariás által nehezményezett napirendi pont a vízdíj drágítása, amelyet utoljára 2013-ban emelt jelentősen az önkormányzat. Az Aqua Nova által 2007-ben elvállalt beruházások amortizációs költségei kerülnek be a cég költségvetésébe vízdíj formájában. Zakariás nem tartja indokoltnak ilyen rövid idő alatt a második emelést, ami a cég javaslatára 11%-os lenne. „ Inkább a cégnek az egyéb költségeinek a csökkentése révén kéne valamennyit egyenlíteni. (...) Miszerint nem a hivatal ruház be az egész rendszerbe, hanem az Aqua Nova, és ezt majd vízdíj formájában fogja a behajtani a lakosságtól, ez tulajdonképpen egy rejtett adókivetés, ami teljesen az önkormányzat kontrollján kívül esik" – vélekedett Zakariás.

Közvagyonba vennék a dupla körforgalmat, de nem így

Ugyancsak Zakariás tette szóvá, hogy az említett körforgalom elég sok ellentmondást szült, aminek a sajtó is hangot adott, de civil oldalról is voltak visszajelzések. Felelőtlennek tartja a hivatalt, hogy ezeket az ellenvetéseket figyelmen kívül hagyva vették át a körforgalmat, amit most be akarnak venni a város közvagyonába. A polgármesteri hivatal jegyzőkönyv kíséretében átvette ugyan a körforgalmat, de az EMNP úgy véli, nem működik megfelelően, így az átvétel csak egy formai lépés volt, ahol a felmerült problémákat nem vizsgálták meg. Értelemszerűen ezt sem fogják megszavazni a csütörtöki tanácsülésen.

A pályázati rendszer jó, csak éppen nem működik

A polgármesteri hivatal által meghirdetett különböző irányultságú civil szervezetek számára meghirdetett pályázatok lényege, hogy ezek a szervezetek könnyebben juthassanak anyagi forráshoz, amivel hatékonyabban tudnak különböző, főként a civil szférát érintő és megmozgató projekteket megvalósítani.

Jakab Attila szerint az alapötlet jó, főleg, hogy a rendszer kidolgozásában ő is részt vett, azonban úgy véli a pénzek nem arányosan és igazságosan osztódnak el a civil szervezetek között. A polgármester, illetve az RMDSZ vonzáskörébe eső egyesületek jóval nagyobb részt kapnak ezekből az összegekből, amit a többi civil szervezettől vonnak el, illetve a polgármesteri hivatal saját rendezvényeit finanszíroztatja meg ezekből a kijátszott összegekből.

Hogyan is működik a pályáztatás?

A polgármesteri hivatal által meghirdetett pályázatra a civil szervezetek leadják pályázatukat. Ezeket a polgármesteri hivatal ellenőrzi, majd ha a formai feltételeknek megfelelnek, akkor megvizsgálva a megpályázott összeget, javaslatot tesz, hogy kinek mekkora összeget ítéljenek meg. Ezután egy ötfős bizottság, amelynek tagjait a három önkormányzati párt egy-egy képviselője, illetve két, a polgármester által megbízott személy képezik, elbírálja a javaslatot. Minden pályázati kategóriának megvan az ötfős bizottsága, amelynek egy óra áll a rendelkezésére, hogy eldöntse, megkapja-e az adott kategóriában pályázó szervezet a javasolt összeget. Kategóriánként változik a pályázó szervezetek száma, van, amelyikben csak néhány van, másban elérheti akár a hatvanat is a számuk. Az ötfős elbíráló bizottságok már csak egy táblázatot látnak, amelyen az egyesület neve és 2-3 kulcsszó szerepel arról, hogy mire kell a pénz, és mekkora összegről van szó. Ez alapján döntenek.

Jakab, aki tagja a környezetvédelmi pályázatokat vizsgáló bizottságnak, felháborítónak tartja, hogy polgármesteri hivatal által megszabott összegeken, az elosztás arányán nem tudnak változtatni. Mivel a polgármester által megbízott két személy, illetve az RMDSZ frakciót képviselő személy rendszerint ugyanazt szavazza meg, amit előzőleg a hivatal javasolt, és ők három a kettő ellen mindig alul maradnak. Elmondása szerint Jakab több módosító javaslattal is előállt, akárcsak a másik ellenzéki párt, de figyelembe se vették őket, még csak magyarázatot sem adtak, hogy miért nem hajlandóak módosítani a hivatal által elkészített listákon.

Egyik ilyen szembetűnő visszaélés Jakab szerint a környezetvédelmi pályázatoknál van. Az 50 000 lejes keretösszeg 20%-át az Udvarhelyszéki Kulturális Egyesületnek ítélték, aminek történetesen Bunta Levente polgármester a vezetője.

Ez az egyesület emellett a kulturális pályázatok kategóriában is nyert, ugyancsak 10 000 lejt, a szejkei majális megszervezésére, ahol ingyen sört és miccset osztanak, ellentétben a Gyümölcsfesztivállal, aminek 6000 lejt szavaztak meg. Nincs baj a majálissal sem, hangsúlyozta Jakab, csak ezt a hivatalnak a saját költségvetéséből kellene finanszíroznia, nem pedig a civil szervezetek forrásaiból. Jakab azt a megállapítást vonta le, hogy a polgármesteri hivatal egy kicsit támogatja a civil szervezeteket és saját magát nagyon.

Csak azért, mert kisebbségben vagyunk, nem biztos, hogy hülyék is vagyunk

„A törvényt néha be kell tartani" – szintén Jakab Attila kijelentése, amivel arra hívta fel a figyelmet, hogy a pályázati szabályzat több pontban meghatározza, hogy mely szervezeteket és projekteket nem lehet támogatni. Ennek a szabályzatnak egyik pontja, hogy azon szervezeteket, amelyeknek céljai között nem szerepel az adott terület, nem lehet támogatni abból a pályázati keretből. Tehát annak az egyesületnek, amelynek az alapító okiratában nem szerepel a környezetvédelmi cél, az nem pályázhat a környezetvédelmi alapból. Mivel az Udvarhelyszéki Kulturális Egyesületnek nem szerepel ilyen a céljai közt, nem kaphatna pénzt a környezetvédelmi keretből.

Jakab azt is elmondta, hogy először belső úton próbálta jelezni, hogy összeférhetetlenségi problémák merültek fel, és újból össze kellene hívni a bizottságot, de nem kapott érdemi választ. Végül hétfőn, a fellebbezési határidő utolsó napján, hivatalosan is panaszt tett.

Jakab azt is elmondta, hogy csak a környezetvédelmi pályázatokat támadták meg, mert nem szerették volna az egész rendszert felborítani, hiszen most újra kell vizsgálni a pályázatokat, így amire mindent leellenőriznek, sokaknak már rég lejárt a rendezvényük, amire megkapják a pénzt. Így a polgármesteri hivatal azon elve, hogy mindenki, aki pályázik és betartja a formai követelményeket, kapjon valamennyi pénzt, most megborulni látszik.

Könnyen lehet, hogy lesznek szervezetek, akiknek már megítélték a megpályázott összeget, de végül nem fogják megkapni azt. Jakab szerint nekik sincs, amiért haragudniuk, sőt jobb, hogyha most nem kapják meg a pénzt, minthogy egy-két év múlva a felülvizsgáló bizottság észrevegye a szabálytalanságot, és akkor kelljen majd kamatostól visszafizetniük.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."