Itthon » Közélet

Ez a jogsidba kerülhet!

A Bethlen Gábor utcán egymásnak ellentmondó közlekedési jelzések bizonytalaníthatják el az autóvezetőket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Elfogyott a szaggatott festék? fotók: Kakasy Botond
Elfogyott a szaggatott festék? fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2015. május 22., 13:07
2 hozzászólás. 

Az érdekes jelenségre egyik olvasónk hívta fel a figyelmet. Lehet, hogy Ön is naponta elmegy ott, mégsem vette észre, de ne hibáztassa magát. A városban közlekedés egy idő után rutinossá válik minden helyi sofőrnek, így nem mindig tűnik fel egy-egy aprócska változtatás.

zarovonal-3

Nemrég a város területén újrafestették az átjárókat, sávelválasztó vonalakat, irányjelző nyilakat, de nem mindenhol sikerült ugyanúgy visszafesteni azokat.

A Bethlen Gábor utcának a Gábor Áron és a Kisköved utcák közé eső szakaszán, a bevásárlóközpont parkolójából  csak a forgalmi szabályok megszegésével kanyarodhatunk a központ fele.

Ilyenkor a parkolóban található táblák a Domo üzlet (régi Impar) előtti kijárathoz terelnek. Itt egy stoptábla kényszerít megállásra, illetve egy irányjelző tábla mutatja, hogy mindkét irányba mehetünk. Azonban a Bethlen Gábor utca két menetirányú sávjait dupla záróvonal választja el, amit csak a parkolóba bekanyarodó forgalom számára oldottak fel szaggatott vonallal.

zarovonal-8

Hogy a táblák nem oktalanul vannak kihelyezve, az jól látszik a Google térkép utcakép nézetén is, ami még az újrafestés előtt készült. Azt, hogy a festést végző munkások nem vették teljesen figyelembe a kereszteződés közlekedési szabályait, az is jó jelzi, hogy a központ irányába haladó forgalom záróvonala ugyan fel van oldva, de csak utólag, fekete festékkel szaggatták meg azt. Az érthetetlen, hogy a kihajtó forgalom számára ez a korrigálás miért maradt el.

zarovonal-1

Bár mindannyian úgy tanultuk, hogy a tábla jelzése magasabb rendű az útra festett jelzésnél, és azt értelemszerűen felülírja, de azt is minden autóvezetőbe belesulykolta az oktatója, hogy a záróvonal szent és sérthetetlen, úgy kell rá tekinteni, mint egy falra, amin nem mehetünk át. Arról nem is beszélve, hogy a záróvonal átlépése azonnali jogosítvány-felfüggesztéssel jár.

Ha szabályosan szeretnénk közlekedni, akkor nem marad más választásunk, mint jobbra kifordulni és más utat választani a központ irányába vagy leghamarabb a Kaufland előtti körforgalomnál visszafordulni.

Autóvezető olvasóinkat arra kérjük, körültekintően és figyelmesen használják az említett kereszteződést, amíg orvosolják az ellentmondást, illetve arra kérünk mindenkit, hogy küldje el nekünk észrevételeit, ha hasonló közlekedési anomáliát talál a város vagy annak környékén.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
goethe09
2015-05-23 01:03:52
Minden normális városban, ahol hasonló helyzetben egy körforgalom van a közelben így oldják meg, igy gördülékenyebb a forgalom. A kórház oldalsó kijáratnál is ezt kellene alkalmazni, vagyis hogy ne lehessen balra fordulni csak kötelezően jobbra a korforgalom fele.
avatar
kópé
2015-05-23 22:07:28
re:
avatar
goethe09
Minden normális városban, ahol hasonló helyzetben egy körforgalom van a közelben így oldják meg, igy gördülékenyebb a forgalom. A kórház oldalsó kijáratnál is ezt kellene alkalmazni, vagyis hogy ne lehessen balra fordulni csak kötelezően jobbra a korforgalom fele.


Neked baj van az emeleten. Te melyik bolygóról érkeztél, hogy egy ilyen béna megoldás normálisnak tűnik? A tábla elenged balra, aztán amikor odaérsz, akkor látod, hogy a vonal nem enged! Tipikus udvarhelyi megoldás! Csúfot űznek a forgalomból a hozzá nemértésükkel.
A kórháznál meg te csak nyugodtan kanyarodj jobbra, ha úgy tetszik de amennyiben kicsi ott a forgalom, miért kellene a körforgalom fele kanyarodni másnak is, miért ne lehetne jobbra fordulni?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."