Itthon » Közélet

Újratemették Ugron Gábor és neje hamvait

Az Ugron család székelyudvarhelyi kriptájába helyezték el hétfőn Ugron Gábor 1880 és 1960 között élt politikus és neje, Szalay Lívia hamvait.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

UgronKapolna
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. május 26., 11:00
0 hozzászólás. 

A család Bakonybélen exhumáltatta Ugron Gábor és neje földi maradványait, hogy hamvasztás után a székelyudvarhelyi családi sírkamrában helyezhessék örök nyugalomra. Az újrahantolási szertartáson a népes Ugron család tagjai, a politikus tisztelői vettek részt.

Családi hagyományként pünkösdhétfőn az Ugron család képviselői nemcsak az Ugron-kápolna ajtaját tárják ki, hanem a kripta zárókövét is eltávolítják. Az oltár jobb oldalán elhelyezett kereszten kis névtáblára került fel hétfőn Ugron Gábor és felesége neve.

A Marosvásárhelyen született Ugron Gábor Székelyudvarhelyen, majd Budapesten, Lipcsében és Genfben tanult. Ezt követően három vármegye főispánja volt, 1915-től országgyűlési képviselőként, 1917-től pedig az Esterházy-kormány belügyminisztereként dolgozott. 1918-ban Erdély királyi biztosa volt. Az 1918 novemberében alakult Székely Nemzeti Tanács egyik alapítója, majd ügyvezető elnöke és a Székely Hadosztály egyik vezetője lett.

Az első világháború után Magyarországon élt. 1951. június 1-jén Jászboldogházára, egy tanya melléképületébe telepítették ki, 1952-ben nyugdíját is megvonták. 1953-tól élete végéig Bakonybélben élt feleségével.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."