Itthon » Közélet

Megnyílt a föld a várban

Kerámiák, csontok, lőrések bújnak elő a Székelytámadt várból, a legfontosabb eredmény mégis az eredeti várfal egy ismeretlen szakaszának megtalálása.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

ásatás, székelytámadt vár, fal
Fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2015. július 20., 15:09
0 hozzászólás. 

Sófalvi András és csapata a Székelytámadt vár nyugati részén, a Bánffy bástyánál végez ásatásokat. A '80-as években már voltak ásatások a vár ezen részén, de ezekből nagyon csekély számmal maradtak meg régészeti dokumentációk, ezért szükségesek a további kutatások. Több mint egy hónapja dolgoznak ezen a helyszínen, és eddig három szelvényt nyitottak meg, amelyeknek a tüzetes feltárása valószínűleg a következő hónapot is felöleli.

A várrestaurálás már tavaly elkezdődött, aminek részint célja az észak-nyugati oldalon lévő nagy falkiomlás helyreállítása. Ennek érdekében a teljes falkutatás még nem történt meg, csak egy előzetes külső vizsgálat volt. A hitelesség érdekében minél több történeti, művészet- és építészettörténeti forrást kell felkutatni a várrestauráláshoz, amit nem csak a törvény ír elő, de a szakmaiság is megköveteli.

asatas7

Az előzetes falkutatás során lőrésekre is bukkantak, ezért az ásatások célja többek között, a további lőrések megtalálása volt, ami sikerült is. „Nagyon mélyen elkezdtek egy lőréskamrát kiképezni, ezt a nyugati oldal falazatán meg is csinálták, de csak félig. Hátrafele már nem folytatódik. A tavaly ástunk a Hajdú bástyánál, és akkor is láttunk már olyan dolgokat, amiket elkezdtek és nem fejeztek be. Ez a lőréskamra is ebbe a kategóriába tartozik. Nagyon kíváncsiak voltunk, hogy hol voltak a boltozatelemek, de nincsenek boltozatelemek" – mondta Sófalvi András, az ásatások vezetője.

További leletek naponta kerülnek elő, például bronz és vasleletek, kerámiák, csempék, illetve a beszédes állatcsontok, amik arra engednek következtetni, hogy mik kerülhettek a vár asztalaira.

asatas5

A mostani régészeti munka legfontosabb eleme, hogy előkerült az 1562. után épült Székelytámadt vár eredeti falszakaszának egy impozáns része, ami eddig föld alatt volt, ezt nem szabad összekeverni az utólag, 1895-ben felépített iskolakerítéssel. „Bármennyire is banális dolog, de eddig a várnak az eredeti falazatát nem ismertük" – mondta Sófalvi. Az újonnan előkerült fal körülbelül 2,60-2,80 méteres vastagsággal bír. A csapat a fal feltárásával egy elég fontos kutatási kérdéshez érkezett, hiszen Orbán Balázs és Giovanni Morando Visconti (hadmérnök) felmérései alapján itt kellene, hogy legyen egy belső kapu, amit még nem találtak meg. Most ezt kutatják.

asatas3

Az eredeti várfal mellett, egy másik falcsonk is előkerült, aminek a pontos funkcióját ugyan még nem tudják, a teória szerint a Bánffy bástyába levezető lépcsőlejárathoz tartozhatott, de erre a következő hetekben folytatott munka adhat majd pontosabb választ.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."