Itthon » Közélet

A vonat még tíz napig biztosan vár

Kék Nyílra vált a székely gőzös. Csak már sípolna. Augusztus közepe a legújabb határidő. A képviselők az első vonattal indulnának.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Kék nyíl vonat
Kék nyíl vonat
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2015. július 31., 11:44
1 hozzászólás. 

Mindenki intézkedett már a Székelyudvarhely-Segesvár közötti, márciusban felfüggesztett vonatjárat újraindítása ügyében. A legnagyobb problémát a pálya rossz állapota és a működtetés veszteségessége okozza – tudtuk meg a héten. Mivel legutóbb július 20-31. közötti határidőt jelöltek meg a CFR-vel való tárgyalások alapján a nyilatkozók, több, az üggyel foglalkozó politikust is megkerestünk. A legutóbbi, július 7-ére beharangozott indulás meghiúsulása miatt a vezetők nem mernek konkrét időpontot mondani, nehogy hazugságba keveredjenek. A megyei tanács, a parlamenti képviselők, sőt a települések vezetői is rászálltak az ügyre, de a vonat még mindig vár.

Moldován csak a kézfogás után hiszi el, hogy elindul

Az eredeti elképzelés szerint már március végén el kellett volna indulnia a székely gőzösnek, néhány nappal azután, hogy a Regiotrans járatát technikai biztonsági okok miatt leállították, mondta kérdésünkre Moldován József parlamenti képviselő. Az utána következő határidő július 10. lett volna, ám akkor arra hivatkozva nem indította el a vonatot a román vasúti társaság, hogy az infrastruktúra nem biztonságos, felújítást igényel, és a Regiotrans vállalattól a CFR-nek vissza kell vennie az vasútvonal adminisztrálási jogait. „Ez utóbbi július 21-re volt betervezve, a CFR igazgatójával volt is egy levélváltásunk, aki akkor azt állította, hogy az átvétel a tervek szerint halad" – közölte Moldován.

Jelenleg úgy tűnik, hogy augusztus első napjaiban már utazhatunk a székely gőzössel, de a képviselő is azt mondja, akkor hiszi a vasúttársaság ígéreteit, amikor már a vonaton fog kezet az államtitkár asszonnyal és a CFR igazgatójával.

Antal: az első vonattal indulok!

Antal István képviselő is úgy tudja, hogy a vonat augusztus közepéig elindul, van is egy konkrét dátum, amelyet kijelöltek az arra illetékesek, de ezt már nem meri elárulni a július 7-ei eset után. Annyit mondhat, hogy az ő meg a Moldován képviselő közbenjárására 22 járatot indít újra a CFR, ezek között van az udvarhelyi vonal is. A tervek szerint közvetlen járat lenne Székelyudvarhelyről Segesváron keresztül egész Nagyszebenig, ahová az utóbbi időben a nemzetközi járatokat Segesvárról átirányították. A direkt járat Brassó fele is tervben volt, de jövőben kezdik a Segesvár-Brassó szakasz modernizálását, és emiatt nem lehetne többek közt pontos indulási és érkezési időpontokat megadni.

Antal képviselő úgy tudja, hogy a brassói cég miatt késik az indulás, amely az egykori építkezési vállalat területén, a Fások utcájában akar felszedni síneket, továbbá amiatt, hogy a CFR brassói biztonsági igazgatója nem hajlandó átvenni ilyen állapotban az infrastruktúrát.

A pálya rossz, a működtetés költséges, de a Kék Nyíl száguldani fog

Szentes Józsefet, a CFR Călători vállalat vezérigazgatóját is megkerestük, ő azt felelte, két nappal azután indulhat a vonat, hogy a jelenleg az infrastruktúrát működtető RC-CF trans kft. átadja azt a CFR S. A. állami intézménynek. „Én fel vagyok készülve, bármikor tudok indulni. Indultam volna már egy hónappal ezelőtt is, de gondok vannak az átadással, rosszabb az állapota az átveendő vasútnak, mint amilyenben át volt adva. Az utolsó dátum augusztus 7., akkor lesz egy találkozó, remélem, akkor át is adják, és ettől a perctől kezdve hétfőn már tudok menni. Elméletileg 10-11-én már tudunk indulni" – nyilatkozta a vasúttársaság vezetője.

A RC-CF trans kft. a Regiotrans kft.-t is adminisztráló holdinghoz tartozó cég, amely a vasúti pálya működtetéséért, az infrastruktúra karbantartásáért felel, és 2004-ben vette át ezt a tevékenységet a CFR S. A.-tól. Azóta országszerte több mint ezer kilométer vasúti sín tartozik az ügykezelésébe.

A pályát kiadta akkor bérbe a Regiotrans kft.-nek működtetés céljából, ugyanis a törvény szerint egyazon cég nem ügykezelheti a vasúti síneket és működtetheti a vonatjáratokat. Ezért egyébként állami kompenzációt is kapott – mondta Szentes József. Ennek ellenére rosszabb állapotban vannak a vasúti sínek, mint amilyenben 2004-ben átadta a CFR őket, a brassói biztonságtechnikai igazgató nem is hajlandó addig a visszavételre, amíg nem javítják meg azokat.

A javítások Szentes tudomása szerint jelenleg is zajlanak, maga a RC-CF trans kft.tűzte ki augusztus 7-ére az átadás időpontját, ezt követően bármikor indulhat a vonat. „Nagy a nyomás rajtunk, már mindenki megkeresett bennünket, aki hasznot akar húzni az ügyből, vagy legalábbis a károkat kisebbíteni, és azzal vádolnak, hogy nem akarjuk támogatni a helyieket. Nem erről van szó. A működtetés veszteséges lesz ugyan, mert a vonalon csak dízelmozdony járhat, de mivel elszigetelt lenne ez a terület, felvállaljuk" – magyarázta Szentes.

Az állami vasúttársaság személyszállítási részlegének vezetője megerősítette, hogy valóban Nagyszebenig közlekedik majd a járat, mivel az eddig Segesváron áthaladó nemzetközi járatokat átirányították arra a vonalra, amely Szebenen halad keresztül. Ezért ha az udvarhelyszékiek vonattal akarnak utazni például Budapestre vagy Bécsbe, akkor Segesvár helyett ott szállhatnak fel a Dacia nevű vonatra és más nemzetközi járatokra.

Nem akármilyen vonatot kapunk, légkondicionálással, fűtéssel ellátott ún. Kék Nyíl (Săgeata albastră) típusú szerelvénnyel utazhatunk Szebenig, „hogy ennyivel is kedvezzünk a közösségünknek" – mondta Szentes József.

Az újraindítás nagy bulinak ígérkezik, a helyi politikusokkal és a cég képviselőivel együtt a szállításügyi államtitkár is vonattal jön majd Udvarhelyre.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2015-07-31 16:53:32
Elvártam volna egy montázst a vonattal Udvarhelyen... :)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."