Itthon » Közélet

Visszakérik a büfékocsit a Hargitára

A Corona és Hargita vonatok (vissza)bővítését kérik a megyei tanács elnökök.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

vonat2
A Brassó és Budapest között közlekedő Hargita. Egyelőre kevesebb szerelvényt húz
szerkesztoÍRTA: UH.RO / KÖZLEMÉNY
2018. április 17., 21:10
0 hozzászólás. 

Közös felkérést írt alá április 17-én Borboly Csaba, Tamás Sándor és Péter Ferenc, Hargita, Kovászna, illetve Maros megye tanácselnöke, melyben arra kérik Orbán Viktort és Dávid Ilonát (a Magyar Államvasutak Zrt. elnökét), hogy orvosolják a Brassó és Budapest között közlekedő járatok gondjait.

Állításuk szerint leggyakoribb probléma a vonatok zsúfoltsága, ugyanis tavaly óta az utazókocsik száma háromra csökkent. Továbbá a Corona járaton hiányzik a hálókocsi és az étkező is. De ugyancsak karcsúsítás érte a nappal közlekedő Hargita járatot az étkezőkocsi leállítása révén.

A kihasználtság már januárban bőven meghaladta a négy kocsit, rengetegen állnak éjszaka, mert nincs helyük, jelezték az utazók. Az Erdélyen belül utazók csak az ülőhelyes kocsikat vehetik igénybe, esetükben egy plusz ülőkocsi oldhatná meg ezt a problémát, fogalmazzák meg felkérő levelükben a székelyföldi elöljárók.

Meggyőződésük, hogy kizárólag minőség révén lehet egy adott szolgáltatást gazdaságossá tenni, írják levelükben. Meglátásuk szerint, a május 18. és szeptember 28. között tervezett hálókocsi-közlekedés nem elegendő az igények kiszolgálására, ugyanakkor ez a bővítés nem veszi figyelembe a nemzeti és keresztény ünnepek alkalmával növekvő utas számokat, és figyelmen kívül hagyja a székelyföldi egyetemi hallgatók utazási igényeit.

A székelyföldi elöljárók készségesen felajánlották együttműködésüket a Budapest–Brassó vasúti kapcsolat fejlesztésére, és felkérték a MÁV Zrt.-t a lakosság által jelzett gondok orvoslására.

Az utazóközönség igényének megerősítésére egyébként támogató aláírásokat gyűjtenek a lakosság körében. Azt ígérték, a hét végéig minden székelyföldi önkormányzatnál elérhetőek lesznek a támogatási ívek, és egyúttal felkérték az embereket, hogy aláírásukkal támogassák a kezdeményezést.

Nem érte meg

A Corona és Hargita vonatok étkező- és hálókocsi-szolgáltatásainak ügyében Tánczos Barna szenátor egyébként tavaly már elcímzett egy levelet Seszták Miklóstól a MÁV-nak. A befolyásos küldöncnek köszönhetően hamar válasz is érkezett, amiben szépen kifejtették: nem éri meg.

Ebben a levélben a Máv-Start vezérigazgatója, Csépke András azt írta, gazdaságossági felülvizsgálatot tartottak, amikor is „mind a Corona, mind a Hargita járatok elemzése megtörtént, az pedig rámutatott arra, hogy mindkét járat több millió forintos veszteséget termel évente. A járatok fenntartása, de a gazdasági veszteségek mérséklése érdekben döntött Társaságunk arról, hogy a járatokban, a továbbiakban az étkezőkocsikat nem közlekedteti” – fogalmazott Csépke András.

A magyar vasúttársaság vezetője válaszában arról is beszámolt, hogy a költségcsökkentési szempontok mellett az is közrejátszott a döntés meghozatalában, hogy a román vonalszakaszon gyakoriak az energiaellátási gondok, emiatt sokszor előfordult, hogy le kellett állítani az elektromos berendezéseket, hűtőszekrényeket az étkezőkocsikban, ami a félkész alapanyagok megromlásához vezetett.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."