Itthon » Közélet

Dobigálják a döglött PUG-ot át a kerítésen

Ki a hibás azért, hogy nincs PUG Udvarhelyen? A megyeháza, a városháza, vagy a tervező cég? Kenik egymásra.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

pugatdobigalasa00
Öt éve készült fotó a PUG-ról és a polgármesterről (Fotó: Kakasy Botond)
szerkesztoÍRTA: EGYED UFÓ ZOLTÁN
2015. november 10., 12:13
0 hozzászólás. 

Hosszú évek óta húzódik a város új urbanisztikai tervének elfogadása, mely megszabná a város által követendő városrendezési irányvonalat. A régi PUG kiment divatból, az új meg nem tud bejönni. Az építési engedélyeket már régóta az új alapján adják, de az még nincs elfogadva. Emberek tucatjai várják, hogy törvénytelenül épített házaik legalitásba kerülhessenek. Az ingatlankupecek is türelmetlenkednek, hisz a megfelelő helyen felvásárolt külterületeik értéke meg kellene, hogy nőjön a beltelkesítéssel.

pugatdobigalasa01

A polgármesteri hivatal eddig arra hivatkozott, azért nincs új PUG, mert a megyei tanácsnál el van akadva a jóváhagyási folyamat. Az egyik megyei tanácsos, Thamó Csaba rákérdezett a megyénél, hogy miért nem hagyják már jóvá a dolgot, és kiderült, már rég nem a megyénél van elakadva az ügy. A megyei főépítész álláspontját a sajtóhoz is eljuttatták. Ezt innen lehet letölteni.

Az október 2-án beiktatott levélben, melyet Fülöp Otília főépítész jegyez Incze Csongor megyei tanácselnök-helyettes aláírásával, az áll, hogy a megyei tanács jóváhagyására nincs szükség a székelyudvarhelyi városrendezési terv elfogadásánál, a megyei főépítész jóváhagyására viszont igen.

A megyei főépítész jóváhagyása úgy szerezhető meg, hogyha a szakemberekből álló megyei területrendezési és városrendezési bizottság pozitívan véleményezi a megfelelő minőségű tervet. Mivel a főépítész szerint az új városrendezési terv „jó pár hiányossággal bír és számos hibát is tartalmaz", a bizottság nem hagyta azt jóvá, hanem javaslatokat fogalmazott meg, amelyekről a jelenlévő székelyudvarhelyi főépítész és a tervező cég képviselője személyesen szerzett tudomást, és amelyeket a 9794-es számmal iktatott, 2015. 06. 18-án kelt levélben elküldtek a székelyudvarhelyi önkormányzatnak is. Azóta, június óta, nem kaptak vissza javított változatot.

„Biztosíthatjuk önt, hogy észrevételeink megfogalmazásakor az egész közösség érdekeit figyelembe vettük, és jobbító szándékkal tettük" – áll a levél végén. A levél mellékleteként elolvashatjuk az ajánlásokat is. Bemutatjuk pontszerűen, mit kifogásolnak a megyénél a városrendezési tervünkben, és mit javasolnak helyette.

1. Aktualizálni kellene a tervet. Öt éve vetették papírra a leadott változatot, azóta új ingatlanok épültek, amik nincsenek rajta a terven. Főként a DN 13A és a DJ 137 találkozásánál észlelték ezt a hibát.

2. A város belterülete 712,81 hektárra nőne, ez 65,70 százalékos növekedés, túl nagy. A bizottság kéri ezen döntés megindokolását egy olyan tanulmánnyal, mely megoldja a használatlanul maradó közös lakófelületek (tömbházlakások) kérdését, amelyek a lakosság magánházakba költözésével üresednek ki.

3. Javasolják a Cekend és Gyepes zónák felé vezető utak feljavítását.

4. Az ipari zónák nincsenek határozottan elkülönítve a lakott területektől, és az utólagos fejlesztések nincsenek megfelelően meghatározva a szennyezési szintet illetően.

5. Olyan terelőutak szerepelnek a dokumentációban, mely más települések területére is átmennek. Nem lehet más településre ráerőltetni ezen PUG előírásait a beleegyezésük nélkül és anélkül, hogy ők is átvegyék saját rendezési tervükbe ezeket az előírásokat.

6. Meg kellene oldani a zsákutcák kérdését, mert ez egy nem hatékony közúti közlekedési stílust eredményez. Inkább egyirányú gyűrűket javasolnának, melyek a főutakig legyenek meghosszabbítva.

7. Részletezni kellene az új belterület fejlesztési szakaszait, rövid, közepes és hosszú távon, valamint a bővítések szabályozási és ellenőrzési módjait is.

8. A Bethlen negyedben túl kevés a zöldövezet, a szabályozások szerint minimum 20% kellene, hogy legyen, nem csak 10%.

9. A biciklis közlekedés terve inkább turisztikai útvonalként lett kitalálva. Javasolják, hogy a városi övezet belsejében, a gyakrabban használt közlekedési útvonalakon is legyenek bicikliutak.

10. Javasolják, hogy a Küküllő két partja sétáló és szórakoztató zóna legyen, a biciklisforgalom pedig külön kijelölt útvonalakon folyjon, melyeket turisztikai útvonalaknak is lehessen használni.

11. A központi forgalom optimalizálása könnyebben elérhető utakon történjen. A terelőútvonalak túl távol vannak a várostól ahhoz, hogy a lakók mindennapi útjaikban használják őket.

12. A műemlékek és ezek védelmi zónája legyen megjelölve a dokumentáció rajzolt részén, főleg az urbanisztikai szabályozások metszetén.

13. A történelmi műemlékek övezetében és ezek védelmi zónájában zajló munkálatok jóváhagyásánál külön meg kell jegyezni, hogy minden igénylőnek kötelessége a kulturális minisztérium engedélyét kérnie minden típusú beavatkozásnál.

14. A jelmagyarázatban nem szerepel az ideiglenes építkezések tiltása, ami a térképen szerepel.

A fentebbiekből látható, hogy a bizottság magasról fütyül az udvarhelyi trendekre és érdekekre. Látható, hogy el akarják venni a zsákutcáinkat, mikor minden valamirevaló udvarhelyi zsákutcában szeretne lakni. Össze akarják itt kuszálni az ingatlankereskedőink érdekeit azzal, hogy mégsem szeretnének ilyen hatalmas belterület-növekedést.

A javaslatokkal kapcsolatban több kérdés is felmerül. Melyik befektető területeit hagyják ki a PUG-ból? A bicikliutakkal mit akarnak? Járjanak ők ott biciklivel, ha akarnak. Fáj nekik Csíkban, hogy itt mindenkinek autója van, több is? Irigyek a bizottság tagjai, hogy nincs szolgálati terepjárójuk, mint a mi primárunknak? És mit akarnak ezekkel a műemlékekkel, nem olvasták azt a Bunta-közleményt, hogy Fontos a történelmi városközpont megőrzése? Nem elég nekik annyi?

Mint PUG-ot a kerítésen

Miután a megyei főépítész válaszlevelét az MPP megszellőztette, a városháza egy rövid közleményt adott ki, melyben támadja az MPP-t és továbbhajítja a döglött PUG-ot a tervező cég asztalára. Azt írják, hogy még júniusban továbbították a megyei szakemberek észrevételeit a cég irányába, s azóta se kép, se hang, most várják a cég válaszát.

A téma tanácsülésre is került, ott a polgármester azt nyilatkozta a Mihír beszámolója szerint, hogy „apró módosításokat kért a megyei bizottság". Ebből is látszik, mekkora fontosságot tulajdonít a polgármester a fentebb felsorolt kérdésköröknek. Egyetlen téma aggasztja ezekből igazán, a belterület növelése. Ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy talán nem kellene egyből ekkorát növelni a belterületet, mert nagyot nőnek az adók. Javasolja, hogy négy lépcsőben történjen meg a beltelkesítés, első fázisban csak annyit minősítsenek át, amennyi feltétlenül szükséges. Arra nem tért ki az elöljáró, hogy ez a négy lépcsős változat hogyan lesz beleépítve a PUG-ba, és mennyi időbe fog telni, míg ezt majd sikerül lekommunikálniuk a tervező cégnek.

Így állunk egyelőre, a döglött PUG mindig a szomszéd udvarán van. Felelős nincs, de elfogadott PUG sincs. Valószínűleg azért még a választási kampányban várható lesz egy fontos lépés, megtartják a hálaadó szentmisét, melyben hálát adnak a PUG terveinek megváltoztatásainak megkezdéséért. A fejleményekről igyekszünk tudósítani.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."