Itthon » Közélet

Ne adjunk ellenőrizetlen forrásvizet kisgyereknek!

Légzési nehézségeket okozott egy kisgyereknek az ülkei forrás vize. Szerdán újra bevizsgáltatják. Egyáltalán adjunk-e kisbabának forrásvizet?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

forras nemihato-5
Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. december 15., 17:10
0 hozzászólás. 

Szülei gyanúja szerint egy hete légzési nehézségeket okozott egy székelyudvarhelyi kisgyereknek az, hogy az ülkei forrás vizét fogyasztotta. Székelyudvarhelyen több forrás vize nem iható, a víz magasabb nitrát-koncentrációja veszélyes lehet a kisgyerekekre.

Forrás vagy állatitató?

Az Ülkébe vezető út mellett sokszor sor is van, annyian hordják a forrásvizet a városba és a környékre. A forrás mellett egy állatitató is található, és a csőre egy olyan, fémből készült alkalmatosságot húztak, ami elfordítva nem a vályúba, hanem annak falán kívülre engedi a vizet, így könnyen palackba lehet azt tölteni.

forras nemihato-1

A forrás fölött egy nagyon régi tábla jelzi, hogy nem szabad autót mosni. Nem tűnik szemetesnek a környék.

Oroszhegy község alpolgármestere, Gergely László megkeresésünkre elmondta, hogy a víz minőségét utoljára két hónapja ellenőrizték, egyébként ő is onnan hordja a vizet. A következő bevizsgálás pedig szerdán lesz.

forras nemihato-3

Mint mondta, a vízmintát a közegészségügyi igazgatósághoz viszik, onnan pedig Kolozsvárra, a bevizsgálás ott történik. Legutóbbi is az volt az „eredmény" hogy a víz iható, emberi fogyasztásra alkalmas.

Milyen a nitrátos víz?

A kutak, források vize abban az esetben tartalmazhat a megengedettnél nagyobb koncentrációban nitrátot, amennyiben a környéken szennyvízforrás van, illetve a mezőgazdasági területeken műtrágyát használnak. Az ilyen területeken a csapvíz is veszélyes lehet, illetve az ilyen földben termett zöldségek és gyümölcsök is.

forras nemihato-2

Nem maga a nitrát veszélyes, hanem a csecsemők, kisgyerekek szervezetében a baktériumok hatására nitritté alakuló vegyületek okozzák a problémát: ez a gyerekek arcának elszíneződését és más rendellenességeket okozhat, illetve szélsőséges esetben a kisgyerek meg is fulladhat.

Csak bevizsgáltatott vizet adjunk a gyereknek!

A magas nitráttartalmú víz elsősorban légzési panaszokat okozhat, de a vízben más anyagok is lehetnek, amelyek például hasmenéshez vezethetnek – közölte portálunkkal dr. Molnár Ildikó gyermekgyógyász szakorvos. Véleménye szerint forrásvizet szabad adni kisgyereknek, de csak olyant, ami be volt vizsgáltatva és a vegyi, illetve bakteriológiai elemzés kimutatta, hogy az nem káros senkinek sem az egészségére.

A víz felforralásával a baktériumokat ugyan ki lehet szűrni, de a nitrátot nem, s ennek magas koncentrációja valóban veszélyes lehet a kisgyerekekre. Olyan forrás vizét adni kisbabának, kisgyereknek, ami nincsen leellenőrizve, felelőtlenségnek számít.

A vízfogyasztás ízlés kérdése, az orvosnő a szénsavmentest szokta ajánlani, mert az nem puffaszt.

Három forrásunk van, de egynek sem jó a vize!

Székelyudvarhely területén három olyan forrás van, amit rendszeresen ellenőriztet a polgármesteri hivatal, illetve negyedikként ide tartozik a szejkefürdői borvízforrás is – közölte Bálint Attila sajtószóvivő.

forras nemihato-7

Legutóbb november 23-án vizsgáltatták be a négy forrást és az elemzések azt mutatták, hogy a szejkei vízen kívül a másik három nem alkalmas emberi fogyasztásra semmilyen szempontból.

A Lorántffy Zsuzsanna utcában (a garázsok előtt), a Függetlenség sugárút Bethlen-lakótelepi szakaszán (a labdarúgópálya melletti „csorgó") és a Keresztvápa utcában levő források vize nem iható.

forras nemihato-4

A hivatal munkatársai a múlt héten el is helyezték az ezt jelző táblákat. Ettől függetlenül rendszeres látvány az, hogy egyesek palackokat, edényeket töltenek meg vízzel a csorgóknál.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."